12 romaner du kan glede deg til i høst

SkjønnlitteraturRomaner12 romaner du kan glede deg til i høst

Bokhøsten er i gang, og det er bare å glede seg til nye bøker fra blant annet Vigdis Hjorth, Karl Ove Knausgård, Roy Jacobsen og Erik Fosnes Hansen. Her er 12 høydepunkter.

Estimert lesetid 13min
Høstens beste bøker 2020
Det er mye å glede seg til i årets bokhøst. Lista byr på de største forfatternavnene så vel som spennende nykommere.

Forlagsbransjen snakker om tidenes romanbokhøst. Det er i alle fall udiskutabelt at mange av våre fremste forfattere kommer med nye romaner; Vigdis, Karl Ove og gjengen leverer. Her er 12 romaner du kan glede deg til bokhøsten 2020.

Vigdis Hjorth, Er mor død

I salg

Det ble naturlig nok mye virak rundt lanseringen av Vigdis Hjorths nye roman denne uka. Er mor død har fått seksere i Dagbladet og Bok365 og femmere i VG og Adresseavisa. Og det kritikerne skriver er ikke snauere. Inger Bentzrud i Dagbladet mener at «Nordisk råds litteraturpris burde være selvskreven i år», og Guri Hjeltnes i VG skriver: «Forholdet mellom datter og mor kan knapt skildres mer tilspisset og hjerteskjærende».

Vigdis Hjorth fortsetter å grave dypt i den tidløse mor-datter-problematikken, og igjen skriver hun medrivende og dyptloddende om et tidløst tema.

Johanna er en anerkjent norsk billedkunstner som har tilbrakt tre tiår i USA med mann og barn. Når mannen dør, vender hun tilbake til Norge, der hun er invitert til å lage en stor retrospektiv utstilling. Hva gjenstår av livet hun etterlot seg for så mange år siden? Hvordan skal hun greie å bygge bro mellom fortid og nåtid? Vi følger Johannas selvransakelse, men også hennes forsøk på å forstå og nærme seg sin mor.

Roy Jacobsen, Bare en mor

I salg fra 5. oktober

Roy Jacobsens fortelling om Ingrid Barrøy og folkene på Helgelandskysten startet i 2013 med romanen med De usynlige og fortsatte med Hvitt hav og Rigels øyne. De tre bøkene har fanget lesere og kritikere over hele verden. I Norge har opplag på bøkene passert over en halv million. Som første norske forfatter ble Roy Jacobsen kortlistet til den internasjonale Man Booker-prisen for De usynlige. Med samme bok ble han også en av til nominerte til Dublin Literary Award.

Bare en Mor av Roy Jacobsen er den fjerde bok i Barrøy-serien. Det er en roman om ansvar, foreldreskap og oversette sider ved vår nære fortid. Med en usedvanlig kvinne i hovedrollen. Etter den lange reisen er Ingrid tilbake på Barrøy. Livet er tilsynelatende stabilt, men krigen kaster fortsatt lange skygger over landet. Kollaboratører får unngjelde, andre ønsker desperat å glemme. En dag kommer en fem år gammel gutt til øya, og kort etter forsvinner hans far på mystisk vis. Ingrid tar igjen ansvaret – hva er det med Mathias? Som fra nå av blir en sentral del av Barrøysamfunnet, sammen med Ingrids kjødelige datter, Kaja.

Erik Fosnes Hansen, Langs landeveien mellom Cottbus og Berlin

I salg 9. oktober

Erik Fosnes Hansens nye roman er en thriller og en komedie, et fantastisk og nifst kaleidoskop av hendelser i en liten by i løpet av en kort uke. Fortellermåten har slektskap med den legendariske debutromanen Falketårnet fra 1985.

