Dette er Nobelprisvinner Kazuo Ishiguros beste bøker

SkjønnlitteraturDette er Nobelprisvinner Kazuo Ishiguros beste bøker

I 2017 fikk Kazuo Ishiguro Nobelprisen i litteratur. Her kan du lese om hans to mest kjente romaner Resten av dagen og Gå aldri fra meg.

Estimert lesetid 4min

Da det ble det kjent at Nobelprisen i litteratur gikk til Kazuo Ishiguro, ble mange overrasket, selv om han er en meget anerkjent forfatter. Det kanskje mest gledelige for vanlige lesere, er at Ishiguro har skrevet flere svært tilgjengelige romaner.

BRITISK FORFATTER FØDT I JAPAN

Kazuo Ishiguro
Kjøp «Resten av dagen» på cappelendamm.no. Boken er oversatt til norsk av Kari og Kjell Risvik.

Kazuo Ishiguro (1954) er født i Nagasaki i Japan. Familien hans flyttet til England da Ishiguro var fem år gammel. Han ble britisk statsborger i 1982 og bor i dag i London.

Ishiguro har skrevet sju romaner og en novellesamling. Alle er utgitt på norsk og er oversatt av Kari og Kjell Risvik.

RESTEN AV DAGEN – «EN AV TIÅRETS BESTE BØKER»

Kazuo Ishiguro fikk sitt store gjennombrudd i 1989 med romanen Resten av dagen. For den fikk han Bookerprisen som er en av verdens mest prestisjefylte priser. Hyllesten fra kritikerne var unison. Her er noen klipp:

«En av tiårets beste bøker.» The Boston Globe

«Oppfinnsomt og fengslende, iblant morsomt, absurd og veldig gripende.» Sunday Times

«Briljant og stille knusende.» Newsweek

«En triumf» Sunday Times

HANDLINGEN I RESTEN AV DAGEN

Butleren Stevens har så å si gått i arv på lord Darlingtons gods. Faren hans var butler før ham og tjente lorden på samme selvutslettende og inntil døden lojale måte. Nå har en amerikaner, overtatt godset, og tilbyr Stevens noen dagers ferie. Målløs tar ham imot tilbudet og legger ut i retning Miss Kenton, den gamle husholdersken som hadde forlatt dem så brått.

Resten av dagen ble en enorm kritikersuksess som film og fikk åtte Oscar-nominasjoner og fem Golden Globe-nominasjoner.

Mens Stevens kjører, tenker han tilbake på sitt butlerliv. Det hadde aldri falt ham inn å stille spørsmål ved tilværelsens prinsipper; hans kall var å pusse og polere, og administrere andres lydløse, knirkefrie og spørsmålsløse flid.

Mens Steven begynner å tvile på sin egen uklanderlige holdningsløshet, nærmer han seg gjensynet med Miss Kenton, og samtidig trenger plagsomme tanker seg på: lojalitet, verdighet, plikttroskap… ligger det likevel noe annet i begrepene enn han alltid har forestilt seg? Og kanskje han likevel ikke skulle ha avvist Miss Kentons forsiktige tilnærmelse en gang for lenge siden.

SUKSESSFILM MED EMMA THOMSPON OG ANTHONY HOPKINS

Etter at Resten av dagen var blitt en stor bestselger både i Storbritannia og USA, ble den også filmatisert i 1993. Anthony Hopkins spilte hovedrollen som butleren Stevens, og Amma Thompson spilte Miss Kenton. Filmen ble en stor suksess. Den fikk bl.a. åtte Oscar nominasjoner og fem Golden Globes for bl.a. beste film, beste regi, beste kvinnelige og mannlige hovedrolle.

«ET ORIGINALT OG BEMERKELSESVERIG GENI»

Time magazin kåret Gå aldri fra meg til årets beste roman da den kom ut i 2015. Den ble en formidabel bestselger, og kritikerne var igjen svært gavmilde med superlativene:

Gå aldri fra meg
Kjøp Gå aldri fra meg på cappelendamm.no. Boken er oversatt til norsk av Kari og Kjell Risvik.

«Et originalt og bemerkelsesverdig geni» The New York Times

«Tiårets beste roman» Time Magazine

«Gå ut, klask originalen eller oversettelsen i disken og dra fram kortet.» Jonny Halberg, Dagbladet

HANDLINGEN I GÅ ALDRI FRA MEG

Kathy, Ruth og Tommy har vært elever ved Hailsham, en idyllisk kostskole på den engelske landsbygda. Elevene der fikk den beste omsorg, de ble opplært til at de var spesielle og enestående og at de hadde en bestemmelse. Men hvilken skjebne var det egentlig som ventet dem?

Mange år senere lar Kathy, som er blitt 31, tankene vandre tilbake til årene på Hailsham. Langsomt avdekkes urovekkende kunnskaper om det livet elevene der er eslet til. Gradvis går sannheten om deres tilsynelatende sorgfrie oppvekst opp for Kathy, Ruth og Tommy, og det blir klart for dem hva fremtiden vil bringe.

NY FILMSUKSESS

Også «Gå aldri fra meg» ble en filmsuksess.

Gå aldri fra meg ble filmatisert i 2010. Også den ble en stor suksess. Den hadde Carey Mulligan, Andrew Garfield, Keira Knightley i hovedrollene.

Hvis du ønsker å lese gode og tilgjengelige bøker av en Nobelprisvinner, er Resten av dagen og Gå aldri fra meg riktige valg.