De beste barnebøkene for små barn (3-6 år)

BarnebøkerBarn 2-4 årDe beste barnebøkene for små barn (3-6 år)

Fyll bokhylla med morsomme nyheter og klassikere i ny drakt! Vi har samlet noen av de beste, nye barnebøkene for barn mellom 3-6 år.

Estimert lesetid 8min
Bilde av to barn som leser

Det er aldri for tidlig å begynne og lese for de små, og ved å lese og synge styrkes barnets språkutvikling. Vi har samlet sammen noen av årets høydepunkter for de mellom 3 og 6. Her er både bøker som kanskje bringer frem gode minner hos oss foreldre, men også nye historier som forundrer og gleder oss.

Tøffe bøker for vitebegjærlige barn

Tøffe kjøretøy er boka for barn som spisser ørene hver gang de hører en sirene. Sju av de tøffeste utrykningskjøretøyene studeres inngående i det nyeste tilskuddet til Line Halsnes’ Tøffe-serie. Her ligger det mye research bak! For er det noe forfatteren er opptatt av, så er det at alt skal være så riktig og nøyaktig som mulig, helt ned til den minste detalj. Og så klarer hun det kunststykket å formidle all denne kunnskapen til barn på en skikkelig engasjerende måte!

Visste du at velociraptorer hadde fjær? I Tøffe dinosaurer har Line Halsnes samlet sju av de tøffeste dinosaurene, fra nevnte raptor til både stego- og spinosaurus – og selvfølgelig Tyrannosaurus rex! Boka inneholder masse kule dinosaurfakta, presentert på en måte som pirrer nysgjerrigheten og gjør både små og store lesere litt klokere. Boken tar de yngste dinosaurekspertene på alvor og viser hvordan ting faktisk var – både inni og utenpå.

Forfatter og illustratør Line Halsnes vet hva barna liker, og den første boka i serien er Tøffe maskiner. Her tar hun for seg de sju tøffeste maskinene, fra gravemaskin til skurtresker. Gjennom fargerike og detaljerte illustrasjoner får små ingeniørspirer se hvordan store kjøretøy er satt sammen, hva de gjør og hvordan de ser ut.

Vet du for eksempel hvordan det ser ut inne i førerhuset på gravemaskinen? Eller hvorfor bulldoseren ikke lager dype spor, selv om den er veldig tung?

Kokosbananas og tøysemaskinen

Klar for nye eventyr i Nøttvik? I den fjerde boka om Kokosbananas har gullfisken til nabojenta Pea avgått ved døden, og hun er utrøstelig. Heldigvis vet Kokosbananas råd og finner opp en Tøysemaskin for å gjøre henne glad igjen. Men kommer det til å fungere?

Kokosbananas er en av barnas strømmefavoritter i Storytel, og nå fins fortellingene også som fysiske bøker. Et herlig univers fylt av humor og galskap!

Serien består i tillegg av bøkene  Kokosbananas og forte-seg-roboten, Kokosbananas og godteristøvsugeren og Kokosbananas og prompebrusen.

Nattninja

Ny serie med akkurat passe spennende godnatteventyr fra skaperen av Kokosbananas. Martin hater å legge seg, og kommer alltid på et eller annet som må ordnes før han kan sove. Heldigvis har han en magisk lampe som gjør at han kan forvandle seg til en ninja. Og ninjaer får ting gjort – selv når man egentlig burde sove.

I Den sorte løve er det favorittputa til Martin som er borte – og det er helt umulig å sovne uten den! Heldigvis dukker ninjaånden Akari opp med noen gode råd. Nå gjelder det bare å snike seg forbi Ridder Pappa…

Spoiler alert: Martin sovner til slutt.

Boka er stemningsfullt illustrert av Bård Sletvold Torkildsen.

Pulverheksa feirer halloween

Bøkene om Pulverheksa har blitt moderne klassikere. Forfatter Ingunn Aamodts univers er godt kjent for barn i alderen 3 til 6 år. Dette er en ny og hjertevarm historie fra Pulverskogen.

Pulverheksa har, merkelig nok, aldri hørt om halloween. Så hun skjønner ingenting da det en mørk høstkveld banker på døra, og en liten heks står utenfor. Knask eller knep, sier den lille heksa. Hva i all verden skal det bety? Pulverheksa, Hokus og Pokus blir med den lille heksa på en runde i Pulverskogen, hvor de møter kjente skikkelser som Tyven, Politimannen og Drømmeprinsen.

Gullkatt

Gullkatt er en varm og underfundig bildebok om et barn som drømmer om en katt og en bestevenn.

