Oda Weider-Krog: – Å bli mamma er virkelig det største i verden

Familie, helse og livsstilForeldre og barnOda Weider-Krog: – Å bli mamma er virkelig det største i verden

«Å bli mamma» er en liten bok om det største i verden. Oda Weider-Krog forteller med varme og humor om den første tiden som nybakt mamma – og tar samtidig et oppgjør med samfunnets urealistiske forventninger til morsrollen.

Estimert lesetid 3min
Oda Weider-Krog har skrevet bok om det største i hele verden, nemlig å bli mamma. Foto: Anna-Julia Granberg/Blunderbuss


Å bli mamma er kanskje det største en kan oppleve. Det vet Oda Weider-Krog, tobarnsmor, pedagog, programleder for den populære podkasten «Familieliv».

I hennes nye bok, Å bli mamma, ønsker hun å hylle alle de fantastiske sidene ved morskapet og samtidig ta et oppgjør med samfunnets forventninger til morsrollen.

– Det er både provoserende og vondt å kjenne på hvor skyhøye forventninger samfunnet har til kvinnen og til morsrollen, sier Weider-Krog.

– Vi skal føde flere barn på kort tid, helst så tidlig som mulig, og samtidig bygge karriere. Vi presses tilbake til jobb altfor tidlig, som både kjennes urettferdig og ekstremt krevende.

Å bli mamma kan du kjøpe her

– Ikke rom for det mellommenneskelige

Weider-Krog mener samfunnet glemmer den viktigste delen av å være mor, nemlig det relasjonelle.

– Dagens syn på hva en mamma er, og skal gjøre, tar verken hensyn til kvinnen, eller høyde for hva en mamma faktisk er. Alt det mellommenneskelige, det myke og nære mellom mor og barn, er det liksom ikke rom for.

Nå har hun skrevet en personlig historie om å bli mamma, og det treffer deg rett i hjertet.

Fortvilet over ABC-klinikkens reduseringer

ABC-klinikken ved Oslo Universitetssykehus er landets mest kjente fødested for naturlige fødsler. I november ble det kjent at deres tilbud vil reduseres kraftig i månedene fremover. Dette har skapt mye debatt rundt prioriteringen av kvinnehelse og barselomsorg i Norge.

Oda Weider-Krog er en av de som har kommet frem som fortvilet over denne nye nedprioriteringen.

– Det er en farlig utvikling, og en ekstremt skuffende holdning overfor både kvinner, barn og familier. Jeg savner så inderlig at kvinnehelse skal få det fokuset vi trenger, og at verdien av å gi støtte og omsorg til mor skal løftes frem og ivaretas.

Hun mener det er skremmende å høre de mange vonde fødselsopplevelsene flere kvinner har fortalt om.

– Slik fødsels- og barselomsorgen organiseres i dag tas det ikke hensyn til hvor stor påkjenning et svangerskap er, hvor heftig en fødsel er, og hvor mye barselslivet krever av kvinnekroppen, både fysisk og psykisk.

Å bli mamma – dyrebart og kaotisk

Å bli mamma er også en personlig bok, der Weider-Krog deler både de dyrebare øyeblikkene, men også de kaotiske følelsene som følger med mamma-tilværelsen.

Overgangen fra å sove gjennom natten til å plutselig ikke sove mer enn to timer i strekk var ekstremt tøft i de første månedene, og å ikke ha noe tid til eller for meg selv. Intensiteten er så heftig, og ansvaret for den lille babyen så stort, sier hun.

Denne omveltningen i hverdagen satte i gang mange nye følelser og tanker i sving. Likevel ble hun overrasket over hvor instinktivt morskapet føltes så fort barnet kom.

 Hele oss kjenner liksom alt babyen føler, vi reagerer instinktivt av gråt og lyder, og klarer å ta vare på barnet vårt selv om vi nesten ikke sover. Morskjærligheten er så vill og vakker, og holder oss opp gjennom søvnløse netter og kaotiske dager.

Tross tunge netter uten søvn og stressende hverdager kjente forfatteren på denne viljen til å gi opp alt for barnet sitt.

– Det var også overraskende å kjenne hvor altoppofrende jeg ble og er som mamma. Å bli mamma er virkelig det største i verden, sier Weider-Krog.

Å bli mamma er den perfekte gaven til en nybakt mor, eller en mor som mimrer tilbake til da barna var små. Boka kan du bestille hjem her.