Vinterdyrking: Dette må du så nå!

Hus og hageHus og hageVinterdyrking: Dette må du så nå!

Lær hvordan du kan lykkes med dyrking og såing året rundt, i helt ulike temperaturer, slik at hagen eller uterommet kan bli et paradis året rundt!

Estimert lesetid 3min
Vinterdyrking
Lær deg å dyrke og å så i alle årets sesonger! (Foto: Theres Lundén & Johannes Wätterbäck)

Har du lengtet etter å ha friske, egendyrkede grønnsaker lett tilgjengelig på vinterstid? Eller å kunne rusle gjennom hagen på høsten, klar for å hente inn noe friskt og grønt til kveldens middag? Vinterdyrking er den nye trenden!

Livet er for kort til bare å dyrke grønnsaker og å så blomster og stauder i noen få av årets måneder. I alle fall for alle som elsker det gode liv i hagen!

Boka Kalddyrking lærer deg alt du trenger å vite for å lykkes med dyrking og såing året rundt, i ulike temperaturer, slik at hagen eller uterommet kan bli et vår-, sommer-, høst- og vinterparadis.

Her får du blant annet tips til hvordan du kan så når det er kaldt på vinteren og våren. Ved å så ute på vinteren, kan du få tidligere avling på en rekke grønnsaker, og tidligere blomstring på mange ulike sommerblomster. Ved å så på sommeren igjen, legger du til rette for innhøsting på høsten og vinteren igjen.

Forfatterne

Lundén & Wätterbäck

(Foto: Privat)

Theres Lundén og Johannes Wätterbäck er forfattere av boka Kalddyrking og duoen bak den populære svenske hageprofilen Farbror Grön. De har skrevet flere bøker om dyrking og hvordan man tar vare på det man produserer på en god måte. Gartner Tommy Tønsberg har skrevet norsk forord og tilpasset innholdet til norske forhold.

Dette sår du i januar

Det vanlige når man bygger opp en staudehage er å kjøpe ferdige planter og plassere dem på ønsket vokseplass. Men er det ikke mye morsommere å dyrke frem plantene på egen hånd?

Selv om man kanskje ikke skulle tro det, er januar et godt tidspunkt å så stauder på. Til forskjell fra for eksempel grønnsaker, urter og sommerblomster, spirer og vokser stauder langsomt. De vil gjerne stå i pottene sine veldig lenge. Derfor er disse perfekte for vinter-dyrking.

Vinter-dyrking
(Foto: Theres Lundén og Johannes Wätterbäck)

Slik lykkes du med stauder:

  1. Bland gjerne plantejord med omtrent en tredjedel sand og fyll pottene slik at det er 0,5-1 cm klaring til kanten.
  2. Fordel frø over jordoverflaten. Hvis du vil ha enkeltplanter, strør du frøene jevnt over jorden. Hvis du vil ha planter i tuer, legger du dem i grupper på 5–25 frø. Avstand mellom gruppene: 2–5 cm.
  3. Strø noen millimeter med plantejord eller sikt sand over frøene til de ikke synes.
  4. Skriv navn og dato på merkepinner og stikk dem ned i jorden.
  5. Sett pottene på dyrkebrettet. Hell vann i bunnen av brettet eller dekk jordoverflaten med 10–20 cm snø. Du kan også vanne forsiktig fra toppen med et strålemunnstykke.
  6. Plasser pottene i et kalddrivhus, et pallekarmdrivhus, en pallekarm med fiberduk, på en innglasset uteplass uten oppvarming, i en gjennomsiktig plastboks med lufting utendørs eller på en beskyttet plass i hagen. Fyll på med snø eller vann etter hvert som det brukes opp.
  7. Når frøene spirer, trenger de regelmessig vanning (ikke bruk snø). Se til frøene, gjerne hver dag hvis du kan, i tilfelle de må vannes. Vann gjerne på brettet, slik at jorden kan suge opp vann nedenfra. 1–5 cm er passe. Når bunnen er nesten helt tørr, fyller du på med like mye vann.

For å lære mer om hvordan man utplanter staudene, hvilke grønnsaker man kan så allerede i februar og hvordan drive med vinterdyrking, bestill Kalddyrking hjem nå!