Opplev Jonathan Franzen og Erlend Loe på Boktips LIVE

SkjønnlitteraturRomanerOpplev Jonathan Franzen og Erlend Loe på Boktips LIVE

En død forfatter, en verdensstjerne og noen av høstens mest spennende, bokaktuelle forfattere. Det er bare å holde av 28. oktober for neste Boktips LIVE.

Estimert lesetid 4min
Erlend Loe og Jonathan Franzen
Erlend Loe er aktuell sammen med Per Schreiner og Bjørn Olaf Johannessen med romanen «Gutta på skauen» – en bok som gjør at krigen aldri blir det den var. Jonathan Franzen er ute med den etterlengtede romanen «Korsveien». (Foto: Åsmund Holien Mo, Janet Fine)

Den 28. oktober slår Boktips LIVE virkelig på stortromma, med åtte fantastiske forfattere på scenen. Lars Vik skal snakke om biografien om moren, Bjørk Vik, vinterbader Cecilie Thunem-Saanum kommer, Thorbjørn Jagland kommer, forfattertrioen Per Schreiner, Bjørn Olaf Johannesen og Erlend Loe kommer.

Og ikke nok med det! En av USAs ledende romanforfattere, Jonathan Franzen, intervjues på video av John Erik Riley. Til og med en avdød forfatter dukker opp: Agota Kristof, i skikkelsen til Gisken Armand. Det er bare å glede seg.

Meld deg på Boktips LIVE på Facebook her!

Stjerner og statsministere

Jonathan Franzen er av mange regnet som USAs ledende romanforfatter. Allerede i 2002 utga han den banebrytende romanen Korrigeringer. Med oppfølgerne Frihet (2010) og Renhet (2015) var det ikke lenger tvil om hans betydning for amerikansk samtidslitteratur.  Nå er Jonathan Franzen aktuell med Korsveien som har fått strålende intervjuer i alle land den har kommet ut i. På Boktips live kan du oppleve en eksklusiv samtale mellom Jonathan Franzen og redaksjonssjef John Erik Riley.

Thorbjørn Jagland er tidligere utenriksminister, statsminister og stortingspresident. I høst er han aktuell med det andre bindet i sin selvbiografi som starter da han overlot lederskapet av Arbeiderpartiet til Jens Stoltenberg. Fra posisjonene som leder av utenrikskomiteen, stortingspresident og senere leder av Den Norske Nobelkomite, følger Jagland utviklingen i Norge og verden. Med et analytisk, ofte undrende og alltid klartseende blikk trekker han de lange linjene ut av noen av de mest dramatiske årene i vår nyere historie.

Lars Vik har i høst fått strålende anmeldelser for sin biografi om sin mor: Bjørg Viks vei. Få norske forfattere i forrige århundre satte preg på sitt samfunn i samme grad som Bjørg Vik. Gjennom elleve novellesamlinger og fem romaner, i tillegg til en lang rekke skuespill, tematiserte hun kvinners liv og erfaringsbakgrunn som ingen andre. I en varm skildring av sin mor leverer Lars Vik et ærlig og nært portrett av forfatteren, samfunnsaktøren og privatmennesket Bjørg Vik.

Vinterbading og gutta på skauen

Cecilie Thunem-Saanum er aktuell med boken Vinterbading. Hva er det som får flere og flere til å senke seg ned i iskaldt vann midtvinters? Utstyrt med votter og topplue og kjenne isklumpene skvulpe mot naken hud? Forfatteren, helårsbader på åttende året, forteller deg hva som er viktig å vite før, under og etter vinterbadet og gir med utgangspunkt i forskning og egne erfaringer svar på spørsmål som: Er det trygt? Kan alle vinterbade? Hva skjer i kroppen?

Erlend Loe, Per Schreiner og Bjørn Olaf Johannesen er aktuelle med romanen Gutta på skauen – en bok som gjør at krigen aldri blir det den var. Romanen blir også en TV-serie på NRK neste år. Dette er krigen og gutta på skauen sett med et humoristisk skråblikk. Her handler det om en litt annen gjeng enn de heltene vi er vant til å hylle. Thorvald bestemmer seg for å bli motstandsmann, finner en hytte i skogen, setter inn annonse i avisa og etablerer Thorvald-gruppa. De blir av ulike grunner ikke er like kjent som f.eks. Oswald-gruppen o.l. Én av grunnene kan være at de bruker mer tid på å sette i stand hytta enn de gjør på å drive sabotasje. Sabotasjeaksjoner vokser ikke på trær.

Intervju med en død forfatter

Agota Kristof (1935 – 2011) ble født i Ungarn i 1935, men flyktet til Sveits og skrev sine bøker på fransk. Etter at hun gikk bort i 2011 har hennes tre romaner om tvillingene Lucas og Claus fått en voldsom renessanse. Fra Tvillingenes dagbok kom ut i ny utgave i august 2019, har Cappelen Damm trykket over 20 000 bøker. 

På Boktips LIVE vil du oppleve «Intervju med en død forfatter», en intervjusituasjon med Agota Kristof laget av Emil Flatø til lanseringen av sceneversjonen av Tvillingenes dagbok for to år siden. Det er satt sammen av genuine replikker fra intervjuer Kristof ga mot slutten av livet, og biter fra selvbiografien Analfabeten, som akkurat er kommet ut på norsk. Agota Kristofs replikker leses av Gisken Armand og intervjuerens av Emil Flatø. Gisken Armand er en av våre mest kjente skuespillere, ansatt ved Nationaltheatret siden 1988.

Ila Auto står for musikken denne kvelden. De er kalt «lokomotivet i norsk bluegrass», og de har en helt enestående energi på scenen.

Meld deg på Boktips LIVE på Facebook her!