Du styrer, ikke genene dine – Slik lever du 10 år lengre

Familie, helse og livsstilTrening og kostholdDu styrer, ikke genene dine – Slik lever du 10 år lengre
Estimert lesetid 3min

Studier har vist at når det gjelder livslengde, utgjør genetikken cirka 25 prosent, mens betydningen av livsstil utgjør 75 prosent. Det er ikke genene, men du selv som styrer livslengden din.

Det forteller lege, forsker og professor i generell medisin, Bertil Marklund, om i sin nye bok 10 tips om bedre helse – Få det bedre og lev 10 år lenger. Boken gikk rett inn på bestselgerlistene i både Sverige og Danmark og er nå ute på norsk.

– Det er du som avgjør hvordan du vil, eller ikke vil, eldes. Følger du rådene i boken vil du kunne unngå å bli rammet av en rekke sykdommer, og du utsetter din biologiske aldring, sier Bertil Marklund.

Etter at begge foreldrene hans gikk bort for tidlig, følte han en stigende uro for at han skulle lide samme skjebne. Derfor begynte han å gjennomgå forskningen på en rekke ulike områder, og det han fant, gjorde ham positivt overrasket, nemlig at livsstilen er avgjørende for hvor lenge du lever.

Les også: Sånn bruker du kroppsspråket ditt til å prestere bedre

Mer sunt enn farlig å sole seg

Ett av de ti rådene du kanskje vil bli noe overrasket over i boken, går på soling.

– For hver person som dør av hudkreft, dør 30 på grunn av D-vitaminmangel. For å være sikker på at du får den viktige dagsdosen av vitamin D, bør du være i solen 15-20 minutter uten solbeskyttelse hver dag, forteller Marklund.

– Det er du som avgjør hvordan du vil, eller ikke vil, eldes.

Solbeskyttelse filtrerer nemlig bort UVB-strålene, og dermed dannes det stort sett ikke noe D-vitamin i det hele tatt. En annen noe overraskende opplysning du får i boken, er tidspunktet for denne solingen:

– Du bør da være i solen midt på dagen! Dette er fordi solen gir mest D-vitamin når den står høyest på himmelen. Hvis du jobber inne hele dagen bør du for eksempel passe på å gå ut i lunsjpausen, oppfordrer Marklund. Legen understreker viktigheten av å smøre seg med solkrem dersom du skal være i solen i mer enn 20 minutter.

Vær sosial

Sansynligvis har sosialt samvær vært en av menneskeslektens viktigste strategier for å overleve, skriver Marklund i boken. Ett av de 10 tipsene går derfor på å være sosial.

– Omgang med gode venner og familie øker «føl deg bra»-hormonet, samtidig som stresshormonet reduseres og dermed også betennelsen. På den måten styrkes immunforsvaret, forteller Marklund.

Det er imidlertid ikke antallet venner og møter som er det viktgigste, men kvaliteten på dem. Du bør unngå det han kaller «energityver», altså mennesker du føler stjeler energi, og hvor du føler deg trett og tom etter å ha vært sammen med dem.

– I en stor studie med 180 000 personer så man at risikoen for hjerteinfarkt økte med nesten 30 prosent hos dem som følte seg ensomme, eller hadde få sosiale kontakter, og risikoen for slag økte med 30 prosent. I en annen amerikansk studie fant de at risikoen for å få Alzheimer var mer enn dobbelt så stor for dem som følte seg ensomme. De som lever med gode venner og familie nært kommer seg raskere etter sykdom, og lever lenger, påpeker Marklund avslutningsvis.

Forslag til videre lesning:
Skal 2017 bli et av de årene du faktisk husker?