Julegave-guiden 2019: Julegavetips til barn 9-12 år

BarnebøkerBarn 10-12 årJulegave-guiden 2019: Julegavetips til barn 9-12 år

Er 10-åringen mest opptatt av skjerm og TikTok, eller er hun en skikkelig lesehest? Uansett passer det bra med en bok i julegave (synes vi). Vi har samlet 2019s beste julegavetips til barn mellom 9 og 12 år.

Estimert lesetid 5min
Kollasje til sak om julegaver til barn 9-12 år
Vi har samlet bøkene tweens kanskje ikke vet at de ønsker seg til jul.

Årene mellom 9 og 12 er alderen hvor barna enten sluker bøker eller er oppslukt av veldig mye annet enn akkurat det å lese. Uansett er det verdt å legge best mulig til rette for at de finner akkurat DEN boka som skal til for at de vil lese mer!

Vi i Boktips har samlet noe av det aller beste som er utgitt for 9-12-åringene dette året – flere av dem bøker barna selv har pekt på som favoritter.

Dagboka til Oda og Arin fra suksess-serien «Lik meg»

Da Aftenposten Juniors egne anmeldere skulle trekke frem sine favoritter, fikk Lik meg terningkast 6! Boka er også nominert til ARKs barnebokpris, som stemmes frem av leserne selv.

Lik meg er dagboka til Oda og Arin, de samme karakterene som du møter i NRK Supers ekstremt populære og viktige drama-satsing «Lik meg». Forfatter Anne Wisløff, som også har skrevet manuset til tv-serien, har fått stor anerkjennelse for universets autensitet.

Serien har for alvor satt utestenging og mobbing i sosiale medier – som ofte er vanskelig for oss voksne å oppdage – på dagsorden rundt om i norske klasserom. I boka setter jentene ord på dilemmaer, indre kamper og smerte. Slik får leserne innsikt i mer om den usynlige mobbingen enn det som er blitt vist i tv-serien. Boka føles virkelighetsnær og sjeldent relevant. Dette er sterk lesning for både barn og foreldre!

Roald Dahl-inspirert julefortelling

I sin herlige, crazy-morsomme og hjertevarme debutbok Benny går berserk har forfatter Tom Erik Fure latt seg inspirere av bl.a. klassikerne til Roald Dahl og de legendariske «Alene hjemme»-filmene. Boka er faktisk også den første norske barneboka med en skeiv gutt i hovedrollen.

I Benny går berserk møter vi 11 år gamle Benny. Han ELSKER jula, men like før jul innser han plutselig at familiens julefeiring henger i en veldig tynn tråd. Foreldrene har nemlig fått en idé om at det er mye mindre strevsomt å feire jul i Syden enn på vanlig vis i Norge, og de har allerede kjøpt flybilletter!

Og som om ikke dét var nok: Et vennepar av foreldrene og deres alt for kjekke sønn Ken skal også være med. Aldri i verden om Benny vil ta sjansen på å henge ut i alt for stramt badetøy sammen med den to år eldre Ken. Jula må reddes – sydenturen må stoppes!

Prisvinnende grøsser

Ny, nesten uutholdelig spennende grøsser for ungdom fra Mari Moen Holsve – tør du bli med tilbake til skrekkbygda Skymdal?

Ingen slipper unna er en frittstående oppfølger til Ingen sover trygt i natt, som tidligere i år vant den gjeve Bokslukerprisen, stemt frem av hele 80 000 elever på 5. og 6. trinn.

Et år er gått siden en morder jaktet på skoleelever i Skymdal. For Thale er livet nesten som normalt igjen. Det kjipe Skymdal-livet som hun egentlig vil vekk fra så fort som mulig. Så begynner ting å skje igjen …

Eventyrlig spenning

Victoria Vargmo og jerntrollet ble nylig valgt ut som en av superfinalistene til den gjeve Bokslukerprisen, som stemmes frem av norske elever på 5. og 6. trinn.

Forfatter Alexander Løken er godt kjent blant mange av leserne fra før, etter å ha skrevet den populære spennings-trilogien Edvard Frosts ekspedisjoner, som har hanket inn nevnte Bokslukerprisen og flere andre nominasjoner.

Victoria Vargmo er Edvard Frosts barnebarn, og hun er ikke mindre tøff enn sin bestefar. Og det er fint, for høsten 1939 byr på noen helt nye utfordringer.

Victoria er eventyrlysten og vil ut i verden og oppleve ting. Da en ung mann fra Nasjonal Samling og hans mystisk, tyske kompanjong forsøker å kidnappe henne, begynner ting endelig å skje. Men plutselig befinner hun seg på et tog til Oslo, og er fanget i et eventyr hun ikke helt hadde forventet.

Detektivklubb på Torshov

Den bestselgende krimforfatteren Samuel Bjørk skriver endelig for barn!

Kim går i sjetteklasse og bor på Torshov i Oslo. Når fotballkarrieren blir lagt på hylla grunnet en skade, bestemmer han seg for å starte en detektivklubb sammen med vennene sine Pølsa, Aryan og Heidi. De har fast møteplass på tørkeloftet, kommuniserer på tvers av bygården via walkie talkie og får ofte hjelp av Den Store Detektivhåndboka.

Men en dag får de vite at fru Abrahamsens perlekjede har blitt stjålet, og ikke nok med dét: Moren til Aryan er anklaget for å ha gjort det. Detektivene på Torshov bestemmer seg for å ta saken, og går umiddelbart i gang med etterforskningen.

ZombieLars som lettlest tegneserie

De til nå fire tegneseriebøkene om ZombieLars er basert på den populære tv-serien på NRK Super med samme navn. Med fargerike tegninger, tekst i snakkebobler, spenning og mye action, er ZombieLars et spesielt godt valg til de som elsker en god fortelling, men kanskje ikke er klar for bøker hvor sidene er tettpakket med tekst.

Lars er elleve år, ny i klassen og annerledes. Han er nemlig halvt levende ulevende, eller zombie, som det heter på folkemunne. Og annerledeshet blir ikke godt mottatt i Bekkebakken.

Lars står alene mot fordomsfulle elever, en sprø rektor og ikke minst den uhyggelige Folkeaksjonen mot alt fremmed (FMAF). Inntil han en dag finner tre gode venner.

I nye ZombieLars 4 sprer frykten seg blant de fremmede i Bekkebakken. FMAF vinner valget, og det blir farlig for Lars og gjengen hans.