Svensk juleklassiker vant Nordisk Råds litteraturpris og hjalp lesere med å overleve

SkjønnlitteraturKlassikereSvensk juleklassiker vant Nordisk Råds litteraturpris og hjalp lesere med å overleve

I Göran Tunströms «Juleoratoriet» blir vi med til den svenske byen Sunne, hvor en julekonsert åpner en storslått fortelling om mennesker og deres møte med sorg. Unni Lindell er blant dem som mener boka er en moderne klassiker.

Estimert lesetid 4min
«Juleoratoriet» har blitt stående som Göran Tunströms store mesterverk. (Foto: Åsmund Holien Mo)

Göran Tunström (1937-2000) utga en rekke bøker i sin levetid, men det er nok klassikeren Juleoratoriet fra 1983 han er mest kjent for. For den mottok han Nordisk Råds Litteraturpris, og romanen ble også filmatisert i 1996. Da fikk boka også nytt liv, og flere mente at den var et godt eksempel på hvordan man klarer å overføre en fortelling fra bok til film.

Her kan du se alle romaner på norsk av Göran Tunström

Fortellingen dreier seg om familien Nordensson som bor i den lille byen Sunne. Familiens midtpunkt, Solveig Nordensson, drømte om å sette opp Bachs «Juleoratoriet» i byens kirke. Men når forestillingen endelig skal til å fremføres av det lokale koret, dør Solveig. Ektemannen Aron søker tilflukt i tausheten, sønnen Sidner leter etter kjærlighet og samhold på andre siden av jorden, mens barnebarnet Victor tar på seg oppgaven å realisere sin bestemors visjon om å oppføre det monumentale verket i den lille småbykirken.

I tillegg til familien møter vi flere av Sunnes innbyggere som alle strever med livet på ulikt vis, som den psykotiske prestefrua Paula og hennes sønn Jacob (som også er bokas forteller), samt Robert som har vokst opp utenlands og vender tilbake til godset i Sunne hvor han har problemer med å finne seg til rette.

Nå kan du bestille Juleoratoriet til kun kr 99,- her.

Tidløs litteratur

Med Juleoratoriet gjorde Tunström et utslettelig inntrykk på mange lesere. En av de som lot seg fascinere og begeistre var krimforfatter Unni Lindell som uttalte følgende til Dagbladet:

– Tunström har en egen, spesiell stemme som virkelig treffer leseren. Følelsene han klarer å få fram i romanen gjelder universelt – de er tidløse og vil alltid nå fram til den som leser. Ikke minst er det han skriver om tap og fravær lett å kjenne igjen.

Hun mente den kunne komme til å bli stående som en moderne klassiker.

Mange lesere søker trøst i romanen

I et intervju med NRK fortalte Tunström at han fikk mange henvendelser fra lesere som uttrykte dyp takknemlighet etter å ha lest den:

– De er takknemlig for å ha fått hjelp til å overleve, sier noen av dem. De har fått hjelp av romanen til å komme seg igjennom vanskelige perioder av ulike slag. Jeg møter en veldig varme fra leserne, akkurat for denne boka.

Forfatteren forteller videre at han ikke er redd for å utforske psykiske lidelser som han gjør med blant andre prestefruen Karin, og antyder i intervjuet at han selv kanskje var psykotisk eller i nærheten av det i deler av skriveprosessen:

– Mitt språk vokser når jeg sender et menneske ut i sjelens utmark og trenger forbi syken og bryter alle konvensjoner. Da kan fantasien virkelig sette igang.

– Da jeg skrev et avsnitt må jeg har vært psykotisk eller utmattet selv, for plutselig kom et språk fra et helt annet sted enn den rasjonelle bevisstheten. Jeg lo og gråt om hverandre, sier Tunström til NRK.

Døde plutselig

Göran Tunström døde i 2000, mens han arbeidet på en ny roman. (Foto: Susanna Asklöf)

Selv var Göran Tunström var født i Sunne i 1937. Han skrev dikt, dramatiske arbeider, noveller, essays og romaner. Så å si alle hans skjønnlitterære verker et utgitt på norsk. Han høstet også suksess som dramatiker, med stykket om ChangEng.

Göran Tunström døde plutselig en februardag i 2000, og er gravlagt i Sunne, fødestedet som han alltid, på en eller annen måte, vendte tilbake til. På skrivebordet hans i Stockholm lå flere mapper med tekster til en roman.

Nå kan du bestille Juleoratoriet til kun kr 99,- her.