Julegavetips til barn i alle aldre

BarnebøkerBarn 2-4 årJulegavetips til barn i alle aldre

La barna boltre seg i bøker til jul! Her finner du julegavetips til barn i alle aldre; bestselgere og skjulte skatter til alt fra barnehagebarn og skolestartere til leseracere og nesten-ungdommer.

Estimert lesetid 11min
Gi bort en god bok til jul! Her får du boktipsene til barn i alle aldre. (Foto: Åsmund Holien Mo)

Er det en ting som er sikkert, så er det at ingen kan ta fra oss lesegleden. Og lesegleden får garantert en kickstart med et godt utvalg bøker. Så hvorfor ikke kjøpe bøker til barna i julegave i år?

Kunsten er selvsagt å finne en bok som fenger. Vi har samlet sammen noen tips for å gjøre det enklere for deg å finne frem. Du finner både noen av bestselgerne fra i år, som Bukkene bruse drar til Syden, men også de skjulte skattene – som nydelige Mummi plakatboken eller Benny går igjen.

Julegavetips til barnehagebarn

Sterke farger, morsomme fortellinger og nydelige illustrasjoner. Vi synes disse bøkene for de minste fortjener en plass under juletreet i år.

For de minste

Eric Hill, Tassens traktor

For alle smårollinger som elsker kjøretøy og kanskje spesielt traktorer, er denne perfekt! Tassens traktor er en fargerik pappbok, utformet som Tassens traktor, som lar barnet følge Tassen en dag på bondegården. Den enkle streken, de sterke fargene og gjentakelsene gjør at barna fester seg til den lille, gule valpen. Og så er han så søt! Denne passer for barn som er mellom 0-3 år.

Bukkene Bruse er ute på vift igjen

Bjørn F. Rørvik og Gry Morsund, Bukkene Bruse drar til Syden

Bukkene Bruse har endelig ferie. Bukkene slipper å tenke på reiserestriksjoner, dermed er det fritt frem for å boltre seg i Syden. I den fjerde boka om de populære bukkene, Bukkene Bruse drar til Syden har de spinket og spart til en sydentur. Vi blir med bukkene både mens de forbereder seg, under reisen og til slutt fremme i Syden. Det store spørsmålet er selvsagt om det finnes troll under solen også…

Som Dagbladets anmelder skrev: «Bææænkers barnebokhit.»

Lucinda Riley har skrevet barnebok

Lucinda Riley og Harry Whittaker, En venn i mørket

Bestselgerdronningen Lucinda Riley debuterte som barnebokforfatter denne høsten, sammen med sønnen sin Harry Wittaker. En venn i mørket handler om den lille gutten Tim som har flyttet ut av byen og til landet. Men i det nye huset er det skummelt. Alt er nytt og uvant. Heldigvis kommer en drømmeengel til unnsetning. En nydelig liten bok.

Sjarmerende Anton vil ikke på tur

Amadeus Blix, Anton vil ikke gå på tur

Anton vil ikke gå på tur er inspirert av den virkelige Anton, som mange kjenner fra NRK-serien Fra bølle til bestevenn. For Anton er nemlig stor og myk og snill. Det er bare ett problem med Anton. Han nekter å gå på tur! Familien prøver alt de kan for å få han ut av huset. Men kommer de til å klare det?

Ny barnebokserie om lille Pelle

Christine Sandtorv, Pelle Propell klarer faktisk alt helt selv

Pelle Propell er en artig, liten gutt, som klarer det meste helt selv. Når mamma skal ha besøk, finner Pelle ut at han vil hjelpe til med å rydde. Han er kjempeflink til å rydde. Men blir det slik som mamma vil ha det? Og hvor viktig er det egentlig at alt man gjør blir helt riktig? Det er Christine Sandtorv som har skrevet boka, for mange kjent som låtskriver og vokalist i bandet Ephemera. Boka er den første i det som skal bli en serie.

Radarparet Mamma Mø og Kråka er tilbake

Sven Nordqvist og Jujja Wieslander, Da Mamma Mø møtte Kråka 

Bøkene om Mamma Mø er det mange barn som allerede kjenner godt. For de som ikke kjenner dem, er det historier som dreier seg rundt det uvanlige vennskapet mellom ei ku og en kråke. I denne bildeboka, Da Mamma Mø møtte Kråka, får vi bli med når de møtes for første gang. Kua har akkurat sluppet ut etter å ha stått inne hele vinteren. Mamma Mø gjør et stort hopp av glede og plutselig snublet hun over noe grått og svart som lå i gresset, halvveis gjemt bak en busk. En liten fugl?

Vakre vinterfortellinger

Elsa Beskow, Haddy Jatou Njie mfl., Det snør!

