De beste barnebøkene for barnehagebarn (3-6 år)

BarnebøkerDe beste barnebøkene for barnehagebarn (3-6 år)

2021 byr på både morsomme nyheter og klassikere i ny drakt. Vi har samlet noen av årets beste, nye barnebøker for barn mellom 3-6 år.

Estimert lesetid 5min
Jente med såpeboble
Blant årets beste, nye utgivelser for barn 3-6 år finner vi et variert utvalg av bøker (Foto: Leo Rivas/Unsplash)

Det er aldri for tidlig å begynne og lese for barn, og ved å lese og synge styrkes barnets språkutvikling. Vi har samlet sammen noen av årets høydepunkter for de mellom 3 og 6. Her er både bøker som kanskje bringer frem gode minner hos oss foreldre, men også nye historier som forundrer og gleder oss.

En flue fløy

Sondre Lerche og illustratør Victoria Sandøy er tilbake med en ny bildebok. Denne gangen er det et korps og en flue det handler om. For det som skjer er at en flue forviller seg inn i det fargerike korpset, og og brått blir det både ulyder og feiltrinn. Sondre Lerches poetiske og lekne fortellerstemme og Victoria Sandøys nydelige illustrasjoner er en nydelig kombinasjon, noe En flue fløy er et godt eksempel på.

Jeg er brun

Jeg er brun er en bildebok med et tydelig budskap. Alle barn er verdifulle, akkurat som de er! Barn med brun hudfarge er like vanlige og enestående som alle andre. Boka er et speil for barn som kjenner seg igjen, og et vindu for alle de andre. En gledesstrålende feiring av den huden du er født med, av å være brun, fantastisk og av å være deg!

Møt Pelle Propell!

I den første boka Pelle Propell klarer faktisk alt helt selv møtte vi Pelle Propell som er kjempeflink til å klare alt mulig. Nå er to oppfølgere ute, og i Pelle Propell blander alle smaker i hele verden er det bakedag. Pelle får besøk av vennen Bo. Men hva er morsomst – å blande så mange smaker som mulig eller å følge oppskriften? Det er vel egentlig ikke så nøye så lenge man har det gøy. Skaperen av Pelle Propell er Christine Sandtorv, hovedlåtskriver og vokalist i Ephemera. Nå debuterer som barnebokforfatter med serien om den sjarmerende gutten Pelle Propell.

Her kan du lese mer om alle bøkene i serien om Pelle Propell!

Anton vil ikke legge seg

Hvem husker ikke den sjarmerende Anton fra TV-serien «Fra bølle til bestevenn» som gikk på NRK? I fjor debuterte han i bokform også med Anton vil ikke gå på tur. Nå er oppfølgeren her, og denne gangen vil ikke den store og kosete Anton gå i seng! Det store spørsmålet i denne morsomme og koselige boka er selvsagt, – klarer familien å få med Anton til å legge seg?

Bukkene Bruse reiser til Syden

Bukkene Bruse har ingen koronarestriksjoner, så de bruker vinterens sparepenger på en uspesifisert tur til Syden. De har pakket badebukser, kosedyr og solbriller – og vannpistol – i tilfelle det er troll i Syden, men det er det jo ikke. For troll tåler jo ikke sol, håper de da. I boka er vi med de hele veien, fra flyplassen, på flyet og under solen.

Karsten skal flytte

Karsten og familien skal flytte. Tenk om Karsten ikke skal gå i Duestien barnehage mer? Det er mye å ta inn for Karsten, og han får ikke sove. Det beste hadde vært om alt var som før. Familien leter etter et nytt sted, og en dag finner de den rette leiligheten. Karsten og Petra besøker den nye bygården og ser på rommet til Karsten. Kanskje det ikke blir så ille likevel?

Mamma Mø

Mange karakterer vi kjenner fra skjermen, gjør seg også godt i bokform. Mamma Mø – den pussige kua som stadig gjør ting ikke kuer skal, er i ferd med å bli en klassiker for barn i barnehagealder. Kua Mamma Mø har kråka som følgesvenn, og som etter beste evne prøver å veilede Mamma Mø.

I år har det kommet to nye bøker om Mamma mø i pappformat, som passer særlig for de minste i barnehagen. I Mamma Mø – Kråka sier NEI! forsøker Kråka å si at ei ku ikke skal finne på så mye rart. Men til slutt sier han allikevel ja (litt gøy må man jo ha det).

I Mamma Mø – Kråka sier Vær forsiktig! forsøker Kråka å mane til å være nettopp det. En ku skal ikke teste grenser, mener Kråka. Men så klarer han ikke å se på lenger, og sier «La meg prøve» (for litt gøy må man jo ha det). Begge bøkene er morsomt illustrert av Sven Nordqvist.

For de som er glad i å lese sammen

Hva med å bryte opp dagen med en liten lesestund? 5 minutters eventyr er en samling av gode eventyr som passer perfekt for små og kanskje litt utålmodige barn. I boken får du 25 ulike eventyr – felles for de alle er at det bare tar fem minutter å lese dem. Eventyrene er klassikere som Tornerose, Den lille havfruen, Østenfor sol og vestenfor måne, Gullhår og Skjønnheten og udyret.