Sekserklubben: Bokvårens kritikerfavoritter 2019

SkjønnlitteraturRomanerSekserklubben: Bokvårens kritikerfavoritter 2019

Mange av vårens utgivelser har høstet seksere blant anmelderne. Vi har samlet ti kritikervinnere fra årets bokvår.

Estimert lesetid 6min
Sommerens beste bøker hulter til bulter
Roy Jacobsens «På randen av Vigeland», Ambjørnsens nye Elling-bok, Erlend Loes «Helvete», Anna Fiskes «Hvordan lager man en baby?» og Leïla Slimamis «Vuggesang» er blant bøkene som har fått terningkast seks denne våren. (Foto: Redaksjonen)

De handler om alt fra hvordan man lager en baby til kjellerlemmer som fører rakt ned i Helvete. Alle har de til felles at de har fått terningkast seks av anmelderne. Skriv dem opp på lista med det samme; dette er blant sommerens beste bøker.

«For et comeback» – Ingvar Ambjørnsen: Ekko av en venn

En av sommerens beste bøker er definitivt Ekko av en venn. Sindre Hovdenakk i VG ga terningkast 6 og skrev følgende under tittelen «For et comeback»:

«Ekko av en venn er en genuint morsom bok, som kan tilby en perlerad av skinnende komiske øyeblikk. […] Men like under den muntre overflaten dirrer det hele veien en nerve av noe helt annet. For «Ekko av en venn» er kanskje først og fremst en roman om den store, bunnløse ensomheten. Det er øyeblikk og situasjoner her som med jevne mellomrom gir meg et skikkelig sug i magen. Selv om Ambjørnsen klarer å legge et forsonende skjær over det meste, er det likevel ingen tvil om at dette egentlig er en ganske fryktelig historie. Fryktelig bra, dessuten!»

Også Bjarne Tveiten i Fædrelandsvennen ga Ekko av en venn terningkast 6 og konkluderte med at: «Den 5. boka om Elling er drivande godt, litterært handverk.»

«Satans artig» – Erlend Loe: Helvete

Erlend Loe ble akkurat 50 år, og ga denne boken som en gave til sine lesere.
Med overskriften «Satans artig» og et terningkast 6 konkluderte Stein Roll i Adresseavisen slik om Helvete:

«Undertegnede har hatt en feststund uten like. Loe er en humorist som uten tvil er på høyde med Kjell Aukrust, som i den elleville alvdalstrilogien hans, «Simen», «Bror min» og «Bonden». Loe slår ikke opp en deig større enn han kan elte, men for et helvetes skuebrød det har blitt da, gitt! Kim Hiorthøys naive streker kler absolutt denne absurde og herlige romanen, som får en overraskende slutt.»

«Tidenes gave» – Roy Jacobsen: På randen av Vigeland

Også Roy Jacobsens På randen av Vigeland fikk terningkast 6 i VG. Guri Hjeltnes begrunnet det slik:

«På randen av Vigeland er Roy Jacobsen i særklasse, i utsøkt språk og komposisjon. Denne lille, vakre boken må bli tidenes gave, og en kilde for litteraturgranskerne – her er mang en nøkkel til Roy Jacobsens forfatterskap.»

Vebjørn Rogne i Bok 365 ga 6 og skrev: «Få kan skrive som Roy Jacobsen – og her er han på sitt aller beste. Når det nå er hans eget liv han forteller fra, er det både klokt og vakkert gjort. Stedvis også brutalt – men likevel dempet, med små bokstaver.»

«Strålende om ukuelig livsmot» – Hemningsløs. Historien om Torstein Lerhol

Marius Wulfsberg i Dagbladet var hemningsløs i sin begeistring: «Hemningsløs er ikke bare velskrevet, men også usedvanlig godt skrudd sammen som beretning. […] Ola Henmo har rett og slett skrevet en usedvanlig klok historie om Torstein Lerhols ukuelige pågangsmot og gode hjelpere. Anbefales på det sterkeste!»

«Ærlig og fantastisk» – Anna Fiske: Hvordan lager man en baby

Hvordan lager man en baby? må sies å være årets mest kritikerroste barnebok. Den har ligget lenge på bestselgerlisten for voksne og fikk terningkast 6 i både Dagbladet og VG.

