Ti på topp: Påskekrim i pocket

KrimbøkerTi på topp: Påskekrim i pocket

Her er en guide til ti av påskens beste krimbøker i pocket, med bøker av blant annet Sigbjørn Mostue, Gard Sveen, Torkil Damhaug og Stina Jackson.

Estimert lesetid 9min
Kollasj med årets beste påskekrim i pocket 2020
Kritikerroste krimbøker fra 2019 er nå ute i pocket. Her er topp ti!

Nå er fjorårets beste krimbøker ute i pocket. Påsken nærmer seg med stormskritt, og mye tyder på at det blir en påske med ekstra mye tid til lesing. Vi har samlet de beste, nye pocketutgivelsene fra inn- og utland. Pst! Alle finnes også som e-bøker.

Rivertonpris-favoritt

Sigbjørn Mostue: Himmelen skal gråte blod

Sigbjørn Mostue er en prisbelønnet ungdomsbok- og krimforfatter. Tidligere har han skrevet en rekke kritikerroste krimbøker sammen med den tidligere politimannen Johnny Brenna. Himmelen skal gråte blod er en thriller på høyt internasjonalt nivå. Det er Rivertonpris-juryen enig i, og boken er nå en av de fem nominerte til norsk krims mest ærverdige pris.

Den kreftsyke, tidligere spesialsoldaten Even Stubberud skal på sitt siste oppdrag: en enkel eskortetjeneste av en terrorist til Somalia. Flyet fra Oslo blir tatt over av kaprere, og terroristen satt fri. Pilotene er drept og den eneste som kan redde 245 passasjerer fra den visse død er en ubevæpnet, syk mann uten noen kunnskap om det å fly.

Last ned Himmelen skal gråte blod som e-bok.

«Årets nifseste»

Leila Slimani: Vuggesang. Oversatt av Thomas Lundbo

«Babyen var død. Det tok bare noen få sekunder.» Slik begynner det VG i fjor kalte «årets nifseste» roman. Vuggesang fikk strålende kritikker i en lang rekke aviser, og terningkast 6 i VG. Boka har uten tvil vært den mest omtalte og mest omdiskuterte romanen fra Frankrike de siste par årene. Den har solgt over 700 000 eksemplarer i hjemlandet.

Juristen Myriam og musikkprodusenten Paul vil være det perfekte paret. De vil ha kontroll over karrieren, kunne invitere venner på mat- og vinkvelder, gi barna en god oppvekst. Og de har funnet den perfekte barnepiken som kan virkeliggjøre drømmen. Men hvor godt kan man egentlig stole på en fremmed, og hva kan hun gjøre med det kjæreste de eier?

Last ned Vuggesang som e-bok her.

Leïla Slimanis debutroman I udyrets hage kom nylig ut på norsk – les mer om boka her.

Nordens beste krimroman

Stina Jackson: Sølvveien. Oversatt av Inge Ulrik Gundersen

Sølvveien er Stina Jacksons debutroman, og den tok Norden med storm i fjor. Den fikk strålende kritikk også her hjemme, og vant Glassnøkkelen – prisen for Nordens beste krimroman i 2019. Sølvveien er en stemningsfull og gripende psykologisk spenningsroman.

I tre år har Lelle tilbrakt de lyse sommernettene med å kjøre bil. Han kjører ut på riksvei 95 som strekker seg gjennom landet og munner ut ved den norske grensen. Veien kalles Sølvveien. For tre år siden forsvant hans syttenårige datter sporløst, og hennes forsvinning gnager i stykker Lelle innenifra. 

Meja og hennes mor flytter til den vesle bygda der Lelle bor. Meja er like gammel som Lelles datter var da hun forsvant. Idet høsten er i ferd med å mørkne, knyttes Lelles og Mejas skjebne sammen, og da ytterligere en ung jente forsvinner, blir livet deres bundet sammen for alltid. 

Last ned Sølvveien som e-bok.

Norges svar på John le Carré

Gard Sveen: Drømmenes gud

Gard Sveen har tidligere fått både Rivertonprisen og Glassnøkkelen for beste nordiske krimroman. Hans forrige krimroman, Bjørnen, fikk strålende kritikker, og flere omtalte ham da som Norges svar på John le Carré.

Som barn så Gard Sveen tv-bildene fra massakren i Beirut i 1982. De grufulle hendelsene danner nå bakteppet for den femte boka i Tommy Bergman-serien, Drømmenes gud.

1982: I et Beirut revet i filler av borgerkrig, og med israelske tanks rullende inn, møter en sykepleier og en gift ambassadør hverandre. Sammen med et knippe andre nordmenn holder de stand. I sommervarmen i 2017 blir den tidligere ambassadøren Leif Wilberg sprengt i lufta av en bilbombe. Hans kone, Hanna Svarstad, er sporløst forsvunnet. Tommy Bergmann, fra PST, skjønner at han må begynne å nøste i fortiden for å finne sannheten.

Last ned Drømmenes gud som e-bok.

En psykologisk thriller

Hans Olav Lahlum: Avklaringene

Hans Olav Lahlum har ikke ligget på latsiden det siste året. I tillegg til å fullføre sin drøyt 600 sider lange storverk om Reiulf Steen, har forfatteren rukket å skrive nok en helstøpt psykologisk thriller.

Avklaringene er en original fortelling om et spesielt far-sønn-forhold. Når faren til idéhistoriestudenten Vegard dør i en bilulykke under uklare omstendigheter, dukker et 25 år gammelt mysterium opp i kjølvannet. Var det faren selv som drepte sin kjæreste på en hyttetur ved Hamar – eller var det en av de fem andre ungdommene som var til stede den fatale dagen i 1986?

