Nå er J.K. Rowlings første barnebok siden Harry Potter her

BarnebøkerBarn 6-8 årNå er J.K. Rowlings første barnebok siden Harry Potter her

J.K. Rowling har alltid hatt lyst til å skrive en julefortelling – hun måtte bare finne riktig historie. Det har hun klart med «Julegrisen», en barnebok med spenning, julestemning og en god dose magi.

Estimert lesetid 3min
Portrett av J.K. Rowling
J.K. Rowling har lesere over hele verden. Nå har Harry Potter-forfatteren skrevet en ny, frittstående barnebok. (Foto: Debra Hurford Brown © J.K. Rowling)

JK Rowling inntok barnebokverdenen med et brak da den første Harry Potter-boka kom. Siden har bøkene solgt mer enn svimlende 500 millioner eksemplarer verden over. Spenningen er derfor stor når hun nå lanserer Julegrisen, en magisk julefortelling om Jack og hans to kosedyr.

Her kan du lese første kapittel av Julegrisen!

NRK har anmeldt boka, og dommen er klar: «(…) godkjent, og vel så det, med et tydelig Rowling-stempel,» skriver anmelder Anne Cathrine Straume.

Julegrisen kommer ut samtidig på engelsk, norsk og et titall andre språk 12. oktober 2021. Bestill boka hos Norli her.

Ekte julemagi

– Jeg har alltid hatt lyst til å skrive en julefortelling, så dette er virkeliggjøringen av noe jeg har hatt lyst til å gjøre lenge! Men det måtte være den riktige historien, og den fant jeg til slutt, sier JK Rowling i forbindelse med lanseringen.

Historien hun fant handler om Jack, som er veldig glad i kosegrisen sin, Gisse Gis. GG har alltid stilt opp for ham og fulgt ham i tykt og tynt. Så en julaften skjer det forferdelige: GG blir borte.

Men på julekvelden kan mirakler skje – det som er forsvunnet, kan komme til rette igjen, og alle slags ting kan bli levende … også leketøy.

Jack og julegrisen (GGs irriterende stedfortreder) legger ut på en eventyrlig reise gjennom De forsvunnes land. Med hjelp fra en snakkende matboks, et modig kompass og et vingevesen ved navn Håp gir de seg i vei for å redde Jacks aller beste venn fra den grusomme, lekespisende Forsvinneren …

– Jack er modig, kjærlig og litt forkommen. Men han finner seg selv gjennom eventyret med julegrisen, som kan beskrives på akkurat samme måte, sier Rowling.

«Barneblikkets mester»

Magi er det nok av i Julegrisen, men derimot ingen trollmenn.

Julegrisen er en magisk fortelling, men den er magisk på en annen måte enn Harry Potter er det. Du kommer inn i en verden som er styrt av sine helt egne magiske lover og det er også knyttet magi til selve julaften. Men du finner ingen tryllestaver eller trollmenn i denne fortellingen, sier Rowling.

NRK beskriver Julegrisen som en «spennende og sjarmerende fortelling, varsomt og smart illustrert av Jim Field,» og «en fortelling til trøst for skilsmissebarn i alle aldre.»

Kristine Isaksen i VG trekker frem Rowlings karakteristiske evne til å se verden fra barnets perspektiv: «For Rowling er barneblikkets mester. Hun mister aldri barneperspektivet, og alt i fortellingen oppleves fra barnehøyde.»

Også hun lar seg imponere av Fields illustrasjoner: «De harmoniske illustrasjonene til Jim Field er uovertrufne i å formidle lykke, og byr på julefølelser av det gode slaget.»

Her kan du bestille Julegrisen i god tid til jul.