– Sånn blir du en god leder

Dokumentar og samfunnJobb og ledelse– Sånn blir du en god leder
Estimert lesetid 3min

Hvordan bli en god leder? Robert Mood, tidligere generalløytnant og nå president for Norges røde kors, har etter 40 års erfaring som leder tillagt seg mye kunnskap. Her deler han sine beste tips.

– Det aller viktigste jeg har lært om lederskap er nok at ansvar ikke kan delegeres, mens myndighet og ressurser både bør og kan, forteller Mood.

Hvordan bli en god leder - Robert Mood Ansvar
Tar våre ledere ansvar for at vi har den helhetlige beredskapen og det forsvaret vi trenger i en usikker framtid? Eller er de mer opptatt av en politisk popularitetskonkurranse enn å utøve sitt ansvar for fellesskapet? Spør Robert Mood i boken «Ansvar – Ledelse er ingen popularitetskonkurranse».

Hva legger du i at ledelse ikke er en popularitetskonkurranse?

  – Ledelse handler om å ivareta ansvaret på vegne av fellesskapet. Ved å ikke falle for fristelsen til å velge de nærliggende, enkle løsninger som gir popularitet, selv om du vet at det er et dårlig valg, forklarer Mood.

Hvordan bli en god leder? Lagets fortjeneste når det går bra

Mood deler sine erfaringer fra lederstillinger i både inn- og utland. Han skriver om forsvaret, som først og fremst er mennesker, kompetanse og verdier, han tar leseren med til tjenesten i Nord-Norge under den kalde krigen, til erfaringer med Telemark Bataljon i Kosovo, reiser i Afghanistan og oppdrag på bakken for FN i Midtøsten og Syria.

– Ledere bør fortelle historien om hvor vi skal – hva vi skal oppnå- og delegere myndighet og ressursene til de som gjør jobben. Ansvar er noe du har som leder, ikke noe du kan vurdere å ta som det passer. Vi bør bære konsekvensene når det går galt, leve opp til at det er lagets fortjeneste når det går bra, og lederens ansvar når det går galt, forteller Mood.

Ledelse er det du gjør fremfor det du sier

Av sine mange erfaringer, er det spesielt én ting Mood har lært av sine erfaringer som leder:

– Å ha evne til å lytte og undres er minst like viktig som å snakke. Ledelse er det du gjør fremfor det du sier.

Mood forteller at boken Ansvar – Ledelse er ingen popularitetskonkurranse, er aktuell for ledere på alle nivå.

– Boken et aktuell dersom du er nysgjerrig på våre soldater og hva de står for. Den er aktuell for de som reflekterer over, og utøver ledelse på alle nivå, og de som er politisk engasjert og/eller samfunnsinteressert, forteller Mood.