Tore Rem får kritikerprisen for «Knut Hamsun. Reisen til Hitler»

Dokumentar og samfunnHistorieTore Rem får kritikerprisen for «Knut Hamsun. Reisen til Hitler»
Estimert lesetid 2min

Tore Rem tildeles kritikerprisen i kategorien beste sakprosabok for biografien Knut Hamsun. Reisen til Hitler. Boken handler om forfatter Knut Hamsuns reise inn i nazismen og hans dramatiske møte med Hitler under den andre verdenskrig.

- Med Knut Hamsun. Reisen til Hitler har Tore Rem gått løs på selve verkebyllen i norsk litteraturhistorie, sier redaktør Ingebrigt Waage Hetland.
– Med Knut Hamsun. Reisen til Hitler har Tore Rem gått løs på selve verkebyllen i norsk litteraturhistorie, sier redaktør Ingebrigt Waage Hetland.

– Jeg er selvsagt både glad og stolt. Det finnes vel bare to priser for sakprosa i Norge, og det å få den ene, en som til og med deles ut av kritikerne selv, er stor stas. Samtidig satser jeg foreløpig på å bevare en viss ydmykhet. Det sier seg selv at en slik pris har en grad av vilkårlighet ved seg, at man, når man kårer den beste boka i en så svær kategori, nødvendigvis sammenligner epler og pærer, foruten en mengde andre typer frukt. Men jeg lover å ta det til meg. Prisen er en bekreftelse, og gir inspirasjon i arbeidet med nye prosjekter, sier Rem til Forlagsliv.

Reisen til Hitler fikk gjennomgående svært gode kritikker da den kom i høst. Norsk kritikerlag er svært imponert over Rems grundighet og formidlingsevne.

– Rem viser på overbevisende måte hvordan Hamsun bygde myter rundt seg, men også hvordan mytene om Hamsun ble brukt av et totalitært regimes propagandaapparat. Resultatet er drivende godt – velskrevet og nyskapende, skrev nominasjonsjuryen i sin uttalelse.

– Tore Rem kombinerer akademisk grundighet med høy litterær kvalitet i bøker som når et stort publikum. Noe mer kan ikke et forlag ønske seg. Med Knut Hamsun. Reisen til Hitler har han gått løs på selve verkebyllen i norsk litteraturhistorie. Gjennom et usedvanlig grundig kildearbeid – blant annet private arkiver fra medlemmer av Nasjonal Samling, landsforræderisakene fra deltakerne i Hamsuns reisefølge til Wien og Berghof og erindringslitteratur – viser Rem at Hamsun visste hva han sa, og lot seg bruke i nazistenes propaganda. Tore Rems bok var en av de mest omtalte sakprosabøkene i 2014 nettopp fordi han nærmer seg de vanskelige spørsmålene om Hamsun på en så grundig og åpen måte, sier hans redaktør Ingebrigt Waage Hetland.

Les også: Tore Rem anbefaler tre bøker av Hamsun

Til bokhandel: Tore Rem Knut Hamsun. Reisen til Hitler

Knut Hamsun - Reisen til Hitler
Bestill boken.