Men ikke hvilken som helst katt! En gullkatt. Gullkatten skal være med på skitur og like å se på film. Gullkatten skal bake pepperkaker til jul, passe på barnet når det er sykt og si at den er glad i barnet hver kveld før barnet skal sove. For alle barn har noen som passer på…
Barnet leter overalt etter denne spesielle katten, men hva skjer når det dukker opp et bur på døra med en helt ordentlig katt?

Hvordan snakker man om døden?

Anna Fiske beskriver Bargepris-nominerte Hvordan snakker man om døden? som «en lys bok om et mørkt tema».

Med sin sedvanlige blanding av humor og alvor tar hun opp både stort og smått rundt døden. Døden er jo som kjent et uunngåelig tema, og kanskje noe man kvier seg for å snakke med barn om før man – og da er det godt å ha Anna Fiske på laget! Hun tar barna på alvor, og skriver ærlig, likefrem og tidvis også morsomt. Hennes gjenkjennelige og naive strek er med på å ta brodden av det «farlige». Dette er den fjerde boka i Hvordan-serien. Tidligere har Anna Fiske utgitt Hvordan lager man en baby? og Hvordan begynner man på skolen? og Hvordan er det å være voksen?

Albert Åbergs eksperimenter

Bli med å eksperimentere med Albert Åberg! I denne boka basert på billedbøkene til Gunilla Bergström, går vi inn i forskningens verden og forsker sammen med Albert Åberg og utfører spennende eksperiment med ting vi har hjemme. Boken presenterer ypperlige aktiviteter man kan gjøre sammen som en familie, eller for de spesielt nysgjerrige barna.

En flue fløy

Sondre Lerche og illustratør Victoria Sandøy er tilbake med en ny bildebok. Denne gangen er det et korps og en flue det handler om. For det som skjer er at en flue forviller seg inn i det fargerike korpset, og og brått blir det både ulyder og feiltrinn. Sondre Lerches poetiske og lekne fortellerstemme og Victoria Sandøys nydelige illustrasjoner er en deilig kombinasjon, noe En flue fløy er et godt eksempel på.

Jeg er brun

Jeg er brun er en bildebok med et tydelig budskap. Alle barn er verdifulle, akkurat som de er! Barn med brun hudfarge er like vanlige og enestående som alle andre. Boka er et speil for barn som kjenner seg igjen, og et vindu for alle de andre. En gledesstrålende feiring av den huden du er født med, av å være brun, fantastisk og av å være deg!

Møt Pelle Propell!

I den første boka Pelle Propell klarer faktisk alt helt selv møtte vi Pelle Propell som er kjempeflink til å klare alt mulig. Nå er to oppfølgere ute, og i Pelle Propell blander alle smaker i hele verden er det bakedag. Pelle får besøk av vennen Bo. Men hva er morsomst – å blande så mange smaker som mulig eller å følge oppskriften? Det er vel egentlig ikke så nøye så lenge man har det gøy. Skaperen av Pelle Propell er Christine Sandtorv, hovedlåtskriver og vokalist i Ephemera. Nå debuterer som barnebokforfatter med serien om den sjarmerende gutten Pelle Propell.

Her kan du lese mer om alle bøkene i serien om Pelle Propell!

Anton vil ikke legge seg

Husker du den sjarmerende Anton fra TV-serien «Fra bølle til bestevenn» som gikk på NRK? I fjor debuterte han i bokform også med Anton vil ikke gå på tur. Nå er oppfølgeren her, og denne gangen vil ikke den store og kosete Anton gå i seng! Det store spørsmålet i denne morsomme og koselige boka er selvsagt, – klarer familien å få med Anton til å legge seg?

Bukkene Bruse reiser til Syden

Bukkene Bruse er lei av setra, så de bruker vinterens sparepenger på en uspesifisert tur til Syden. De har pakket badebukser, kosedyr og solbriller – og vannpistol – i tilfelle det er troll i Syden, men det er det jo ikke. For troll tåler jo ikke sol, håper de da. Men er det ikke noe mystisk med han rare fyren som skal kjøre dem til hotellet?

Karsten skal flytte

Karsten og familien skal flytte. Tenk om Karsten ikke skal gå i Duestien barnehage mer? Det er mye å ta inn for Karsten, og han får ikke sove. Det beste hadde vært om alt var som før. Familien leter etter et nytt sted, og en dag finner de den rette leiligheten. Karsten og Petra besøker den nye bygården og ser på rommet til Karsten. Kanskje det ikke blir så ille likevel?