Fem fordeler med prebiotisk mat

Familie, helse og livsstilHelseFem fordeler med prebiotisk mat
Estimert lesetid 4min

Når tarmene har det bra, har kroppen og hjernen det også bra. Tarmene er nemlig med på å styrke immunforsvaret, humøret, vekten og mange andre viktige funksjoner i kroppen. Her er fem grunner til at du bør få i deg mer prebiotisk mat:

Tarmer i toppform

Mer enn hver fjerde person lider av problemer som oppblåsthet, forstoppelse eller diare. Hos noen utvikler det seg til sykdommer som betennelse i tarmene eller irritabel tykktarm. En del av årsaken til at vi utvikler problemer med tarmene er raffinert sukker og for mye animalsk fett. Disse næringsstoffene fôrer nemlig de skadelige bakteriene og gir dem større innflytelse over tarmene. Løsningen er å få tarmene i toppform med prebiotisk mat!  

Effektivt immunforsvar

I dag mener man at størstedelen av immunforsvaret befinner seg i tarmene. Når tarmene fungerer som de skal, varsler de hjernen og resten av kroppen om farlige mikrober som kan komme fra maten, luften eller infeksjoner i kroppen. Hvis tarmen oppdager at det er fare på ferde, vil såkalte T-celler bevege seg fra tarmene og ut i andre deler av kroppen for å varsle om fare. Tarmens del av immunforsvaret fungerer altså som en slags vaktpost og koordinator for kroppens livsviktige beskyttelse mot skadelige mikroorganismer. Å spise prebiotisk mat er en effektiv måte å styrke immunforsvaret på!

Klar hjerne

Forskning viser en klar sammenheng mellom tarmen og hjernen. David Perlmutter har skrevet om tarmens påvirkning på hjernen i boken Sunn tarm, klart hode. En god tarmflora har betydning for hjernens funksjoner, og kan blant annet minske risikoen for demens. De nøyaktige sammenhengene er ennå ikke avklart, men kan helt enkelt forklares som at de to hjernene (tarmhjernen og den faktiske hjernen) snakker så tett sammen at problemer i den ene hjernen også påvirker den andre hjernen. En god bestand av melkesyrebakterier i tarmene virker dempende på stress ved indirekte å påvirke stressrelaterte reseptorer i hjernen. De demper også nivået av stresshormoner i blodet.


LES OGSÅ: Trenger du tips til prebiotisk mat? Prøv en prebiotisk løvetannsalat!

Bedre humør

Visste du at tarmene dine har stor innflytelse på humøret ditt? Minst åtti prosent av kroppens innhold av serotonin dannes nemlig i tarmene! Serotonin er det stoffet som gjør oss glade og optimistiske, og som vi har for lite av når vi føler oss nedtrykte eller lider av angst eller depresjon. Når tarmfloraen er i balanse, produserer tarmen serotonin som igjen påvirker vagusnerven. Den sender beskjed til hjernen om at alt er bra, og dermed føler vi oss bedre. Serotonin fører også til at vi får en følelse av velvære i magen. Dette er grunnen til at vi ofte får vondt i magen hvis vi er nervøse eller ikke har det bra rent generelt. En god tarmflora gjør også at vi får et bedre vitaminopptak, og dette er særlig viktig med tanke på vitamin B12, som beskytter oss mot dårlig søvn og utvikling av depresjon. En velfungerende tarm er altså alfa og omega for å føle seg bra!

Vern mot diabetes og gikt

En lang rekke folkesykdommer henger tilsynelatende tett sammen med et generelt forhøyet betennelsesnivå i cellene i kroppen. Det ser altså ut til at en dårlig eller ensidig bakterieflora i tarmene kan få svært alvorlige konsekvenser for helsen. Jo mer mangfoldig og rik tarmfloraen er, desto mindre er risikoen for sykdommer som diabetes type 2, hjerte- og karsykdommer og gikt. Det vi trenger mest av alt, er et økt antall av de gode melkesyrebakteriene, fordi de hemmer betennelse og holder immunforsvaret akkurat passe aktivt.

Mat for glade tarmer er oversatt fra dansk til norsk ved Mette-Cathrine Jahr.

prebiotisk mat
Trendy med tarm: Cappelen Damm har mange gode bøker som handler om å få en gladere tarm. Sjekk ut disse tre: Sunn tarm, klart hode, Sjarmen med tarmen og Magefølelse.