Hvordan lager man en baby? «En pedagogisk åpenbaring» av en bok

Barn 4-6 årUkategorisertHvordan lager man en baby? «En pedagogisk åpenbaring» av en bok

I «Hvordan lager man en baby?» tar Anna Fiske for seg alle spørsmålene barn lurer på om hvordan babyer blir til og hva som skjer inni mamman’s mage før babyen er ferdig og kommer ut. Bildet er hentet fra boken.

Estimert lesetid 4min
I Hvordan lager man en baby? tar Anna Fiske for seg alle spørsmålene barn lurer på om hvordan babyer blir til og hva som skjer inni mamman’s mage før babyen er ferdig og kommer ut. (Foto: Maja Hattvang)

«Den prisbelønte barnebokforfatteren Anna Fiske har laget en fantastisk feel good-barnebok om tema som får voksne til å famle med ordene og barn rope «æsj, så ekkelt», skriver VGs anmelder og triller terningkast seks til bildeboken som omhandler et tema veldig mange voksne synes er et pinlig å snakke med barna om.

Det samme gjør Dagbladets Cathrine Krøger; terningkast 6 og gir bl.a. følgende karakteristikker: «…en pedagogisk åpenbaring (…) Det er så elegant gjort, så stilig, lekende lett, varmt, humoristisk og intelligent. Denne må da gi Anna Fiske nok en pris.»

Boka er nominert til Brageprisen 2019 i kategorien bildebøker for voksne og barn.

Flere anmeldere kommenterer og jubler

NRKs Anne Cathrine Straume sier dette om Anna Fiskes bok i sin anmeldelse på nrk.no: «Legger ikke fingrene imellom (…) Fiske insisterer på at ethvert barn er et elsket, ønsket og unikt individ i mengden. Samtidig som hun svarer på et konkret spørsmål, åpner hun opp for magien i livets mysterium.» 

Barnebokkritikk.no: «…en enestående feiring av barnet og livet, som til dels veier opp for den nøkterne framstillingen i fagspråk, ved at det strengt medisinske kombineres med det underet det er at et barn blir til.»

Periskop.no: «En liten bragd av en bok.»

Boksøk/boksok.no: «…en bra bok for den som vil vite,
og for den som vil forklare.»

En moderne klassiker

Illustrasjon fra boken Hvordan lager man en baby om ulike måter å få barn på
Anna Fiske bruker mye humor i boken sin. Her har hun forslag til ulike måter å lage barn på…

Hvordan lager man en baby? formidler budskapet om unnfangelse, graviditet og fødsel på en så ærlig, varm, direkte og oppdatert måte at jeg tør påstå at her har vi med en moderne klassiker å gjøre, sier forlagssjef for Cappelen Damm barn og unge, Ragnfrid Trohaug.


Les også:  VGs anmeldelse i sin helhet og  Anna Fiskes tekst om hvordan hun har jobbet med boken.

Hvordan lager man en baby? er allerede solgt til flere land


Gjennom lekne og fargerike illustrasjoner viser Fiske helt konkret hvordan man nettopp lager en baby, enten det er på den «tradisjonelle» måten eller ved hjelp av prøverør. Boka ufarliggjør et evig aktuelt tema, og gir foreldre og barn et glimrende utgangspunkt for videre diskusjon.

– Boka har på kort tid blitt solgt til en rekke land, både i Europa og til det engelsktalende marked med USA, Australia og Canada i tillegg til Storbritannia og Irland. Det forteller oss at det er behov der ute for en oppdatert fagbok om hvordan barn blir til og fødes, påpeker Trohaug.

Ikke mer blomster og bier

Anna Fiskes bok er direkte og tydelig. Og full av kjærlighet.

VGs anmelder roser Fiskes nye bok for å si ting som det er: «Mange ganger tar forfatteren lekne omveier, men når det handler om sex og fødsel, sikter hun rett på. Her finnes ingen tåkeleggende sammenligninger med blomsten og bien».

– Jeg tror at når man snakker med barn om alvorlige temaer, eller temaer som er vanskelige å forstå, må man være direkte og saklig. Alle begreper skal ha RIKTIGE navn og ikke for mange detaljer. Ingen omskrivninger, men rett på, sier Anna Fiske selv om «rettfremheten» sin.

Kroppen har fått en solid arvtager

Trohaug påpeker at det i lang tid har vært et tomrom og mangel på oppdaterte bøker for barn om temaet. Trond Viggo Torgersens klassiker kom tross alt ut i 1983, og det begynner å bli noen år siden nå.

Kroppen og Per, Ida & Minimum har fått en solid arvtaker, sier Trohaug.

Det finnes alle slags babyer og mange slags foreldre.