Epidemi-serien «I morgen er alt mørkt» er ikke for lettskremte

BarnebøkerEpidemi-serien «I morgen er alt mørkt» er ikke for lettskremte

I Sigbjørn Mostues prisbelønte ungdomsserie «I morgen er alt mørkt» blir Norge satt ut av spill av en skrekkelig epidemi. Lite visste han.

Estimert lesetid 2min
Bilde av bøkene i trilogien "I morgen er alt mørkt"
– Mange kommenterer likhetene i det som skjer i I morgen er alt mørkt og de skremmende begivenhetene som omgir oss, sier Sigbjørn Mostue, forfatter av ungdomsserien «I morgen er alt mørkt». (Foto: Åsmund Holien Mo)

Sigbjørn Mostues prisbelønte ungdomsserie I morgen er alt mørkt fikk mye heder og ære da den kom ut i perioden 2014-17. Heldigvis er Mostues historie enda verre enn virkeligheten; dette er ikke litteratur for de lettskremte!

Bagatellisering og samfunsstopp

Mostue selv opplever flere henvendelser om serien for tiden.

– Mange kommenterer likhetene i det som skjer i I morgen er alt mørkt og de skremmende begivenhetene som omgir oss. «Min» pandemi i bøkene er betraktelig verre enn covid-19. Men skildringene av blant annet hvordan samfunnet først bagatelliserer det som skjer, og senere hvordan samfunnsmaskineriet stopper opp når folk ikke lenger drar på jobb, må kunne sies å treffe godt.

Han tror mange unge vil kjenne seg igjen i hvordan hovedpersonene i bøkene føler det når mye av det dagligdagse og kjente forsvinner.

Epidemi ute av kontroll

I trilogien I morgen er alt mørkt er det parasitten MTG som løper løpsk. Den gjør mennesker til drapsmaskiner, og når epidemien når Norge er sammenbruddet et faktum. Men ungdommene i historien nekter å gi seg, og de søker til Oslo det går rykter om at orden gjenopprettes.

Den første romanen, Brages historie, vant Uprisen i 2015, og også bok nummer to, Marlenes historie ble nominert til samme pris.

Begynnelsen

I den første romanen møter vi Brage. Han tror at han og vennene lever trygge liv i rike Norge, skjermet mot verdens råskap. Men så meldes det fra Japan om rasende horder av mennesker, såkalt forrykte. De går løs på alt og alle. Når galskapen og smitten brer seg skal ikke bare Brages liv falle sammen, men også hele verden.

Marlenes historie

I Marlens historie, som er den andre boken i trilogien, har parasitten MTG gjort mennesker til drapsmaskiner. Og nå har den nådd Norge. Marlen skjønner at nå venter slutten på alt. Men hun nekter å gi seg, og kjemper videre med familien sin. Marlen må samle alt hun har av mot og vilje for å møte prøvelsen som ventet.

Nytt samfunn bygges

I den siste boka, Når historien slutter, raser epidemien i Norge, og sammenbruddet er et faktum. Men så begynner ryktene å gå om at sivilisasjon og orden gjenopprettes i Oslo – imidlertid bak en mur hvor ikke alle slipper igjennom.