16 tips for bedre søvn

Husk alltid på hvor verdifull søvnen er, sier Shawn Stevenson i boka Sov smartere. Når du får den søvnen du trenger, kommer du til å prestere bedre, få mer energi, ta bedre avgjørelser og se bedre ut.

Estimert lesetid 3min
Katt som sover i dyne
I boka Sov smartere gir Shawn Stevenson råd til hvordan du kan bedre søvnkvaliteten din. (Foto: Kate Stone Matheson)

Søvnkvaliteten og livskvaliteten din går hånd i hånd. I Sov smartere forteller forfatteren deg hvordan du kan få netter med fantastisk søvn, og dager med god helse og mer energi. I boka får du mange gode råd for bedre søvn, i tillegg til en 14-dagers plan.

Shawn Stevensons råd til bedre søvn

1. Få mer sol på dagtid
Dette rådet kan være litt snålt for oss nordboere, som lever med så lite sol deler av året. Men mer sol på dagtid, hjelper deg til å sove. Bruk lunsjpausen til å få sol på kroppen.

2. Unngå skjermtid før du legger deg
PC, iPad, TV, laptop, lesebrett og smarttelefoner sender ut et kunstig blått lys, som forstyrrer kroppens naturlige forberedelser til å sove. Slå av alle apparater minst en halv time før du legger deg. Skru også av varslene på mobilen. Kast «vennene» dine ut av soverommet.

3. Kaffe en formiddagsdrikk, så ikke drikk kaffe etter kl. 14

4. Sørg for at temperaturen på soverommet ligger rundt 20 grader

5. Kom deg til sengs til riktig tid
Kroppen restituerer seg aller best mellom kl 22 og 02, og da har søvnen den mest gjenoppbyggende virkningen. Mange mennesker prøver å ta igjen søvn og sove lenge de dagene de ikke trenger å være tidlig oppe, men det er neppe lurt.

6. Legg deg og stå opp til faste tider, uavhengig av hvilken dag det er

7. Fiks fordøyelsen for å fikse søvnen
Sørg for at du får i deg magnesiumrik mat, spis hovedsakelig økologiske, kortreiste og ubearbeidede matvarer.

8. Tren hardt, gjerne om morgenen

9. Spis sunn frokost og unngå å spise rett før du legger deg

10. Vær varsom med alkohol
Slutt med drinkene minst 3 timer før du går og legger deg, og drikk 2,5 dl vann per enhet alkohol

11. Finn din sovestilling

12. Ro ned
Gjerne med meditasjon for å bli kvitt det psykologiske stresset, qigong eller tai chi. Nytteeffekten er uansett stor, og det er bare noen minutter hver dag som skal til.

13. Bruk smarte kosttilskudd
Men forsøk ideelt sett rådene som er nevnt før tilskudd, som kamille, Kava eller Legevendelrot. Som alle kosttilskudd påvirker de folk forskjellig, og ikke bland kosttilskuddene med alkohol!

14. Stå tidlig opp
Uregelmessige sovetider forhindrer at hjernen danner et sovemønster, og skaper i stedet en tilstand av evig jetlag. Det er ikke bare hvordan du sover, men når, som er med på å skape den beste utgaven av deg. Den beste utgaven av deg starter med at du kommer deg opp om morgenen.

15. Ikke sov med bh, eller som mann, stramme underbukser, som holder testiklene presset mot kroppen. Natten er den perfekte tiden til å ha på seg noe løst og ledig, eller ikke noe i det hele tatt.

16. Gjør det til en vane å la føttene dine få kvalitetstid mot jord, gress, sand, eller bevegelig vann.

God søvn!