Kommet i overgangsalderen? Her er alt du trenger å vite!

Familie, helse og livsstilSelvutviklingKommet i overgangsalderen? Her er alt du trenger å vite!

Marina Benjamin kom brått i overgangsalderen som femtiåring. Med boken Overgangsalderen – Ingen undergang forteller hun hvordan hun opplevde denne perioden, et emne som det tidligere er skrevet svært lite om.

Estimert lesetid 4min– Da jeg bikket femti føltes det som et stort skifte i livet mitt, og jeg tenkte at dersom jeg opplevde det slik – så føler nok de fleste andre kvinner det slik også. Problemet var at ingen pratet om overgangsalderen og sorgen som følger med, forteller Benjamin om hvorfor hun ville skrive en bok om det som alle kvinner går gjennom på et tidspunkt – overgangsalderen.

Benjamin oppdaget selv at det nesten ikke fantes noe litteratur om overgangsalderen og utfordringene som følger med.

– Jeg fant kun selvhjelpsbøker, så da bestemte jeg meg for å hoppe inn selv og skrive en bok om temaet. Jeg ville skrive om de ekte tingene, by på min egen historie og håpe på at det igjen vil kunne hjelpe andre.

Positivt skråblikk på overgangsalderen


Benjamin forteller at hun med overgangsalderen opplevde en dalende selvtillit, økende sinne, barn som flyttet hjemmefra, foreldre som ble eldre og døende og en populærkultur som ikke lenger bryr seg om deg.

– Likevel så ville jeg ikke skrive en deprimerende bok. Jeg ville finne det som var oppløftende, og det fant jeg i litteratur, filosofi, psykologi, familie og det å se tilbake på mitt eget liv så langt, forteller Benjamin.

I boken Overgangsalderen – Ingen undergang undersøker Benjamin tapene, mulighetene og tabuene i årene mellom ung og gammel. Boken vil tjene som en følgesvenn for kvinner som går gjennom de sjelden omtalte fysiske og mentale endringene i overgangsalderen.

Vil du ha flere tips? Her er bøkene som hjelper deg å takle overgangsalderen!

– Jeg tror at overgangsalderen får deg til å sette spørsmålstegn ved omtrent alt du har gjort i livet. Det er en tid for dyp refleksjon, men det er også en tid for selvrealisering. Vi opplever et lignende øyeblikk i 30-årene, når vi reflekterer over oss selv som kvinner, mødre, arbeidende og som partnere. Men i overgangsalderen så innebærer selvrealiseringen at vi ikke lenger er den vi trodde vi var da vi var i tredveårene. Det er derfor overgangsalderen er så destabiliserende. Man føler at man må bygge seg opp på ny, forklarer Benjamin.

Evig skjønnhetspress


– Hva er de mest vanlige tabuene om overgangsalderen?

– Når folk snakker om overgangsalderen så er det for det meste som en spøk. Til og med kvinner selv tuller om heteslag og dårlig minne. Jeg tror at de tuller det bort fordi de får dårlig samvittighet av å klage på noe samfunnet forventer at de skal takle fint. Kvinner er livredde for å bli eldre, samtidig er de også redde for konsekvensene ved å omfavne det å bli eldre.

Samfunnet som består av et evig jagende skjønnhetspress, er en industri og et press som Benjamin ikke støtter opp om.

– Jeg avskyr skjønnhetsindustrien! Jeg er virkelig lei av maset om antiage-kremer og serum fulle av vitaminer, rynkefjernere og botox. Jeg biter på og kjøper produktene, men du føler deg bra i omtrent ett minutt, før du innser at du har blitt lurt, forklarer Benjamin.

Begynnelsen av andre halvdel av livet


Den britiske forfatteren Benjamin er kulturredaktør. Hun har også skrevet for de fleste engelske aviser. Nå er hun seniorredaktør for internettmagasinet Aeon, grunnlegger av Royal Literary Funds ukentlige online magasin Collected. I boken Overgangsalderen forteller hun om sin egen ekstreme opplevelse.

– Jeg hadde en hysektomi da jeg var 49 år, og gikk inn i akutt østrogen-deprivasjonssjokk. Jeg led øyeblikkelig av svettetokter, svingende og uforutsigbart humør. Det gjorde det vanskelig å oppføre seg rasjonelt på jobben. Leger jeg har snakket med siden kan fortelle meg at vi ennå ikke vet mange av de fysiologiske prosessene som østrogen er ansvarlig for, men dens rolle går utover bare å opprettholde reproduktive syklusen. Overgangsalderen er som et telegram fra fremtiden, og forteller deg at du har kommet til begynnelsen av slutten. Eller i hvert fall begynnelsen av andre halvdel av livet ditt. Det er opp til deg hvordan du håndterer denne kunnskapen, forteller Benjamin.