Dobbel sekser til «Haakon – historier om en tronarving»

Dokumentar og samfunnBiografierDobbel sekser til «Haakon – historier om en tronarving»

Anmelderne hyller Kjetil S. Østlis biografi om H.K.M. Kronprins Haakon. «Et storverk» mener Nettavisen.

Estimert lesetid 4min
IMPONERER: Selv republikanere blant anmelderne anbefaler Kjetil S. Østlis mangefasetterte portrett av vår tronarving. (Foto: Sigurd Fandango)

Biografien «Haakon – historier om en tronarving» blir på lanseringsdagen hyllet av anmelderne.

«En av de beste kongelige portrettene jeg har lest» fastslår Dagbladets Cathrine Krøger og triller terningkast seks. «Et storverk» mener Nettavisen og slenger seg med på terningkast seks.

I over to år har journalist og forfatter Kjetil S. Østli tilbragt mye tid sammen med kronprins Haakon. Resultatet har blitt en bok der den norske tronarvingen snakker om sin oppvekst, om frihetsfølelsen som student i California, da han traff Mette-Marit, om livet som far, sitt brennende ønske om å forandre verden, og om det å bli eldre.

Vi blir med til Skaugum og Slottet, på hytta i Uvdal og bilturer med kronprinsen bak rattet, vi drar på NATO-øvelse, til Tante Ulrikkes vei og Windsor Castle. Haakon – historier om en tronarving er et uvanlig åpenhjertig, moderne, morsomt og mangefasettert portrett av vår kommende konge.

Foto: Fandango, Sigurd
ARBEIDSOM: H.K.M. Kronprins Haakon har høy arbeidsmoral, noe som også kommer frem i boken. (Foto: Sigurd Fandango)

– Et av de beste kongelige portrettene jeg har lest

«Selv en republikaner som meg må innrømme at han framstår som et svært godt kongsemne.»

Slik avslutter Dagbladets anmelder Cathrine Krøger sin anmeldelse av Haakon – historier om en tronarving. Krøger mener boken er «en av de beste kongelige portrettene (…)» hun har lest, og gir den terningkast seks.

Anmelderen trekker også fram hvor sympatisk vår blivende konge er, og illustrerer dette med et møte de to hadde på vei ut fra en kafé, der kronprinsen framstod svært høflig, og som et godt kongsemne.

Krøger sammenfatter sin sekseranmeldelse med dette:

«Et portrett med litterær og tematisk variasjon som viser sider ved Haakon som er vanskelig å si rett ut.»

– Et storverk

Også Nettavisen er svært begeistret for Kjetil S. Østlis nye biografi om tronarvingen. Anmelder Tor Hammerø sparer heller ikke på kruttet i starten av sin anmeldelse, og skriver:

«Biografien H.K.H. Kronprins Haakon og journalist Kjetil S. Østli har unnfanga mer eller mindre sammen, kommer til å bli stående som et storverk i faget kongelige biografier.» 

Også Hammerø trekker fram at man sitter igjen med et svært godt inntrykk av Haakon, etter å ha lest boken:

«Mye forteller meg at Kronprins Haakon også har alt i seg til å bli en konge som folket kommer til å få et nært og godt forhold til.»

FAMILIEMANN: Det er liten tvil om at vår kommende konge er en familiemann. Her fra Svalbard i 2008. (Foto: Privat)

Royal guttastemning

NRKs anmelder Jonas Hansen Meyer mener det finnes en royal guttastemning mellom Kronprinsen og Kjetil S. Østli, og at det er nettopp denne stemningen som har ført til det han kaller «en underholdende, men også ettertenksom bok.»

Meyer mener grepet Østli har gjort ved å bytte perspektiv mellom seg selv og kronprinsen fungerer svært godt.

«Den lekne stilen til Østli både utfordrer og komplementerer konge­husets høflige autoritet, som stående alene fort kan fremstå monoton.» skriver han.

Meyer er altså, i likhet med sine anmelderkolleger, svært begeistret for biografien, og fastslår at den er en «Svært leseverdig og original biografi.»

GUTTA PÅ TUR: Her kan vi kanskje ane noe av den royale guttastemningen. (Foto: Kjetil S. Østli)

– Reflektert, kunnskapsrik, trygg og fornuftig

VGs anmelder Sindre Hovdenakk triller terningkast fem, og mener formen på boken, som veksler mellom det kronologiske og anekdotiske, har gjort biografien til «en levende bok.».

Videre skriver Hovdenakk at Kjetil S. Østlis bok maler et flott bilde av vår neste konge, og at Haakon fremstår «reflektert, kunnskapsrik, trygg og fornuftig».

Dagsavisens anmelder lar seg også imponere av denne royale biografien, og skriver i sin anmeldelse:

«Forfatter Kjetil Østli menneskeliggjør kronprins Haakon i en original biografi som er åpenhjertig, humoristisk og altomfattende»

Foto av boka "Haakon"
(Foto: Lina Hindrum)

Bestill Haakon historier om en tronarving hjem i postkassa her (Norli)
Bestill Haakon – historier om en tronarving hjem i postkassa her (ARK)