Seks nye, skeive bøker i anledning Pride

SkjønnlitteraturRomanerSeks nye, skeive bøker i anledning Pride

Juni er Pride-måned, og vi feirer med å fremme skeiv litteratur. Vi har samlet fem bøker som på ulike måter tar opp kjønnsnormer, seksualitet, kjærlighet og familierelasjoner.

Estimert lesetid 6min
Pride-paradeflagg
I juni markeres Pride i mange byer i verden. Vil du benytte anledningen til å lese deg opp på skeiv litteratur har vi fem boktips til deg. (Foto: Teddy Osterblom/Unsplash)

Juni betyr Pride, og hvorfor ikke markere med å lese gode bøker om skeivt liv? Mens regnbueflaggene vaier og stemmene til mangfoldet blir feiret, er Pride-måneden en tid for å omfavne og støtte skeive samfunn over hele verden.

Det er også en perfekt anledning til å dykke ned i skeiv litteratur og oppdage bøker som formidler historiene og opplevelsene til lesbiske, homofile, bifile, transpersoner og queer-individer.

Derfor har vi plukket ut et utvalg av nye, gode bøker av eller om skeive. Enten du er en del av det skeive samfunnet eller en alliert som ønsker å utvide horisontene dine, håper vi disse bøkene vil bidra til å feire kjærlighet, mangfold og stolthet, og minne oss på viktigheten av å fortsette kampen for likestilling og inkludering.

I 2024 går Oslo Pride av stabelen 21. juni – 29. juni. Her finner du årets program.

Happy Pride!

Trykk på tittelen du vil lese mer om:

Seks skeive bøker i anledning Pride

En ikke-binær oppvekstskildring

Kim de l’Horizon, Blodbok

Den 30 år gamle debutanten Kim de l’Horizon skapte debatt som første ikke-binære vinner av Den tyske bokprisen. Ikke bare gikk den til en debutbok med en ikke-binær hovedperson, da l’Horizon gikk opp på scenen for å motta prisen, innebar det blant annet å barbere av seg alt håret i solidaritet med kvinneopprøret i Iran. Det hele skal ha blitt møtt med stående applaus i salen, men med kritikk og hets fra enkelte i etterkant.

Blodbok er en oppvekstskildring om som utfordrer språket og romansjangeren. Vi møter en jeg-forteller som skriver til sin bestemor. En bestemor som er i ferd med å bli borte på grunn av alvorlig demens. Fortelleren identifiserer seg verken som mann eller kvinne. Hen har unnsluppet det lille trange stedet der hen vokste opp og etablert et friere liv i Zürich. Hen føler seg etter hvert komfortabel med sin ikke-binære kropp og med egen seksualitet.

Men bestemors sykdom har fått fortelleren til å tenke tilbake på oppveksten. På den tida da alle i bygda maste og spurte: «HVA ER DU, DA? GUTT ELLER JENTE?». Hen spør seg hvorfor barndomsminnene ellers er så få og så tåkelagte, og hvorfor hele familien er så tause om alt mulig.

En bok som passer perfekt for deg som liker Edouard Louis, Annie Ernaux eller Shuggie Bain.

Om å leve ut sin skeive legning for første gang

Nadine Mackell, Eva/Ida

Nadine Mackells debutroman Eva/Ida handler om å om å leve ut sin skeive legning i Oslo for første gang. Boken handler også om å være ung, søkende, selvkritisk og ambisiøs, og om å skape seg selv.

Ida er en usikker og introvert jente fra en gård i Notodden. Hun er i 30-årene og ser tilbake på forholdet hun hadde til Eva. Romanen beskriver Idas blikk på seg selv, på Eva, og på det kreative miljøet i Oslo som Eva drar henne inn i, og som hun føler seg fremmed i.

De spiller tennis, drar på fester, sovner i andres hager, flytter sammen, drar på reiser, hele tiden mens maktbalansen forskyves mellom dem. Ida har en psykisk lidelse som hun strever med å holde i sjakk, som kommer i veien for ambisjonene og livet hennes, og som preger hennes syn på seg selv, på Eva og på forholdet deres.

Leif Tore Sædberg i Stavnger Aftenblad mener Mackell har klart å skape en «kjærleikshistorie som er representativ og i tida, som mange kan kjenna seg igjen i».

Sterkt og sant om mobbing og homohelbredelse

Halvor Bakke, Mitt rom

Den folkekjære tv-personligheten og superpopulære interiørdesigneren Halvor Bakke har lenge tatt oss med inn i andres rom gjennom tv-skjermen og i flere bøker. Nå åpner han døren til sitt eget rom.

Vi leser om oppveksten som odelsgutt på Bakke gård i Stavern, om såre skoleår med mobbing og om en gryende erkjennelse av å være homofil – og med det frykten for å brenne i helvete, slik pastoren i det frikirkesamfunnet Bakke-familien tilhørte sa ville skje med sånne som ham. Det gjorde ikke saken enklere at Halvors egen far satt i kirkens eldsteråd.

En vakker og vond historie om homohelbredelse, skeiv kjærlighet, dyp livsglede og viktigheten av bobler (i stettglass) til hverdags.

Gresk mytologi og homofil kjærlighet

Madeleine Miller, Sangen om Akilles

Antikkens Hellas. Den sjenerte unge prins Patroklos har blitt sendt i eksil til Kong Pelevs’ hoff.

Til tross for deres ulikheter blir Pelevs’ perfekte sønn, Akilles, venn med den skamfulle prinsen. Idet de vokser seg til å bli unge menn, utvikles deres bånd til noe dypere – uavhengig av kritikken fra Akilles’ mor, sjøgudinnen Thetis.

Sangen om Akilles har blitt et fenomen på #BookTok, med mange hundre millioner visninger på hashtagen #songofachilles. Dette er en bok du garantert kommer til å gråte av og sitere i fremtiden.

Fest, destruksjon, sex, svik, ensomhet og vennskap


Jonas Sundquist, Jeg tror du hadde likt Ulrik

Jeg tror du hadde likt Ulrik er en underholdende fortelling om fest, destruksjon, sex, svik, ensomhet og vennskap.

Den unge studenten Theodor vaker fra kollokvie til fest, lærer seg å drikke IPA og whisky, og bor i en mørk og overpriset hybel. Det er 2010-tallet i Oslo, mikrobryggerier vokser frem, indiemusikk briljerer. Ingen vet at Theodor er homofil, og han vil selv ikke vite av det.

Men da han treffer Ulrik, tør han ting han før har skjøvet vekk. Det blir starten på et dobbeltliv. I kretsen rundt Theodor fins også Victoria, Daniel, Kaia, Even, Adrian og de andre han møter over en øl. Alle er i begynnelsen av tjueårene, og alle har hemmeligheter og lengsler og et sterkt ønske om å høre til.

Star Wars, havbunnen og tilfeldig sex

Robin Van de Walle, Han, solo

Han, solo er en fortelling om kjærlighet, identitet og tilhørighet. Robin er 26 år og har blitt forlatt av mannen han trodde var den rette. Den plutselige kjærlighetssorgen åpner for en gransking av eget liv og bakgrunn som skeiv utlending i Norge.

I denne sjangerutfordrende debutromanen blandes det høye og det lave på uanstrengt vis; Star Wars og Titanic, verdensrommet og havbunnen, språkfilosofi og tilfeldig sex.

Mest av alt handler det om de ulike formene for ensomhet som kan gå som en råd tråd gjennom livet – og den evige letingen etter et hjem.