Vårens beste barnebøker

BarnebøkerVårens beste barnebøker

Lange dager med barn er en gylden anledning til å lese sammen eller alene. Vi har samlet noen av vårens beste, nye barnebøker.

Estimert lesetid 7min
omslag for årets beste barnebøker 2020
Vi lister vårens beste barnebøker, med både gamle klassikere og nye gøyale fortellinger for store og små barn.

Det er aldri for tidlig å begynne og lese for barn, og ved å lese og synge styrkes barnets språkutvikling. Vi har samlet sammen noen av vårens høydepunkter. Her er både bøker som kanskje bringer frem gode minner hos oss foreldre, men også nye historier som forundrer og gleder oss.

Til den nostalgiske

I Vår i Bakkebygrenda møter vi igjen alle barna vi husker fra den lille grenda; Berit, Anna, Lisa, Lars, Bosse og Ole.

Barna i Bakkebygrenda er eksperter på å finne på leker selv; de plukker blomster, leker gjemsel, seiler med barkebåter og hilser på nyfødte dyreunger. På denne tiden fantes det ingen skjermer å underholde seg med. I Vår i Bakkebygrenda får Lisa sitt eget lam som hun kaller Pontus – og hva kan vel være bedre enn det?

Vi på Saltkråkan

Astrid Lindgren har skrevet mange av historiene som vi husker fra vår egen barndom. Det er vel heller ingen av som kan glemme Tjorven på Saltkråkan! TV-serien som ble vist på NRK på 60-tallet gjorde stort inntrykk på de fleste.

Nå har det utkommet en ny bok med en klassisk historie; Saltkåkan – Pelle får et lite dyr. Pelle er syv år og drømmer om å få sitt eget kjærledyr. Særlig urettferdig synes han det er at Tjorven har Båtsmann! Men så viser det seg at det finnes kaniner på en slags naboøy… Det må Pelle og Tjorven utforske. Dette er en fin billedbok å kose seg med sammen med barna, hvor man kan følge Pelle og Tjorven i tordenvær og eventyr med nye vakre illustrasjoner.

Eventyr fra Mummidalen

Det er 75 år siden Tove Jansson utga sin første bok om Mummitrollet, og siden den gang har figurene fra den merkverdige dalen underholdt generasjoner av barn (og voksne).

Eventyr fra Mummidalen er en nydelig bok med fine og klassiske TV-fortellinger om mummifamilien og vennene deres i Mummidalen. Boken er fargerikt illustrert og historiene varme og morsomme. Her møter du igjen Mummitrollet, Lille My, Snorkfrøken og Sniff. Bli med på eventyr i den forundelige og sjarmerende Mummidalen.

Når kinoen er stengt

Mange karakterer vi kjenner fra skjermen, gjør seg også godt i bokform. Mamma Mø – den pussige kua som stadig gjør ting ikke kuer skal, er i ferd med å bli en klassiker for barn i barnehagealder. Kua Mamma Mø har kråka som følgesvenn, og som etter beste evne prøver å veilede Mamma Mø.

I år har det kommet to nye bøker om Mamma mø i pappformat, som passer særlig for de minste i barnehagen. I Mamma Mø – Kråka sier NEI! forsøker Kråka å si at ei ku ikke skal finne på så mye rart. Men til slutt sier han allikevel ja (litt gøy må man jo ha det).

I Mamma Mø – Kråka sier Vær forsiktig! forsøker Kråka å mane til å være nettopp det. En ku skal ikke teste grenser, mener Kråka. Men så klarer han ikke å se på lenger, og sier «La meg prøve» (for litt gøy må man jo ha det). Begge bøkene er morsomt illustrert av Sven Nordqvist.

Elleville Elfrid får en ny nabo

Denne vinteren kom Elleville Elfrid til kinolerret og gjorde stor suksess der. I Elleville Elfrid planlegger Elfrid å sette opp et sirkus sammen med kameraten sin Henrik. Men så flytter en ny gutt inn i nabolaget, og forstyrrer planene. Hvordan skal Elfrid løse opp i dette? Historien om Elfrid og vennene er en varm historie om vennskap og ikke minst det å måtte håndtere egne følelser.

