Forelsket i Napoli: Drøm deg bort til Italia

SkjønnlitteraturUnderholdningsromanerForelsket i Napoli: Drøm deg bort til Italia

«Forelsket i Napoli» er en rik skildring av gatene i den italienske byen, men også av en ung kjærlighet som aldri blir glemt.

Estimert lesetid 2min
Bokbilde av Forelsket i Napoli
Forelsket i Napoli er Heddi Goodrichs debutroman. Hun skrev boken på italiensk først og oversatte den selv til engelsk. (Foto: Åsmund Holien Mo)

Handlingen i ukas feelgood er lagt til den italienske byen Napoli. Og det passer jo perfekt nå som vi ikke kan reise noe sted – å få en anledning til å drømme seg bort. Til Napolis krokete gater, høylytte italienske prat under klesvask på snorer mellom vinduene.

Forelsket i Napoli er en fantastisk berettelse om Napoli som by, men også en fortelling om den første store kjærligheten og livet som student i et nytt og fremmed land. Og om tilværelsen i det fattige området Spanskekvarteret som skal være med å forme hovedkarakteren, Heddi, for livet.

Blir hodestups forelsket

Hovedpersonen i boka, Heddi, befinner seg nettopp i dette miljøet som utvekslingsstudent. Her møter hun Pietro, en italiensk bondesønn og nå geologistudent. Hun hun blir straks tiltrukket han. Til tross for at de har svært ulik bakgrunn, blir de hodestups forelsket.

Etter hvert skilles deres veier av mange årsaker. Og Heddi slår seg etter hvert ned på New Zealand.

Noen år senere mottar hun en e-post fra Pietro, og gamle følelser vekkes til live igjen. Bare tanken på Napoli, de smale gatene i Spanskekvarteret gjør henne lengselsfull. Pietro var hennes store kjærlighet, og Napoli var hennes by. Skal de ses igjen?

Den spesielle stemningen i Napolis gater blir fanget og detaljrikt beskrevet i denne romanen. (Foto: Samuel C/Unsplash)

Tar deg med til Napolis gater

Som forfatter Leah Franqui skriver, er Forelsket i Napoli en saftig sanseopplevelse av en roman: «Jeg kunne lukte kloakken og havet, smake på beskrivelsene av smuldrende bygninger, kranglende par og sydende olje. Fortellingen føles taktil, rik og meditativ, alt på én gang».

Også anmelderne ble begeistret da de leste romanen: «En kjærlighetserklæring til Napoli (…) kraftig og autentisk nettopp fordi den er skrevet fra en utlendings synspunkt, en som ikke er redd for denne enorme byen som ofte er vanskelig å forstå,» skrev Pier Luigi Razzano i La Repubblica, Napoli.

Forfatteren Heddi Goodrich er egentlig fra Washington D.C.. Hun bodde selv ti år i Napoli som ungdom, og har i likhet med hovedpersonen i boka flyttet til New Zealand.

Forelsket i Napoli er hennes debutroman. Hun skrev boken på italiensk først og oversatte den selv til engelsk.