To omreisende gullmakere møtes på landeveien og ender opp i den vesle byen Jüterbog. En hund og en katt sitter i et portrom og undrer seg over hva mennenes ankomst kan bety. Et annet sted i byen står en uskikkelig gutt og hans syke søster på hver sin side av en låst dør i et fattigslig hus. Og i det gamle slottet kjeder den bortskjemte Clotilde vettet av seg. En sensasjonell forestilling skal finne sted i byens teater på fredag, men mye tyder på at det også kan komme til å skje noe virkelig farlig.

Den ene uventede scenen følger den andre i denne spennende og billedrike romanen, der alt skjer som i drømme. Uante forbindelser avdekkes mellom fattige og rike, mellom byens mennesker og dyr, mellom dem som har makt og dem som knapt har noe.

Karl Ove Knausgård, Morgenstjernen

I salg fra 18. september

Det er en begivenhet når nå Karl Ove Knausgård igjen har skrevet en roman. Morgenstjernen er hans først roman siden Min kamp ble avsluttet i 2011. I følge forlaget ble den skrevet ferdig under korona-nedstengningen i vår, og den beskrives som en roman om hva som skjer når de mørke kreftene i verden settes fri. 

Handlingen utspiller seg noen dager sent i august. Litteraturprofessoren Arne og kunstneren Tove er sammen med sine barn på feriestedet på Sørlandet. Deres venn, rikmannssønnen Egil, befinner seg på en hytte i nærheten. Presten Kathrine er på vei hjem fra et seminar, barnehageassistenten Emil er på øving med bandet sitt, journalisten Jostein er ute på byen, kona hans Turid som er hjelpepleier har nattevakt. Over dem og alle andre dukker det plutselig opp en enorm stjerne på himmelen. Ingen, selv ikke astronomene, vet sikkert hva slags fenomen det er. Er det en stjerne som brenner ut? Hvorfor har da ingen sett den før? Eller er det en helt ny stjerne? Langsomt legger nyhetens interesse seg, og livet går videre, men ikke helt som før, for uvanlige fenomener begynner å inntreffe i utkanten av menneskenes tilværelse.

Gulraiz Sharif, Hør her’a

I salg fra 11. september

Noen ganger, ganske sjelden faktisk, ramler det inn tekster i manus-innboksen til et forlag som man aldri har sett maken til. Tekster som har noe nytt, skeivt og uventa på hver eneste linje og som leseren ikke helt veit hvor er på vei, men som treffer midt i planeten. Tekster som ikke vil bokses inn som voksen eller barn, som klassisk eller som et brudd på normen.Hør her´a av debutanten Gulraiz Sharif er akkurat en sånn tekst. Forfatteren er debutant. Han er utdannet lærer, jobber på barneskolen og har norsk-pakistansk bakgrunn.

Hør her’a er som om Tante Ulrikkes vei møter Kongen av Gulset (fra NRK) møter Skyskraperengler og Ett øye rødt.

Den er et fyrverkeri av en roman som skildrer minoritetsmiljøet på en helt original og særegen måte. Her er det sleivspark til alle deler av det norske samfunnet, og ikke minst til innvandrermiljøene. Hør her’a! er oppsiktsvekkende frisk i formen og noe du garantert ikke har lest før!

Mahmoud er snart seksten år og har ikke søkt sommerjobb fordi han vet at folk som heter Mahmoud Mahrof ikke blir kalt inn på intervju. Han bor i tolvte etasje i en blokk i utkanten av Oslo og ser for seg lange dager sammen med kompisen sin, enøyde Arif fra Somalia. Men så får familien besøk av onkel Ji fra Pakistan og Mahmoud får i oppgave å vise onkelen rundt i Oslo. Det blir et supermorsomt møte mellom to kulturer der onkel reagerer både på familien til Mahmoud og på det norske samfunnet. Onkelen lurer også på hva det er med Ali, lillebroren til Mahmoud, han som ikke oppfører seg slik pakistanske gutter skal. I løpet av sommerferien skal Mahmoud bli stilt overfor store prøvelser både som bror og sønn i en pakistansk familie. 

