Tore Rem: – Jeg har villet skrive en mest mulig fullstendig historie om Olav V

Dokumentar og samfunnBiografierTore Rem: – Jeg har villet skrive en mest mulig fullstendig historie om Olav V

Olav Vs liv inneholdt et fascinerende spenn av tider og begivenheter. Søndag 17. januar er det 30 år siden hans død. Tore Rem er første forfatter som har fått tilgang til Kong Olav Vs personlige arkiver ved Slottet. Her skriver han om arbeidet med biografien «Den fremmede».

Estimert lesetid 3min
Kollasj av foto av Kong Olav V
Fra ung innvandrer til spretten Oxfordstudent. Første del av Tore Rems biografi om Kong Olav V. tar for seg årene 1903-1940. (Foto: Anders Beer Wilse, Det kongelige hoffs fotoarkiv // Ukjent fotograf, Det kongelige hoffs fotoarkiv // Central News Ltd, Det kongelige hoffs fotoarkiv)

Hva forbinder du med kong Olav V? «Gla’kongen», kongen på trikken, en folkekonge, en slags bestepappa for etterkrigstidas Norge? Kanskje dette og mer til?

I drøye seks år har jeg jobba med den store biografien om denne folkekjære mannens liv. Ambisjonen har vært å finne ut hvem han var, å komme så tett på både mennesket og monarken som overhodet mulig.

Jeg har villet skrive en mest mulig fullstendig historie om Olav, og underveis har jeg fått tilgang til et lite hav av nye og gamle kilder. Forresten håper jeg at du også vil glede deg over bildematerialet. Det er både rikt og unikt, og mye har aldri før blitt vist fram i offentligheten.

Se Tore Rem og en rekke andre forfattere på Boktips LIVE. Arrangementet strømmes 24. september på Facebook.

Måtte finne sin plass i det norske samfunnet

Olav V. Den fremmede. Det er blitt tittelen på høstens bok. Og det av minst to grunner. For det første vil du her møte en gutt med innvandrerforeldre som må finne sin plass i det norske samfunnet, i en helt ualminnelig rolle. Hjemme snakker de engelsk, ute må han bli norskere enn norsk. For det andre vil skikkelsen jeg har skrevet fram i denne boka, på mange vis være ukjent. Også slik vil han framstå som en fremmed.

TORE REM

EN AV NORGES FREMSTE BIOGRAFER

Portrett av Tore Rem
(Foto: Fredrik Arff)

Tore Rem (f. 1967) er forfatter av en rekke sakprosabøker, og er særlig kjent for sin kritikerroste tobindsbiografi om Jens Bjørneboe, og for sin bok om Knut Hamsuns møte med Hitler. Første bind av Bjørneboe-biografien, Sin egen herre, som tar for seg årene 1920-59, kom ut i 2009, og året etter fulgte Født til frihet, som omhandler perioden 1959-76. Knut Hamsun. Reisen til Hitler kom i 2014. For denne vant Rem Kritikerprisen for årets beste sakprosabok for voksne.

Til daglig er Rem professor i engelskpråklig litteratur ved Institutt for litteratur, områdestudier og europeiske språk, Universitetet i Oslo.

En mangefassetert Olav

I denne boka møter du prinsen på engelske Sandringham og i Buckingham Palace, her er dyslektikeren som strever med skolegangen, her er Oxford-studenten og offiseren, den forelskede unge mannen og familiefaren. Og her er en mann som forsøker å fylle en kronprinsrolle som framstår som heller uklar.

«Å!! Hadde jeg enda hatt et arbeid!» skal hans fetter, prinsen av Wales, ha utbrutt. Olav kunne utvilsomt sagt det samme, og underveis gjør han atskillig for å skaffe seg noe å gjøre. Ikke minst blir han sterkt engasjert i de siste årene før andre verdenskrig.

En historie om Norge

Og samtidig som jeg tilbyr en rekke mer og mindre ukjente fortellinger om hvem Olav var, fra hans fødsel til 8. april 1940, forsøker jeg å fortelle en historie om Norge. Det handler om en ung nasjon som forventet seg mye av sine ferske kongelige.

«Gla’kongen», folkekongen, kongen på trikken? Dit kommer vi, er planen, men først vil jeg at du skal bli kjent med en ganske annen Olav. Det handler om en både sjenert og selvbevisst ungdom, om en tøff skihopper og en dyktig seiler, og etter hvert en stolt far og en forelsket ektemann, samt en kronprins som ønsker å endre historiens gang.

Tore Rems biografi Olav V. Den fremmede er tilgjengelig som e-bok og i fysisk format.