Sigbjørn Mostue aktuell med ny spenningsroman for barn: – Det haster å vekke interessen deres

BarnebøkerBarn 10-12 årSigbjørn Mostue aktuell med ny spenningsroman for barn: – Det haster å vekke interessen deres

Artsmangfoldet i verden minsker stadig. Det bekymrer forfatter Sigbjørn Mostue. Han mener at underholdning for barn kan bidra til å vekke engasjementet for naturen.

Estimert lesetid 2min
Gutt i skog
– De fleste barn i dag kan gjenkjenne et titalls kjente internasjonale merkevarelogoer, men vis dem et bilde av en fugl, en markblomst, en tresort og spør hva de heter, og de fleste vil bare se uforstående på deg, sier Sigbjørn Mostue. (Foto: Mike Spiske Olip/Unsplash.)

Sigbjørn Mostue har skrevet en roman for barn i for 8-12 åringer, som ikke bare er spennende, men som også fungerer som litt av en tankevekker.

– De fleste barn i dag kan gjenkjenne et titalls kjente internasjonale merkevarelogoer, men vis dem et bilde av en fugl, en markblomst, en tresort og spør hva de heter, og de fleste vil bare se uforstående på deg, sier Mostue.

– Så, hvordan vekke barnas interesse for det som skjer og hva slags natur de vil overta? Her tror jeg litteraturen kan spille en viktig roll: Med masse humor og spenning, samt drypp av alvor innimellom. Dette har i alle fall vært min ledetråd under arbeidet med Dødens tjern.

Folketro og natur i Dødens tjern

Dødens tjern er en superspennende roman for de mellom 8-12 år. Den handler om Mathias og storesøsteren Malin som blir dratt med at faren deres på en telttur. Og som ikke det var nok, er også farens nye kjæreste og hennes datter Birgitte med på lasset. Allerede i bilen er det sure miner og når de kommer til Huttiheita er alle sikker på at det blir en dødskjip tur. Men så skjer det noe merkelig, for i skogen er det andre vesener som finnes – og hele familiens fremtid henger brått i en tynn tråd.

Spenningsromanen blander figurer fra norsk folketro med problemstillinger rundt bevaring av natur og klimaspørsmål.

2 av 3 ville dyr borte siden 1970

Sigbjørn Mostue (Foto: Agnete Brun.)

Det er ikke første gang Mostue gjør dette, også i Alvetegnet, som han tidligere har skrevet, lot han skikkelser fra folketroen representere ødeleggende og bevarende krefter. Men da hadde ikke alvoret senket seg over samfunnet på samme måte som i dag.

– I fjor kom FN med en rapport som kunne fortelle at bare siden 1970 er to tredjedeler av alle ville dyr – fugler, fisk, insekter osv. – borte. Én million arter står i fare for å bli utryddet i årene som kommer, fra elefanter til sanglerke, forteller Mostue.

Tallene gjør Sigbjørn Mostue fortvilet. Derfor håper han en spennende og morsom historie, med dagens miljøsituasjon som bakteppe, vil belyse et viktig tema, nemlig at et ekte grønt skifte betyr at vi ikke må bygge ut mer i naturen!