Tore Renberg, Tollak til Ingeborg

I salg fra 4. september

Tore Renberg er kjent for sine lysende portrett av vanlige og uvanlige mennesker, og ikke minst norske menn. Årets roman fra Tore Renberg forteller om Tollak, en mann som har sterke krefter i seg – til arbeid, til kjærlighet og til destruksjon.

De kaller ham Tollak til Ingeborg. Den gamle stabukken som bor oppe ved sag-plassen. Alle vet at han har gjort ting på sin egen måte. Alle vet hva han gjorde med de guttene. Alle vet at ungene hans ikke kommer hjem så ofte. Alle vet han tok til seg han de kalte Oddo-tosken. Og alle husker den gode kona hans, Ingeborg. Men det er noe folk ikke vet. Det er på tide å fortelle.

Helga Flatland, Et liv forbi

I salg fra 2. oktober

Helga Flatland vant Bokhandlerprisen for sin forrige roman En moderne familie, og det ble hennes gjennombrudd for det store lesende publikum. Et liv forbi er hennes sjette roman. Utgangspunktet er én familie, men romanen gir et konsentrert uttrykk for hva tilværelsen innebærer av historier, liv og død.

Sigrid er lege og bor i Oslo med barn og mann nummer to. Hun har reist fra bygda der hun vokste opp og har et anstrengt forhold til foreldrene sine, og til en oppvekst i skyggen av sin syke far. Anne, Sigrids mor, har investert mye av seg selv for å pleie sin syke mann. Da også hun blir alvorlig syk, må Sigrid ta stilling til roller som skifter, og til spørsmål om tilknytning, forpliktelse og forsømmelse. Hvem har ansvar for hvem i en omskiftelig verden?

Synne Sun Løes, Er du lykkelig søster?

I salg

I 2002 fikk Synne Sun Løes Brageprisen i 2002 for ungdomsromanen Å spise blomster til frokost. Hennes nye roman, Er du lykkelig, søster, er en sterk, gripende og tidvis humoristisk fortelling om adopsjon, søsken og kjærlighet, om politikk og dagligliv i Norge og Sør-Korea, om identitet og tilhørighet.

Da de var små barn, ble hun og tvillingbroren hentet på barnehjemmet i Sør-Korea og tatt med til et nytt liv i Norge. Tjueseks år senere dukker det opp en lapp på barnehjemmet. Der står navnet på den biologiske moren og faren. Der står det at de gjerne vil høre fra barna sine.

Nå er hun voksen og lever et alminnelig norsk liv med mann og to sønner. Det viser seg at hun har en søster i Seoul. En singel karrierekvinne som jobber fra 09.00 til 22.00 hver dag. Hvem er søsteren og hvordan lever hun? Likner de to på hverandre? Hva har de valgt i livet og hva er blitt valgt for dem? De to søstrene begynner å skrive brev til hverandre.

Lars Mytting, Hekneveven

I salg fra 5. oktober

Hekneveven er andre bok i den historiske romantrilogien som startet med Søsterklokkene i 2018 som ble en enorm suksess. Hekneveven er roman om kjærlighet, sorg og mot, og om et Norge inn i en ny tid fra 1903 og frem til 1919.

Året er 1903, og tjueto år har passert siden Astrid Hekne døde i barsel. Hennes sønn Jehans lever i små kår på en husmannsplass, utstøtt av sin egen slekt. Han holder seg helst i fjelltraktene nær Butangen på fiske og reinsjakt.

Utenfor nykirken på Butangen steller fortsatt Kai Schweigaard på Astrid Heknes grav. Bygdas overarbeidede sogneprest nages av sitt gamle svik, som førte til dødsfall og at to mektige kirkeklokker ble skilt fra hverandre. Klokkene var støpt til minne om to søstre i Astrids slekt, og Kai blir besatt av å finne en eldgammel billedvev som søstrene lagde, Hekneveven, i håp om at den skal vise hvordan han kan bøte på sine misgjerninger. Så møter Jehans en gåtefull jeger over en reinsbukk felt av to skudd. Livet hans blir aldri det samme.

