Julegavetips til ungdom og unge voksne

BarnebøkerUngdomsbøkerJulegavetips til ungdom og unge voksne

I høst har de gode ungdomsbøkene stått i kø! Her finner vi både originale romaner og viktige selvhjelpsbøker. Vi har valgt ut årets beste julegavetips til ungdom og unge voksne.

Estimert lesetid 6min
Julegavetips til ungdom
Det er mange gode ungdomsbøker ute for øyeblikket. Hvem kjøper du til? Bokslukeren? Den selvbevisste, den søkende? Her finnes tips for alle typer lesere. (Foto: Åsmund Holien Mo)

Denne høsten er det særlig tre bestselgere som har utpekt seg: den grensesprengende romanen Hør her’a!, Sapiens: En tegnet historie basert på bestselgeren med samme navn, og snillegucci-planleggeren Lev ditt beste liv, som har solgt ut flere opplag. I tillegg finner du en grøsser som er i toppsjiktet av norsk ungdomslitteratur, og en vanskelig og problematisk kjærlighetshistorie. Her er årets beste julegavetips til ungdom og unge voksne.

Årets store overraskelse

Gulraiz Sharif, Hør her’a!

Gulraiz Sharifs debutroman har fått mye heder og ære i høst, og er nominert til både Brageprisen og Bokhandlerprisen 2020. Hør her’a! er en oppsiktsvekkende og frisk roman som skildrer livet som minoritet på beste østkant på en helt særegen og humoristisk måte. Vi møter Mahmoud på 15 år, det er sommerferie og kalenderen ligger åpen. Så dukker Onkel Ji fra Pakistan opp og det blir fart på sakene. For det er Mahmoud som skal vise ham rundt i byen, og Onkel Ji gjør store øyne. I løpet av ferien blir Mahmoud stilt ovenfor store prøvelser både som bror og sønn i en pakistansk familie.

Lev ditt beste liv med snillegucci

Kristiane Aateigen, snillegucci – lev ditt beste liv

Noen venner har svaret på «alt», og Kristiane Aateigen er en sånn type. Som influenser deler hun tips på @snillegucci på Instagram og har fått flere titalls tusen følgere der. I høst kom boka lev ditt beste liv, en smart miks av planlegger og selvhjelpsbok. Med boken kan du planlegge dagene dine bedre og få et mer bevisst forhold til hvordan du lever ditt liv i dag. I tillegg kan du bli inspirert til hvordan du på kort og lang sikt, med små og større grep og innsikter, kan endre livet ditt til det bedre. Den perfekte gaven til ungdom som trenger verktøy for å mestre stess og hverdagen på en bedre måte.

Ny ungdoms-utgave av bestselgeren Sapiens

Yuval Noah Harari og David Vandermeulen, Sapiens: En tegnet historie

Over 100 000 nordmenn kjøpte Sapiens da den kom ut her til lands. Den ble den store snakkisen, boka Barack Obama leste og som videreutdannet en hel verden i menneskets historie. Boka ga mange av oss større innsikt i hvordan verden har blitt slik den har blitt. Nå er den samme boka her i tegneserieformat, laget spesielt med tanke på aldersgruppen 12-18 år. Ungdomsutgaven tar oss med på en spennende reise gjennom menneskehetens historie, fra de evolusjonære røttene til nåtidens kapitalisme og genteknologi. Dette er den første av i alt fire bøker som utkommer.

Spennende om fotball

Michael Stilson: Alene gjennom

Stilson skriver actionfylt og spennende om fotballdrømmen. Hovedpersonen i Alene gjennom, Fredrik, er storspiller på Mjøndalen og drømmer om en profftilværelse. Ryktene svirrer om større klubber og kontrakter, og en dag dukker faren hans opp med et uimotståelig tilbud. Men i det alt skal til å skje, merker Fredrik at det er ugler i mosen. Forfatteren Michael Stilson er tidligere fotballspiller selv, er lærer og har vunnet både Uprisen og Trollkrittet.

Grøss og overtro

Anne Elvedal, Dødens spill

Dødens spill er en paranormal grøsser som minner om det aller beste vi har sett av lignende ungdomsbøker fra USA og England. Hovedpersonen Rebekka har nylig mistet faren sin når hun finner et åndebrett som setter henne i kontakt med mørke krefter. Det Rebekka hele tiden har trodd var en ulykke, viser seg å være et drap. Nå står Rebekka foran et større mysterium enn hun noen gang kunne forestilt seg. Perfekt slukebok for ungdommene til jul.

Lege og psykolog med livsmestringsbok

Astrid Nylander Almaas og Kirsten Holtmon Resaland, Helt ærlig

Helt ærlig er den ultimate boka om livsmestring. Her får ungdommen grundige svar på relevante og viktige spørsmål om livet. Forfatterne er henholdsvis psykolog og lege som møter barn og unge daglig i jobbene sine. I boka snakker de helt ærlig om hvordan det er å være ung, og hvordan det er å være menneske. Boka har faktisk en del gode tips til oss voksne også – så det kan være lurt å kikke litt for foreldre og! Med Helt ærlig gir du ikke bare en bok, men gode råd på veien inn i voksenlivet om ting man kanskje ikke alltid snakker om med foreldrene sine.

Aktuell roman om utnyttelse

Eldrid Johansen, Fra du så meg

Eldrid Johansens roman Fra du så meg, kan gjerne leses i lys av alle metoo-avsløringene som har kommet de siste årene. Også her er det en person i en maktposisjon, nemlig en lærer, som utnytter en av elevene sine på folkehøgskolen han jobber på. Historien er basert på en sann historie, og skildrer et grenseoverskridende forhold. Etter et tøft år på videregående sendes Karen på folkehøgskole for å ta en pause. Men året blir annerledes enn hun har sett for seg. Hun møter den store kjærligheten og hennes verden dreier seg til sist rundt han. Problemet er bare at han er læreren hennes. En viktig bok!

Den ultimate sminkeguiden

Karolina Maria Gricuite, Glow og grøss

Karolina Maria Griciute er vinneren av Glow Up Norge og har en halv million følgere på Instagram. I denne boka gir hun steg-for-steg-tips til både hverdag, fest og utkledning. Griciute er en special effects-ekspert kjent for tåkrøllende, bloddryppende looks, men hun er også en mester i glamsminke. Boka består av enkle og forståelige guider, profesjonelle triks og tips og flotte bilder fra Norges nye makeup-stjerne.

Til alle jenter som venter eller har fått mensen

Silje Sirnes Winje, Min M bullet journal

Min M er planleggeren for alle jenter i starten av tenårene – for her er det mensen det går i. I boka får vi historier fra 12 kjendiser – som Helsesista, Ulrikke Falch og Ella Marie Hætta Isaksen – om hvordan de opplevde å få mensen første gang. Forfatter Silje Sirnes Winje er en av våre mest profilerte TikTok-influencere, i tillegg til å være journalist, forfatter, artist og programleder. Boka er utformet som en bullet journal, og full av tips, mood trackers, DIY og masse morro.

Trygge på nett?

Mia Landsem, Trygg på nett

Trygg på nett gir Mia Landsem konkrete råd til unge om hvordan de blir trygge mens de er på nett. Hun gir også råd om hva de skal gjøre om noe går galt, eller noe man synes det er vanskelig å fortelle til andre. Og hva som faktisk er ulovlig. Hun setter blant annet søkelyset på mobbing og utestenging, feilinformasjon og farlige situasjoner. Og forteller litt om hvordan man er en bra venn på nett. Denne boka er full av nyttig informasjon som kan bli helt avgjørende for de unge.