Kristine Isaksen i VG mente Fiskes bok var ærlig og fantastisk: «Hvordan lager man en baby? gir et skikkelig svar på spørsmålet boken selv stiller – uten tullball, men på muntert vis. Undring og takknemlighet for livet ligger som en undertone hele tiden. Anna Fiske har laget en komplett faktabok om livet som inkluderer alle.»

Cathrine Krøger i Dagbladet syntes Hvordan man lager en baby? var «sjokkerende direkte» og skrev: «Det er så elegant gjort, så stilig, lekende lett, varmt, humoristisk og intelligent. Denne må da gi Anna Fiske nok en pris.»

«Politisk og romantisk» – Michel Houellebecq: Serotonin

Michel Houellebecq er en av vår tids beste og mest omstridte forfattere. Jon Rognlien i Dagbladet ga Serotonin terningkast 6 og skrev: «Michel Houellebecq er både politisk og romantisk i sin nye roman […] Romanen gir oss et privat liv reflektert i samfunnet det befinner seg i, i den tilstanden av overflod og overflødighet som herjer mer og mer […] skarpsynte skildringer av kommunikasjonsbrister i parforhold, og gode generaliseringer av stereotypier.»

«Muligens hennes mesterverk» – Belinda Bauer: Bristepunktet. Oversatt av Guro Dimmen

«Belinda Bauer har levert konsistent forbløffende og velskrevne romaner siden debuten Blacklands, men Bristepunktet er muligens hennes mesterverk.» skrev Jarle Natland i Stavanger Aftenblad

Og Ole Jacob Hoel i Adresseavisen skrev: «Påskens beste krimbok Bristepunktet er både en original og spennende krim, og en skikkelig rørende familiehistorie. Med befriende dose humor og uten sentimentalitet gir Bauer et troverdig og godt portrett av 14 år gamle Jack.»

«Årets nifseste» – Leïla Slimani: Vuggesang. Oversatt av Thomas Lundbo

Elin Brend Bjørhei i VG var skikkelig skremt av Leïla Slimanis Goncourt-prisvinnende roman: «Vuggesang er en gjennomtrengende thriller som etterlater et fysisk ubehag – og undertegnede var satt ut i flere dager etter siste setning. Vuggesang kan fort stående som årets nifseste og mest urovekkende leseopplevelse.»

Jarle Natland i Stavanger Aftenblad var også svært begeistret: «Leïla Slimani har vunnet den prestisjetunge Goncourt-prisen med en kresen, liten thriller som aldri lar oss være i tvil om løsningen. Det lille barnet er dødt – på bare sekunder – får vi vite fra første stund, men spørsmålet er ikke hvem, men langt mer hvorfor. Og for en hvit middelklasse som tidvis drømmer om en au pair eller dagmamma er dette en utforskning av forskjellssamfunnet, kulturforskjeller og hvordan det å stole på noen kan utløse det tilnærmet verste marerittet.»

Skal du lese en bok av Nobelprisvinneren, velg denne! – Patrick Modiano: Dora Bruder

Steinar Siversten i Stavanger Aftenblad mente at denne romanen av Nobelprisvinner Modiano er hans beste. Dora Bruder kom ut på fransk i 1997, men på norsk nå i år:

«Med sin veksling mellom historiske fakta, fiktive elementer, selvbiografisk informasjon og essayistiske refleksjoner kan derfor dette verket minne om W. G. Sebalds mesterroman Austerlitz. Så her er jeg enig med anmelderen i Le Monde som siteres på bokomslaget: «Skal du lese én bok av Modiano, velg denne.»»

Mørkets hjerte – Franzobel: Medusas flåte. Oversatt av Ute Neumann

Franzobel (eg. Franz Stefan Griebl) er en av Tysklands ledende kunstnere. Han er også maler og illustratør, men mest kjent som forfatter. Medusas flåte fikk strålende kritikker i Tyskland, og Sigmund Jensen i Stavanger Aftenblad var enig i hyllesten:

«Medusas flåte er en mesterlig gjennomført allegori over menneskets natur, en moderne klassiker som ikke står tilbake for kanoniserte forgjengere. Boken er en påminnelse om det tynne skillet mellom sivilisasjon og barbari, et vrengebilde og en perversjon av demokratiet og verdiene vi flagger. Når alt koker ned til et spørsmål om overlevelse, pulveriseres våre idealer raskt, og vi ender opp med å drepe og fortære de svakeste blant oss, som vi under andre omstendigheter ville ha beskyttet.»