Terningkast 5 til John Boynes mektige, frittstående oppfølger til «Gutten i den stripete pyjamasen»

SkjønnlitteraturRomanerTerningkast 5 til John Boynes mektige, frittstående oppfølger til «Gutten i den stripete pyjamasen»

– Romanens avrunding har schwung, skriver VG om «Alt som er ødelagt», hvor 91-årige Gretel tvinges til å ta et oppgjør med sin skjulte nazi-fortid.

Estimert lesetid 2min
En skjult fortid fra krigen. Et uvanlig vennskap. I «Alt som er ødelagt» skriver John Boyne mektig og hjerteskjærende om å fortjene lykke. (Foto: Lina Hindrum)

John Boynes store internasjonale suksess, Gutten i den stripete pyjamasen, ble utgitt som ungdomsbok, men har nok vunnet minst like mange leserhjerter blant voksne.

Nå kommer endelig forfatteren med en frittstående oppfølger myntet på voksne lesere. I Alt som er ødelagt får vi vite hvordan det gikk med resten av Brunos familie, spesielt storesøster Gretel.

– Et godt tak om underholdningens verktøykasse

John Boyne har et godt tak om underholdningens verktøykasse, både hjerte og smerte, samtidig som han tar fritt for seg fra et bredt spekter av dramatiske historiske og oppdiktede hendelser, skriver VG om Alt som er ødelagt og kaster 5 på terningen.

Anmelder Guri Hjeltnes mener det er atskillig alvor over John Boynes oppfølger til suksessromanen Gutten i den stripete pysjamasen og at «Gretels siste handlinger og romanens avrunding har schwung.»

John Boynes frittstående oppfølger til Gutten i den stripete pyjamasen får ros av VGs anmelder. (Foto: Lina Hindrum)

Alt som er ødelagt kan bestilles hjem her.
Kjøp Alt som er ødelagt som e-bok her.

Fortid og nåtid flettes sammen

I Alt som er ødelagt veksler historien mellom å foregå bl.a. i etterkrigstidens Paris – dit tyske Gretel og moren flyktet under dekke av å være franske – og i nåtidens London.

Her har den nå 91 år gamle Gretel, datter av en høytstående konsentrasjonsleir-kommandant, i tiår etter tiår holdt sin skambelagte nazi-bakgrunn skjult for alle, samtidig som hun hele tiden har vært plaget av skyldfølelse og skam.

Det er umulig å forberede seg på omfanget og den følelsesmessige virkningen av denne kraftige romanen.

John Irving

Én dag flytter en liten familie inn i den fasjonable bygården, i leiligheten like under den aldrende damen. Litt motvillig blir Gretel kjent med den 9 år gamle sønnen Henry, som minner henne om hennes dypt savnede lillebror Bruno, og hun skjønner at han ikke har det godt.

Men for å hjelpe gutten, må Gretel fortelle verden hvem hun her. Hun tvinges til å se sin egen fortid i øynene.

Her forteller John Boyne selv kort om Alt som er ødelagt.