Henriette Liens beste stress-ned-tips

Familie, helse og livsstilTrening og kostholdHenriette Liens beste stress-ned-tips

– Yoga for meg kan like gjerne handle om ordene jeg bruker, hvem jeg bruker tiden min på eller turene jeg går med hunden min, forteller Henriette Lien.

Estimert lesetid 4min

Henriette Lien er klar med sin aller første bok, En yogareise – Om å finne seg selv gjennom yoga, pust og balanse.

Det har vært litt av en reise! Det var for atten år siden hun oppdaget yogaens verden. Senere har Henriette sertifisert seg for å kunne undervise i vinyasa-flow (en dynamisk variant), i tillegg til yinyoga og restorativ yoga (roligere og mer meditative teknikker som stimulerer nervesystemet og bindevevet). Nå reiser hun Norge og verden rundt og underviser på fulltid.

– Da jeg startet, var vi fem stykker hjemme i stuen til yogainstruktøren, og det var magi fra første sekund, sier Henriette om møtet med ashtanga-yoga.

Følg Henriette på Instagram-kontoen @henriettelien_yoga. I skrivende stund har hun over 23 000 følgere.

Aldri vært opptatt av å bli likt


I ashtanga-yoga gjøres øvelsene i en bestemt rekkefølge, og i det som da var en hektisk skuespillerhverdag på settet til Hotel Cæsar, passet det perfekt for Henriette med timer som alltid fulgte et bestemt sett fysisk krevende yogaøvelser. Kropp og sinn ble endelig gjenforent – slik det alltid hadde vært med dansingen.

– Jeg prøver å bevisstgjøre i timene mine det stresset og den litt hektiske energien som ligger ute i samfunnet, så vi ikke blir revet med i andres kamp. Med boken min ønsker jeg å inspirere folk til å leve sitt liv!

  • Bevege deg saktere enn strømmen
    når du går ute.
  • Ta deg tid til å lytte.
  • La hodet og tankene få pause flere
    ganger om dagen, om så bare ett
    lite minutt.
  • Husk å puste


Selv har Henriette aldri vært opptatt av å bli likt. Idet hun sier det, følger hun raskt opp med at det kanskje høres flåsete ut. Det har både vært befriende, men også ganske slitsomt. Henriette har derfor gått alle veiene selv: Det har vært vennskap som har tatt slutt, hun har vært gjennom et samlivsbrudd, hun har møtt veggen
og holdt på å bli langtidssykemeldt, og hun har vært ensom. Mye ensom.

– Det er først i voksen alder at jeg har forstått at denne egenskapen har vært en styrke for meg. Ja, jeg har vært egoistisk, men jeg har ikke tillatt meg selv å bli pushet til venstre. Til høyre. Det handler om å være tro mot seg selv, sier Henriette.

Nytt år – nye muligheter


Nettopp dette er viktig for henne: At vi alle har et valg. Og timingen er vel neppe bedre til å reflektere litt over det livet man lever, nå som vi står på startstreken til 2018.

– En del av livet er jo nettopp å være villig til å justere kursen. Ta konsekvensene. Jeg sier det gjerne igjen, men her har vi jenter noe å lære av gutta. Vær mer uredde, for ting er ikke så farlig. Lev ditt liv! Finn din stemme! oppfordrer Henriette.

I 2011 fant hun også kjærligheten på nytt med DJ-en Sverre Vedal. Fra sitt tidligere samboerskap har hun datteren Selma (9) og sønnen Casper (16).

– Jeg har veldig mange gode samtaler med barna mine. Her snakker vi om alt fra hverdagslige ting til utfordringer med å være ungdom. De står mer i seg selv enn det jeg gjorde på den alderen, det er fint å se, sier Henriette og smiler.

Der kjæresten en periode var redd for at hun skulle bli for oppslukt i yogaens verden, handlet det om at han var redd for at hun skulle bli en annen.

– Men det stikk motsatte skjedde. Jeg ble bare mer og mer meg, sier Henriette.

Yogareiser til Senegal


Yogaen tar henne med på stadig nye eventyr – og kursplanen har allerede fylt seg opp betraktelig. Hamar er første stoppested i januar, og foruten mange yogakurs på kryss og tvers i Norge blir det utenlandsturer til blant annet Marokko, California og Maldivene i 2018.

Et av årets store høydepunkt er når Henriette hver november tar med seg andre yogafrelste på tur til Senegal i Afrika. Sammen besøker man også skoler med barn som ikke har noen verdens ting.

– Denne gangen hadde vi alle med oss en stor koffert hver fylt med alt fra skolesaker og til førstehjelpsutstyr og sko. Det er så utrolig givende å være på disse turene, sier Henriette.

Den 3. november skrev hun følgende på Instagram-posten sin: Vi higer etter feil ting, vi jobber i feil retning, vi skaper fattige liv. Det gjør meg litt trist, men jeg er ufattelig takknemlig for atter en gang å bli tatt inn i varmen hos disse fantastiske menneskene.

– Jeg er jo norsk, men jeg har aldri følt meg som det.