Caroline Ferrada-Noli, Rich boy

I salg

Rich boy vekket stor oppsikt i Sverige i fjor, og den solgte over 30 000 eksemplarer. Den har allerede rukket å få en femmer i VG. Oda Faremo Lindholm konkluderte: «Ferrada-Noli viser også hvordan samtiden evner å ødelegge sine kvinner, formidlet via en drivende god tekst.»

Rich boy er en usminket og ofte sjokkerende ærlig «feel bad-roman» med hyppige innslag av befriende humor. Beretningen spenner over hele 1900-tallet og skildrer tre generasjoners kvinneliv. Mormor Gully, mor Marianne og datter Annika lever alle i den destruktive skyggen av sine «rich boys», menn som selv i det moderne Sverige forvalter adgangen til økonomisk, sosial og emosjonell velstand. Forfatteren skildrer kvinnenes hjelpeløse avhengighet av sine menns lunefulle og ofte voldelige anerkjennelse, samt traumene de uvegerlig gir i arv til sine døtre – fattigdom, psykiske lidelser, spiseforstyrrelser, selvmordstanker, misbruk og underlegenhetsfølelser.

Zeshan Shakar, Gul bok

I salg

Mye tyder på at Zeshan Shakars nye roman Gul bok vil bli like godt mottatt som hans forrige roman Tante Ulrikkes veiGul bok har allerede fått strålende kritikker bl.a. terningkast 6 i VG. Der mente Guri Hjeltnes at «Gul bok innbyr til lesning i ett sug.»

Mani er nyutdannet økonom og har nettopp fått jobb i Oppvekstdepartementet. Han er en ung mann som bor sammen med faren sin i en leilighet på Haugenstua, og som har en kjæreste han tror han skal gifte seg med. Helst ville han ha brukt evnene sine i det private næringsliv, der prestisjen og pengene sitter, for han er smertelig klar over at både kjæresten og miljøet rundt ham bare ser med forakt på «offentlig sektor». Lavt lønnet er det også. Den nye jobb-tilværelsen innebærer tilpasning til en helt ny verdiskala, der en gammel leilighet i Gamlebyen er mer ettertraktet enn Manis nye, og dyre, leilighet på Skillebekk, og der Manis faste kebabsjappe er «genuin» og rangeres høyere enn Theatercaféen. Samtidig blir Mani også en stolt bidragsyter til det store felles prosjektet som kalles Staten. 

Jocelyne Saucier, Det regnet fugler

I salg 

Jocelyne Saucier (f. 1948) har siden debuten i 1996 vært en av det fransktalende Canadas mest leste og beundrede romanforfattere. For Det regnet fugler mottok hun blant annet Prix France-Québec og Prix des cinq continents de la francophonie. Boken er oversatt til 12 språk, og filmversjonen av Det regnet fugler ble i 2020 kåret til årets beste utenlandske film under Den internasjonale filmfestivalen i Göteborg.

Det regnet fugler er en original og rørende roman som hyller naturen, friheten og kjærligheten, alderdommen og muligheten til nye sjanser på tampen av livet.

Dypt inne i Canadas skoger bor Charlie og Tom, to noen-og-åttiåringer fast bestemt på å leve resten av livet etter sine egne regler, frie fra bånd og ansvar. Den eneste forbindelsen til verden utenfor er to hasjdyrkere som iblant bringer forsyninger. Men eremitt-tilværelsen blir snart forstyrret av to kvinner. Den første er en fotograf på jakt etter overlevende fra de store skogbrannene som raserte Ontario om lag 80 år tilbake i tid. Den andre er den vevre Marie-Desneiges, som er på alder med Charlie og Tom, og på flukt fra den psykiatriske institusjonen der hun har tilbrakt nesten hele livet. Skjulestedet i skogen vil aldri bli det samme.