– Helt greit å drikke vin for ammende

Familie, helse og livsstilForeldre og barn– Helt greit å drikke vin for ammende

Cecilia Chrapkowska og Agnes Wold vakte stor oppstandelse i Sverige da de påpekte at det er uproblematisk å drikke vin for ammende mammaer. Nå kommer boken deres «Snart foreldre» ut på norsk.

Estimert lesetid 2min
Vin som helles i to glass foran grønn eng
Det er ingen grunn til at foreldre skal uroe seg unødig, mener forfatterene bak Snart foreldre. (Foro: Elle Hughes)

Som fersk forelder blir du bombardert med råd og advarsler om hva du skal gjøre og hvilke feil som kan være skadelige for barnet ditt. Er det egentlig farlig å kombinere alkohol og amming? Det er mye informasjon, og med internett og sosiale medier har det blitt vanskeligere enn noensinne å orientere seg om hva som er faktabasert. Det er få som blir så dynket ned i fake news som blivende foreldre.

Derfor har den svenske barnelegen Cecilia Chrapkowska og professor i bakteriologi Agnes Wold skrevet boka Snart foreldre. Her får nye foreldre tydelige råd basert på oppdatert vitenskapelig informasjon. 

Slapp litt av

Ifølge forfatterne kan en baby etter få måneder fint få normale mengder salt i maten. Stort sett kan de spise vanlig mat, men helst holde seg unna honning det første leveåret. Foreldre trenger ikke å rydde mer enn de har lyst til. Mammaer kan godt drikke et glass vin til maten selv om de ammer, og den intense kokinga av tåteflasker er unødvendig i et land som Norge. Litt bakterier er bra for immunforsvaret, men vaksineprogrammet bør følges, påpeker de.

Sykdom og medfødte skader vanligste dødsårsak

De viser til at den vanligste årsaken til at små barn dør er medfødte sykdommer eller skader. Bokens hovedbudskap er at det ikke er noen grunn til at foreldre skal uroe seg unødig.

– Til tross for at skandinaviske kvinner er verdens best utdannede følger de ofte idiotiske råd som ikke har vitenskapelig belegg. Vi vil bidra til å løfte ansvaret fra de nybakte foreldrene, sier Agnes Wold til Göteborgsposten.