Jakten på sannheten fører Vegard til drapsofferets niese, Marion Amalie, og de to blir «partners in crime» – et forhold som etterhvert føyer seg inn blant tingene som trenger en avklaring.

Last ned Avklaringene som e-bok.

Kongen av psykologisk krim

Torkil Damhaug: Se en annen vei

Torkil Damhaug er i den eksklusive klubben av seks forfattere som har fått Rivertonprisen – prisen for beste norske krimroman – to ganger. I høst mente Fædrelandsvennens anmelder Bjørn Fredhem at «det spørs om ikke forfatteren kan gjøre plass i våpenskapet til nok en Rivertonpris» for sin siste krim Se en annen vei. Torkil Damhaug regnes som kongen av psykologisk krim. Ikke så rart kanskje når han både er en strålende forfatter og psykiater.

Se en annen vei er en intens psykologisk thriller med handling fra Budapest. Vi møter de to hjemløse sigøynerbrødre Karol på 12 år og Marek på 10 år som lever av å rane folk. Så en dag raner de en veske fra feil dame. Vesken inneholder masse narkotika tilhørende ungarsk mafia. Dette er starten på en intens og nådeløs jakt.

Last ned Se en annen vei som e-bok.

Bergman på nye eventyr

Hjorth Rosenfeldt: En høyere rettferdighetOversatt av Lene Stokseth

Kriminalpsykolog Sebastian Bergman har innsett at hans dager på Riksmord er over. Nå holder han forelesninger og skrive bøker. Den eneste han har sporadisk kontakt med, er Ursula. Datteren Vanja har han ikke hørt fra på fire måneder.

Vanja har en midlertidig jobb som etterforsker i Uppsala. Nå jobber hun med en serie overfallsvoldtekter der gjerningsmannen smyger seg på ofrene bakfra, bedøver dem med en sprøyte og trekker en sekk over hodet deres før han fullbyrder overgrepet. Når et av ofrene dør, kobles Riksmord inn, og snart også Sebastian Bergman.

Last ned En høyere rettferdighet som e-bok.

JK Rowling briljerer som krimforfatter

Robert Galbraith: Hvit død. Oversatt av Heidi Grinde 

JK Rowling er verdens mestselgende forfatter med Harry Potter-bøkene. Dessverre har alt for få krimlesere her i landet oppdaget at hun også skriver strålende krimromaner under psevdonymet Robert Galbraith. Hvit død er en spenningsroman med et gripende mysterium, og en ekte pageturner fra begynnelse til slutt.

En plaget ung mann ved navn Billy ankommer privatdetektiv Cormoran Strikes kontor for å be om hjelp til å etterforske en forbrytelse Billy mener han var vitne til som barn. Han virker svært desorientert rundt det hele, og noen konkrete detaljer husker han heller ikke. Allikevel er det noe ærlig og oppriktig rundt Billy og hans historie, synes Strike. Men før han får stilt flere spørsmål, styrter Billy panisk ut av kontoret.

Mens han prøver å komme til bunns i Billys sak, er Strikes privatliv langt fra enkelt. Hans rolle som privatdetektiv lar ham ikke lenger jobbe i kulissene slik som før, og hans forhold til kollegaen Robin, som nå viser seg å bli uvurderlig i denne saken, er meget innviklet.

Last ned Hvit død som e-bok.

Intenst familiedrama

Belinda Bauer: BristepunktetOversatt av Guro Dimmen

Belinda Bauer er en av Storbritannias mest prisbelønnede forfattere. Her har hun skrevet et intenst familiedrama du knapt har lest maken til. Både Stavanger Aftenblad og Adresseavisen ga Bristepunktet terningkast 6.

Bristepunktet handler om hvordan tre barn forsøker å overleve alene etter at moren blir drept og faren forlater dem. En kvelende varm sommerkveld sitter tre søsken alene igjen i en havarert bil. Moren har gått for å ringe etter hjelp. Hun har overlatt ansvaret til eldstemann Jack, som kun er elleve år. Men moren kommer aldri tilbake. Og det livet barna har kjent, endres for alltid.

Tre år etter gjør de traumatiserte barna sitt beste for å overleve uten foreldrene. Jack forsøker fortsatt å beskytte søstrene og holde familien samlet. Da kniven han tror drepte moren dukker opp, risikerer de å miste alt hvis de går til politiet.  

Last ned Bristepunktet som e-bok.

Boka bak Netflix-suksessen

Harlan Coben: Den fremmede.Oversatt av Sissel Busk

Harlan Coben er tidenes første forfatter som har mottatt alle de tre store krimprisene i USA, Edgar, Shamus og Anthony Award. Bøkene hans har tronet på bestselgerlistene over store deler av verden, og er blitt utgitt på mer enn 30 språk. I vår er han aktuell med fjorårets strålende Ikke slipp som også ble nummer 1 på New York Times bestselgerliste.

Ikke slipp fortjener å være på denne listen, men jeg har valgt en annen fordi du både kan lese den nå og se den strålende Netflix-serien som er bygget på boken. Den fremmede stiller et eksistensielt spørsmål: Hva om det beste i livet ditt er basert på en løgn? 

Adam Price har alt: En vellykket ekteskap, to flotte sønner. Hele den amerikanske drømmen er fullkommen. Men da han møter den fremmede, får han vite redselsfulle hemmeligheter om sin kone Corinne. Da han velger å konfrontere henne, går det perfekte livet deres i oppløsning, det er som om det aldri har eksistert. Men avsløringene kan også få dødelige følger, hvis ikke Adam handler raskt.

Last ned Den fremmede som e-bok.