Hva er vel mer magisk enn det første snøfallet? Som da Marikken ser ut av vinduet at den første snøen har falt på Junibakken? I denne samlingen av vinterfortellinger, samlet i boken Det snør!, blir det både gjensyn med klassikere og skøytetur med Karsten og Petra. Vi får også bli med dyrene i Nilsen og vottene, og mange andre fine fortellinger. I denne gjennomillustrerte samlingen av vinterfortellinger og sanger finner du noen av våre vakreste klassikere samt nye perler.

Vakre Mummitegninger til å rive ut

Tove Jansson, Mummi plakatbok

Den perfekte gaven til alle Mummi-elskere! Tove Jansson er en av av Nordens mest kjente bildekunstnere og forfattere. Mummi plakatbok er en samling av 20 originalillustrasjoner fra de klassiske bøkene om Mummitrollet, vakkert trykt på tykt papir og lette å rive ut. Du finner et variert utvalg av klassiske Mummi-illustrasjoner og mindre kjente motiver, ledsaget av utvalgte visdomsord signert Mummi-familien.

Julegavetips til skolestartere

Her kommer to ekstratips spesielt til de som skal begynne på skolen i 2021. For alle førskolebarn fortjener å lese i Anna Fiskes bok om å begynne på skolen. «Dette er den ultimate skolestartboka,» skrev Ingrid Åsbergsjord da den utkom. I boka kombinerer Fiske gode råd, koselige tegninger og god humor på en gang, og det på barnas premisser.

En varm bok om å begynne på skolen

Anna Fiske, Hvordan begynner man på skolen?

I Hvordan begynner man på skolen? tar Anna Fiske for seg små og store spørsmål knyttet til skolestart. Denne boka tar barnas følelser på alvor, og den ufarliggjør den store overgangen som mange er spente på; nemlig den fra barnehage til skolen. I tillegg er den full av gode råd, for det er mye som skal mestres i forbindelse med at man begynner på skolen. Hva skal man ha i sekken? Hvor lenge må man sitte stille? Hva skjer egentlig i friminuttene?

Lekne oppgaver for læring og moro

Anna Fiske, Hvordan begynner man på skolen? – Aktivitetsbok

I tillegg til boka er det også utgitt en superfin aktivetsbok full av Fiskes gøyale illustrasjoner. Her kan man fargelegge, leke med alfalbetet og tallene, eller løse labyrint og teste humkommelsen. En fin ekstragave å legge ved?

Julegavetips for 6-9åringer

I denne alderen varierer leseferdighetene, så dette er selvsagt bare veiledende aldersanbefalinger. Bøkene her egner seg både til høytlesning, men det er også bøker barna kan lese i selv. En av de store bestselgerene i dette segmentet er LasseMaja – som er en ganske sikker vinner hos norske barn.

Knutsen og Ludvigsen er tilbake!

Øystein Dolmen, Knutsen og Ludvigsen og det store dyret

Knutsen og Ludvigsen er to artige karer, og i høst har de figurert på norske kinoer med fortellingen Knutsen og Ludvigsen og det store dyret. Filmen har fått svært gode anmeldelser, og vi er også veldig begeistrert for boka som er ute nå. Dette er nemlig en fartsfylt og morsom høytlesningsbok, hvor vi følger Knutsen og Ludvigsen i jakten på bestefar Knutsen. De to står nemlig i fare for å bli kastet ut av tunnelen! Men ferden blir lengre enn forventet. Helt til himmelen må de for å finne den gamle skipskapteinen.

LasseMajas julemysterium

Martin Widmark, Det store strømbruddet

Omslag Det store strømbruddet
Det store strømbruddet
Martin Widmark

Bøkene om LasseMaja er lettleste, finurlige og har en sjarmerende strek. I denne stemningsfulle fortellingen er det jul, og vi får være med på å løse julemysteriet i Valleby. Det som skjer er at strømmen går, midt på selveste julaften, og hele byen blir mørklagt! Hvordan skal presten, politimesteren, Sara og Dino og alle de andre i byen nå kunne feire jul? Lasse og Maja må finne ut hvorfor strømmen gikk, men det er ikke noe lett mysterium. Og denne gangen må leseren hjelpe til!

Jens Lapidus med ny krimserie for barn

Jens Lapidus, Kunstkuppet

Kunstkuppet er den første boka i Jens Lapidus’ nye serie om Dillstad-banden. Her møter vi Jonathan som lever et helt vanlig liv – inntil han får en ny nabo Zasha. Da begynner ting å skje, og plutselig har de laget sin helt egen bande, en tyvebande i det godes tjeneste. En perfekt julegave for kriminteresserte fra seks til ti års alder.