For de med sangstemme (eller ikke)

Kanskje dagen har vært god og lang allerede? Da kan en liten sang-stund være en god avveksling. Mange babyer fryder seg over sang og musikk, og da trenger vi egentlig ikke ha så god sangstemme. Men mange trenger tips og tekst til sanger å synge. I boken Babysang får du både kjente og kjære rim, regler, sanger og dikt. Babysang er nydelig illustrert av Xin Li med fargerike tegninger.

For de som er glad i å lese sammen

Hva med å bryte opp dagen med en liten lesestund? 5 minutters eventyr er en samling av gode eventyr som passer perfekt for små og kanskje litt utålmodige barn. I boken får du 25 ulike eventyr – felles for de alle er at det bare tar fem minutter å lese dem. Eventyrene er klassikere som Tornerose, Den lille havfruen, Østenfor sol og vestenfor måne, Gullhår og Skjønnheten og udyret.

Robin og Planeten

En dag lille Robin er i skogen, finner hun en ødelagt planet. Hun bestemmer seg for å ta med Planeten hjem, for å fikse den i garasjen. Hjemme er det ikke så greit å være, foreldrene står midt i en skilsmisse og Robin trives best når hun for holde på med sitt eget prosjekt.

Det var ikke så enkelt å reparere Planeten som hun hadde tenkt, heldigvis viser det seg at den også har en evne til å hele seg selv. Robin og Planeten er en magisk leseropplevelse, og også en tankevekker både for store og små.

Hvit

Dette er en nydelig illustrert bildebok om å møte det som er annerledes. Her møter vi Sky og Skare som er eksperter på å sortere. De sorterer dingser: hvite sirkler, trekanter og firkanter i alle varianter. De er veldig nøye på dette, og alle dingser som ikke passer inn blir straks lagt i ubrukeligboksen. Men så en dag dukker det opp en tings i en uvanlig form med mange farger på. Hva skal de gjøre nå?

Bøker som barna kan lese selv

LasseMaja driver et detektivbyrå i Valleby. De løser finurlige og intrikate mysterier som oppstår i byen. Bøkene er skrevet med enkelt språk, og har morsomme og rufsete illustrasjoner som følger historiene. Her får leseren alltid nye gåter å løse, og sammen med Lasse og Maja løser man mysteriet litt etter litt. I den nye boken, Filmmysteriet, er det filminnspilling i Valleby. Samtidig skjer et innbrudd hos Optikeren, med en tyv som åpenbart leter etter noe inne i butikken. Det hele er svært mystisk, og nok en sak for LasseMaja!

Nelly Rapp er monsteragent

For de som akkurat har knekt lesekoden er Nelly Rapp lettlest og akkurat passe skummel. Nelly er en agent som kan håndtere monstre og andre skumle skapninger. Innbyggerne i Spøkvik er veldig misfornøyde, fordi det har lagt seg en forbannelse over stedet. Den ene ulykken etter den andre skjer, og Nelly får i oppdrag å finne ut hva som er årsaken til hvorfor. Bøkene om Nelly Rapp er skrevet av samme forfatter som LasseMaja, Martin Widmark.

Denne passer særlig til gutta

Spesialklassen er en historie full av humor og fjas. Historien er en god miks av tekst og tegninger – med en tøysete tone gjennom det hele. Vi møter en spesialklasse i fremtiden hvor iPhonen allerede har blitt gammeldags, og det nye «alle» må ha, er en «iBrain». Noe også Steve, skolens mest populære gutt får seg. Der kan han spille, chatte og se film – inne i hodet sitt. Men så blir han hacket og alt går over styr. Perfekt lesestoff til barn fra 9-års alder og oppover til tenårene; kanskje kan denne lokke gaming-gutta inn i lesingen?