Bukkene Bruse drar til Syden, med vannpistol i kofferten

BarnebøkerBarn 2-4 årBukkene Bruse drar til Syden, med vannpistol i kofferten

Bukkene Bruse dropper setra og drar til Syden! De tre bukkene reiser avgårde på charterferie, og det blir både morsomt og ganske skummelt.

Estimert lesetid 3min
Illustrasjon fra Bukkene Bruse drar til Syden
Fins det egentlig troll i Syden…?(Illustrasjon: Gry Moursund)

Bjørn F. Rørvik og Gry Moursund har hatt en ellevill suksess med bøkene om Bukkene Bruse. Kombinasjonen av det klassiske eventyret og den moderne settingen har truffet blink hos publikum.

Det er ikke Syden-skam som plager bukkene når de denne gangen legger ut på reise til varmere strøk. Nå er det store spørsmålet selvsagt om det finnes troll, også under solen.

Har spinket og spart

I bildeboka Bukkene Bruse drar til Syden får vi vite at bukkene har brukt hele vinteren på å spinke og spare, på høy og på penger, for å få råd til billettene. Det er ikke akkurat noe luksustur de skal på, bukkene har nemlig bestilt en uspesifisert tur.

Når bukkene skal pakke tar de med seg både badebukser, solbriller og kosedyr – og vannpistol, i tilfelle det er troll der nede. Men de antar at det er det nok ikke, ettersom troll ikke tåler sol …

Ble til under en konferanse

Bukkene Bruse ble til under en bildebokkonferanse hvor Bjørn F. Rørvik og illustratør Gry Moursund skulle finne på tekst og bilder til ulike oppgaver.

– Vi fikk oppgaven «Geita som ville være gud». Meningen var at jeg skulle skrive en slags kort tekst ut fra den tittelen og at Gry skulle lage et par tegninger til, men det låste seg fullstendig for oss. Jeg fikk jernteppe, tida rant ut, og som en slags kriseløsning prøvde jeg å gjøre en vri på bukkene Bruse. At de ville på spa på fjellet i stedet for å høre på bonden og gå til seters som vanlig, forteller Rørvik.

– Først etterpå, da alt var over og vi satt i taxien tilbake til hotellet, dukket tanken på badeland opp. Og at trollet selvfølgelig måtte følge etter. Da skjønte vi at det kunne bli en morsom historie. I løpet av de neste to-tre ukene skrev jeg manuset til Bukkene Bruse på Badeland.

Humor og spenning for barna

Fortellingen gikk rett hjem hos norske lesere, som har sørget for at over 170 000 eksemplarer nå er trykket. Rørvik synes det er vanskelig å peke på akkurat hva som var vinneroppskriften.

– Jeg synes det er vanskelig å si. Jeg tror bøkene fungerer når de leses høyt for ungene. Det er humor og spenning, og både store og små kjenner seg igjen i de tre bukkene. 

Alle Bukkene Bruse-bøkene finner du her.