Julegavetips for 9-12åringer

Det har kommet mange gode bøker for denne aldersgruppa i år, alt fra krim på Torshov til skikkelig grøss i Skymdal, i boka Ingen andre enn oss. Både humor og litt grøss finner dere i boka om Benny – som er forelsket i Ken, og krangler med naboene i Benny går igjen.

Årets Brageprisvinner

Jenny Jordahl fikk Brageprisen i år for boka Hva skjedde egentlig med deg? Boka er formet som en tegneserie og handler om Janne som har spiseforstyrrelser. Hun er ikke som de andre i familien, – det sier bestemor. De andre er slanke, mens Janne er stor. Hva skjedde egentlig med henne? Dette er en tankevekkende bok om vennskap, utenforskap og det å leve med spiseforstyrrelser.

Magnus Carlsen jakter på seriemorder

Aleksander Kirkwood Brown: Magnus Carlsen og sjakkmorderen

Denne actionfylte tegneserieromanen fenger garantert barn som liker spenning, uansett om de er sjakkspillere eller ikke. I Magnus Carlsen og sjakkmorderen er en seriemorder løs, og alle de døde har en sjakkbrikke i hånda. Da må vel selveste Magnus Carlsen være helten som kan løse saken? Sjakkmorderen setter i gang en katt og mus-lek med Carlsen og politibetjenten. Men morderen ligger alltid noen trekk foran.

Humor, Ibrain og kompiser

Flu Hartberg, Spesialklassen

Guttene i Spesialklassen har ikke bare iPad mellom hendene, men iBrain operert inn i hjernen! Dette er garantert godt lesestoff for de som er interessert i teknologi, spill, humor og en god strek. Flu Hartberg har blandet tekst og tegning i en ellevill fortelling om Steven og gutta på skolen hans i Spesialklassen. Steven får nemlig en iBrain operert inn i hjernen som gjør at du kan være koblet på dag og natt, uten å trenge verken pc eller mobil. Men en dag begynner Steven å oppføre seg ukontrollert fjollete – hva er det som skjer? Har noen hacket han? Denne boka er en av de fem finalistene til årets Bokslukerpris.

Ferdes barna dine trygt på nett?

Mia Landsem, Trygg på nett

I Trygg på nett gir Mia Landsem konkrete råd til barn om hvordan de blir trygge mens de er på nett. Hun gir også råd til barna om hva de skal gjøre om noe går galt, eller noe man synes det er vanskelig å fortelle til en voksen. Og hva som faktisk er ulovlig. Hun setter blant annet søkelyset på mobbing og utestenging, feilinformasjon og farlige situasjoner. Og forteller litt om hvordan man er en bra venn på nett. Denne boka er full av nyttig informasjon som kan bli helt avgjørende for barna.

Detektivene på Torshov

Samuel Bjørk, Den usynlige hunden

Den usynlige hunden er den andre boka om Detektivene på Torshov. Dette er bøker med mysterier og humor, perfekt for aldersgruppen 9-12. En hund forsvinner fra en av gårdene på Torshov, og det viser seg at han ikke er den første hunden som har forduftet sporløst. Heldigvis hiver Detektivene på Torshov seg på saken, men snart blir de viklet inn i noe som er større enn de hadde ant.

Humor, spenning og natur

Sigbjørn Mostue, Dødens tjern

Dødens tjern har potensiale til å vekke naturengasjementet hos større barn. Sigbjørn Mostue bruker nemlig både humor og kløkt i sin fortelling Dødens tjern, som også kan leses som en kommentar til klimaendringer og endringer i naturens mangfold. Mathias, hans storesøster og deres nye «venn» Birgitte, datteren av farens kjæreste, blir dratt med på telttur. Allerede i bilen er det dårlig stemning og alle regner med at turen skal bli dødskjedelig. Men når de kommer frem, begynner mystiske ting å skje.

Den hjertevarme fortellingen om Benny

Tom Erik Fure, Benny går igjen

Serien om Benny Bark er en ellevill og hjertevarm serie om å være nesten ungdom. I Benny går igjen blir Bennys verden fullstendig snudd på hodet når Ken flytter inn. Ikke nok med det, han må også slite med de dumme naboene sine. Benny går igjen er bok nummer to i den sprelske serien om Benny. Her får 9-12åringene både humor, grøss og romanse på en gang.

Populær norsk skrekk

Mari Moen Holsve, Ingen andre enn oss

Er Skymdal Norges skumleste bygd? Ingen andre enn oss er en løs oppfølger til suksessene Ingen sover trygt i natt og Ingen slipper unna. Denne gangen er det store spørsmålet: hvem er det som låste klasseromsdøra fra utsiden? Og hvem er det som ikke vil la innbyggerne i Skymdal være i fred? Håkon, Hare og Marie må slå seg sammen med Thale og Calmeyer for å bekjempe de mørke kreftene.