«Tidsforskjell» fra «Vrakeren» av Lars Saabye Christensen

DiktDikt om livet«Tidsforskjell» fra «Vrakeren» av Lars Saabye Christensen

Diktet «Tidsforskjell» finner du i Lars Saabye Christensens nye kritikerroste roman «Vrakeren». Det er helt likt diktet som regnes som et av Saabye Christensens nøkkeldikt.

Estimert lesetid 2min
Foto av en mann med paraply som står ute på en eng med mange king size-vekkerklokker rundt seg
Ukas dikt står i romanen «Vrakeren», men er samtidig helt likt et dikt Lars Saabye Christensen selv skrev da han var 12 år. (Foto: Getty)

Lars Saabye Christensen har i en årrekke vært en av Nordens ledende forfattere. Gjennombruddet kom med romanen Beatles i 1984. Saabye Christensen fikk Nordisk Råds Litteraturpris for Halvbroren i 2001. Han er utgitt i over 36 land og har mottatt en rekke priser, bl.a. Kritikerprisen, Brageprisen, Bokhandlerprisen og Rivertonprisen.

– Magisk lesefryd

Denne uken ble Lars Saabye Christensens nye roman Vrakeren lansert til stor jubel fra kritikerne. Andreas Wiese i Dagbladet mente for eksempel at romanen ga «magisk lesefryd».

Vrakeren handler om forfatteren Jørgen Ribe, som minner mistenkelig mye om Lars Saabye Christensen selv. Faktisk har Ribe i denne romanen skrevet et av diktene som ofte, også av Lars Saabye Christensen selv, anses som et nøkkeldikt for hele Saabye Christensens forfatterskap. I Vrakeren heter diktet «Tidsforskjell».

Skrev det som 12-åring

Det var da Lars Saabye Christensen var 12 år og sto utenfor urmakerne i Drammensveien at diktet ble til. Han så at klokkene gikk ulikt. Forfatteren har fortalt, bl.a. i dette videointervjuet med Boktips, at han da for første gang skrev noe han opplevde at var noe bare han hadde skrevet. Det var noe som var sant for ham selv, og som ikke var en tekst hvor han hadde etterlignet andre eller noe han hadde lest.

Tidsforskjell

Når jeg ser to klokker
på én gang
som viser forskjellig
tid
blir jeg redd:
Er det jeg som går feil?

SE INTERVJUET: Se Lars Saabye Christensen snakke om bl.a. sitt første dikt, «Byens spor»-bøkene, BeatlesHalvbroren og det å skrive. (Video: Åsmund Holien Mo)