Fem bøker som gir ungdom lyst til å lese i ferien

BarnebøkerUngdomsbøkerFem bøker som gir ungdom lyst til å lese i ferien

Sommerferien byr på mange anledninger til å slappe av og nyte at man endelig har fri. Her er fem tips som vil få ungdommen i huset til å velge bok fremfor skjerm.

Estimert lesetid 4min
To jenter ved solsikkeåker. Illustrasjonsbilde til gode ungdomsbøker
På jakt etter fristende bøker som gir tenåringen i huset lyst til å ta en skjermpause? Her får du nyttige tips! Foto: Unsplash

Ungdomsbøker blir stadig bedre. Temaer som utenforskap, kjærlighet og annet som gjør livet vanskelig behandles på ordentlige måter, som tar ungdom på alvor. Disse frem bøkene byr på alt fra utfordrende far-datter-forhold til spenning og samtidspoesi.

Splittet mellom to kulturer

Hilde Hagerup og Iram Haq: Hva vil folk si

«Hva vil folk» si er varm, personlig, sår og ekte, og basert på den norske Oscar-nominerte filmen med samme navn.

Hvordan klarer man som 16-åring å leve mellom to kulturer og samtidig takle det som forventes av seg, uten å miste seg selv? I boka får vi innblikk i et far-datter-forhold som møter store utfordringer, og hvor tøft det kan være å være ung og tørre å ta egne valg.

16 år gamle Nisha i «Hva vil folk» lever et dobbeltliv. Sammen med venner er hun en norsk ungdom, men hjemme hos familien er hun den perfekte pakistanske datteren. Da faren oppdager at Nisha har smuglet sin norske guttekjæreste inn på rommet sitt kolliderer de to verdenene, og Nisha sendes til familien i Pakistan.

Diktsuksess om det ungdom er opptatt av

Trygve Skaug: Følg med nå

Instagram-poeten Trygve Skaug er en av de mestselgende lyrikerne i Norge, med over 25 000 solgte bøker på eget forlag. Han har nær 90.000 følgere på Instagram, og «Følg med nå», hans første diktbok for unge, har denne våren ligget øverst å bestselgerlistene i ukevis.

I denne praktfulle poesiboka samler Skaug sine mest skjellsettende dikt, med tematikk som opptar ungdommene: Sex, psykisk helse, vennskap, angst, kjærlighet og mye mer. Boka egner seg spesielt godt som gave.

Bestselgende ungdomsbøker for SKAM-generasjonen

Karen M. McManus: To kan holde på en hemmelighet – hvis én er død og En av oss lyver

Forfatteren bak bestselgeren «En av oss lyver» er tilbake med nok en spennende thriller!

Echo Ridge er en ganske alminnelig amerikansk småby som Ellery har hørt mye om helt fra hun var liten. Tanten hennes forsvant nemlig derfra som 17-åring. For fem år siden ble småbyen igjen satt på kartet da en avgangselev på high school ble funnet drept. Det er denne byen Ellery plutselig blir nødt til å flytte til. Og ikke nok med det: Hun må bo hos bestemoren sin, som hun knapt kjenner.

Ved første øyekast virker småbyen hyggelig, men under overflaten skjuler den mange hemmeligheter. Før skoleåret har rukket å komme i gang, truer en ukjent avsender byen med at høstsemesteret kommer til å bli like farlig som for fem år siden. Og ikke lenge etter blir en avgangselev meldt savnet.

Ellery har vokst opp med hemmeligheter. Moren hennes har mange. Bestemoren hennes også. Hemmeligheter kan være farlige. I Echo Ridge gjør en klokt i å holde hemmelighetene for seg selv.

Begge McManus’ ungdomsbøker er oversatt av Agnete Øye.

Psykologisk thriller

Elin Viktoria Unstad: Brådypt

Vilja druknet. For tre måneder siden var hun død i 23 minutter. Ingenting blir som før etter det. Mens hun prøver å finne tilbake til livet, skjer det noe. Hun blir kidnappet – og våkner opp på en ukjent øy. Dagen etter er hun hjemme igjen.

Hva skjedde? Hvorfor tror ingen på henne? Hun ble jo kidnappet? Ikke sant? Vilja skjønner mindre og mindre. Men det har sikkert en naturlig forklaring …

Om å oppdage sin egen styrke

Anna Fiske: Elven

Brageprisvinner «Elven» er anerkjente Anna Fiskes første ungdomsbok. Det er en engasjerende og samtidig lavmælt og vakker illustrert roman om de store og små tingene som gjør livet vanskelig for tenåringen Helena.

Helena i «Elven» føler at hun bare renner avsted, som vannet under isen i elven hun ser hver dag på vei til skolen. Hun skulle ønske hun kunne ta mer plass. Si hva hun mener. Klare å trøste pappa. Tørre å snakke med Andreas i parallellklassen. En vårdag begynner isen å sprekke opp, og noe dramatisk skjer.