Når sjelen kaller … på mer lykke i livet!

Skal 2017 bli et av de årene du faktisk husker? spør den danske coachen og forfatteren Gitte Jørgensen i dette innlegget. I februar er hun aktuell med boken Når sjelen kaller – skap det livet du lengter etter.


Hva prøver din indre stemme å fortelle deg om dagen? Er det noen drømmer og lengsler som dukker opp hele tiden? Er det tanker du ikke får vekk? Prøv å stoppe lesingen akkurat nå. Lukk øynene, trekk pusten og spør deg selv: Hva lengter du mest etter om dagen?

Hva svarer du?

Kjærlighet og mer mental ro
Hvis du er som de fleste mennesker, vil du svare at du lengter etter mer kjærlighet, lykke og mental ro.

Jeg baserer dette dels på en Facebook-undersøkelse jeg har laget, i tillegg til at jeg har spurt publikum hver gang jeg holder kurs og foredrag. Det tankevekkende er at det er disse to følelsene som går igjen i alle svarene jeg får:

Kjærlighet, lykke og mer mental ro.

Og egentlig henger de to tingene ganske godt sammen. For det er ikke mange sprekker i hverdagen i høyhastighetssamfunnet, hvor roen kan trenge inn. Og hvis man ikke har mental ro og er til stede for andre, har kjærligheten og lykken veldig dårlige kår til å utfolde seg.

De to tingene biter seg selv i halen, som man sier på dansk, og skaper lett en nedadgående energi- og livsspiral.

Det må være ro og nærvær for at man kan føle kjærlighet. Hvis man er fylt med tankekaos og stresshormonet kortisol og adrenalin i kroppen, er det vanskelig å føle noe som helst. Og slett ikke kjærlighet.

– Kjærlighet krever at vi setter ned tempoet, og det krever at vi er fysisk til stede. Kjærlighet er kroppslig og fysisk, sier amerikaneren Barbara Fredrickson, som er professor i psykologi og verdens ledende ekspert på positive følelser.

Ekte kontakt
Så det er jo egentlig forståelig nok at mange mennesker lengter etter kjærlighet og mental ro – for begge deler er mangelvare i en tid hvor de fleste av oss har det travelt og lever et liv foran skjermen – handler over nettet, snakker med vennene sine på Facebook og Skype, og kanskje også har en jobb der man daglig sitter mange timer foran en skjerm.

Hvis vi skal lytte til vår indre stemme og ”kallet fra sjelen vår”, og ta dette med mer kjærlighet, lykke og mental ro på alvor, hva er da lurt å gjøre?

En idé kunne være å dyrke de små øyeblikkene som Barbara Fredrickson kaller mikro-øyeblikk. Jo flere vi opplever, desto bedre kan vi få det.

Sjelen kaller
I denne inspirerende selvhjelpsboken får du råd om hvordan du kan gjøre endringer i livet ditt. Underveis forteller Gitte Jørgensen om hva som skjedde da hun selv begynte å lytte til sin indre stemme. Boken kommer ut i midten av februar 2017. Gå ikke glipp av gratis workshop med Gitte, tirsdag 14.februar 19 – 21.00 på Cappelen Damm-huset i Akersgata 47/49.

– Et mikro-øyeblikk er et øyeblikk av medmenneskelig kontakt som gir oss de grunnleggende næringsstoffene de fleste av oss får for lite av, forklarer Barbara Fredrickson.

Forskningen hennes viser at jo mer vi mennesker dyrker mikro-øyeblikkene, jo sunnere kan vi bli. Ekte kontakt med andre mennesker skaper nemlig en bedre biokjemi inni oss, med forbedret immunsystem, lavere inflammasjon og en regelmessig hjerterytme.

Dyrk de små øyeblikkene
Jeg har selv begynt å dyrke mikro-øyeblikkene, og det virker overraskende godt! Jeg kan merke at jeg har fått det bedre fysisk.

Jeg snakker kanskje med andre i køen på butikken. Jeg sier hei til kassadamen. Jeg stopper og tar meg tid til å snakke med naboen. Jeg ser mennesker i øynene mens jeg snakker med dem. Jeg prøver å gjøre mitt beste for å være oppmerksom på disse små øyeblikkene av menneskelige forbindelser.

Det er i hvert fall et godt sted å starte. For når jeg skaper små øyeblikk av medmenneskelig kontakt, åpner det for kjærlighet. Og når kjærligheten strømmer inn i kroppen, gir det på en eller annen måte også litt mer fred i sinnet, og en følelse av lykke.

Så begynner de to tingene bite seg selv i halen på en god måte, og vil etter hvert skape en god oppadgående energi- og livsspiral.

Det kan være en fin måte å begynne å slippe lykken inn i livet sitt. Å begynne med de små skrittene. De små øyeblikkene. Man sier jo så fint, at det er de små skrittene som tegner de lange linjene i livet vårt. Det er hvor ofte vi kan oppleve små drypp av lykke, som på sikt avgjør hvor lykkelige vi mennesker kan gjøre oss selv.