Palestinsk forfatter fjernet fra bokmesse-program til høylytte protester

SkjønnlitteraturRomanerPalestinsk forfatter fjernet fra bokmesse-program til høylytte protester

Palestinske Adania Shibli skulle mottatt en pris under bokmessa i Frankfurt. Nå er utdelingen utsatt grunnet Hamas-angrepet, og messa refses av en rekke forleggere og forfattere, inkludert Shiblis norske redaktør Halfdan Freihow.

Estimert lesetid 3min
Adania Shibli er palestinsk, skriver på arabisk og er bosatt i Berlin. Her er hun fotografert under fjorårets litteraturfestival på Lillehammer. (Foto: Lina Hindrum)

Den tradisjonsrike bokmessa i Frankfurt, som går av stabelen i disse dager, er vanligvis ikke omgitt av store kontroverser. Likevel – sprengkraften i den oppblussede Midtøsten-konflikten ser ut til også å ha nådd verdens største bokmesse.

Arrangement utsatt på ubestemt tid

I den tyske bokbyen er det den palestinske forfatteren Adania Shibli som har havnet i stormens øye. Hun skriver på arabisk og skulle etter planen mottatt dette årets Litprom’s LiBeraturpreis, en høythengende pris som skal hedre kvinnelige forfattere fra det globale sør, for hennes roman En liten detalj, som utkom på norsk i fjor.

Prisutdelingen var opprinnelig satt opp i fredagens program under bokmessa, men grunnet Hamas’ angrep mot Israel har bokmessa og utdeleren Litprom – som er en tysk non-profit stiftelse som har som mål å fremme oversettelser av litteratur fra Afrika, Asia, den Arabiske verden og Latin-Amerika til tysk – annonsert at utdelingen utsettes. En samtale mellom Shibli og hennes tyske oversetter er også avlyst.

I tillegg har Frankfurt-messa annonsert at de som konsekvens av Hamas’ terrorangrep «ønsker å gjøre jødiske og israelske stemmer spesielt synlige».

– Helt urimelig

Dette har satt sinnene i kok hos forleggere, organisasjoner og forfattere. Først og fremst reagerte Shiblis forlag og agent, men etter hvert har en lang rekke andre protestert.

– Helt uavhengig av hva man måtte mene om konflikten mellom Israel og Hamas, er dette helt urimelig, sier Shiblis norske redaktør i Cappelen Damm Halfdan Freihow til Klassekampen fra toget på vei til Frankfurt.

Han utdyper:

– Shiblis roman har ingenting med den pågående konflikten å gjøre. At dette skjer på en bokmesse, som burde være arnestedet for ytringsfrihet, utveksling av kultur og litterær kvalitet, er ille.

Opprop fra over 600 forfattere og forleggere

ArabLit, et nettmagasin for informasjon om oversettelser av arabisk litteratur til engelsk, har forfattet et opprop til støtte for Shibli. Dette er foreløpig signert av 600 forfattere og forleggere, heriblant Halfdan Freihow.

Oppropet konkluderer med at:

«The Frankfurt Book Fair has a responsibility, as a major international book fair, to be creating spaces for Palestinian writers to share their thoughts, feelings, reflections on literature through these terrible, cruel times, not shutting them down.»

I sin artikkel skriver Klassekampen at de har bedt både bokmessa og Litprom om å utdype hvorfor Shibli ikke kan få prisen nå. Begge svarer med å vise til en uttalelse på Litproms hjemmeside:

«På grunn av krigen startet av Hamas, som millioner av mennesker i Israel og Palestina lider under, har Litprom besluttet ikke å avholde prisutdelingen av LiBeraturpreis på Frankfurt bokmesse.»

I sin uttalelse skriver Litprom i følge Klassekampen også at de leter etter et passende format for utdelingen på et senere tidspunkt – og at det aldri var et spørsmål om å trekke prisen.

Også flere arabiske organisasjoner og forlag uttalt at de avlyser deltagelse på bokmessen. Kanskje blir dette altså en sak som vil pågå utover i uken.