Imponerende god fotballbok fra Michael Stilson

BarnebøkerUngdomsbøkerImponerende god fotballbok fra Michael Stilson
Estimert lesetid 3min
Michael_Stilson
Bare spille ball_anmeldelse
Faksimile fra Adresseavisen 29. september

Er det OK å ha som mål å «bare» spille ball, når folk rundt en forventer at man skal satse?

Ungdomsromanen Bare spille ball handler om dette spørsmålet, som mange mer eller mindre talentfulle unge fotballspillere tidvis sikkert har kjent på.

Vi møter Fredrik på 16 år, som elsker å spille fotball, er dyktig og drømmer om en proffkarriere. Han står foran sitt livs viktigste kamp. Bare han herjer på kanten som vanlig, er proffdrømmen innen rekkevidde. Men de siste dagene før finalen forandrer alt seg. Er profflivet likevel ikke noe for ham?

Michael Stilson rett opp i øverste sjikt


Den tidligere fotballspilleren Stilson er  også kjent for mange gjennom NRK-serien Heimebane, der har han medvirket både som fotballkonsulent og skuespiller. Stilson er utdannet lærer, og har gjort mye tilknyttet formidling og skriving. Han har blant annet skrevet og laget dokumentar om livet som fotballspiller for NRK.

Nå imponerer Stilson også som forfatter. «Han [har] med sin debutroman skrevet seg rett opp i øverste sjikt i eliteserien», skriver Ørjan Greiff Johnsen om ham i sin anmeldelse i Adresseavisen (sak bak betalingsmur, red.anm).

Ujålete og spennende fra innsiden av fotballmiljøet


Om debutboka Bare spille ball skriver Adressa videre at den er en «Imponerende god debut om fotball, ungdom, forelskelse og de vanskelige valgene. […] Stilson skriver godt og ujålete, karakterene trer klart fram for leseren, og spenningskurven på vei mot finalen håndterer han helt utmerket – på alle områder, ikke bare når det gjelder selve fotballen. Han får også fram kompleksiteten i et ungt menneskes liv – alle valgene man står overfor, hvordan alt henger sammen med alt. […] Med sin bakgrunn skildrer forfatteren fotballmiljøet levende.»

Med sin bakgrunn skildrer forfatteren fotballmiljøet levende

Michael Stilson: Bare spille ball
Michael Stilsons Bare spille ball er en perfekt gave til fotballinteressert ungdom mellom 12 og 16 år. Kjøp Bare spille ball på cappelendamm.no

Hvordan takle forventningspresset


I et samfunn hvor mye, spesielt for ungdom, handler om å ha kontroll, å gjøre karriere og å kunne «planlegge» livet fremover så godt som mulig – hvordan lever vi da med at det ofte ikke blir helt som vi selv har tenkt, eller slik folk rundt oss forventer?

Michael Stilson er opptatt av å vise at ting ikke alltid går slik man har planlagt, men at sluttresultatet likevel kan være mer enn godt nok. Romanen Bare spille ball formidler dette på en troverdig og engasjerende måte. Det handler om å vinne – uten å miste seg selv.

Ønsker du å holdes oppdatert på boknyheter fra Cappelen Damm, meld deg på nyhetsbrev her!