Lahlums «Oppdraget» skildrer en nervepirrende situasjon fra andre verdenskrig

KrimbøkerHistorisk krimLahlums «Oppdraget» skildrer en nervepirrende situasjon fra andre verdenskrig

I ukas krimtips «Oppdraget» går Hans Olav Lahlum nye veier i forfatterskapet. Denne gangen følger han en flyktning under andre verdenskrig på vei mot den svenske grensa.

Estimert lesetid 2min
Hans Olav Lahlum skriver ikke om K2 denne gangen, men tar oss rett inn i en nervepirrende situasjon fra andre verdenskrig. (Foto: Åsmund Holien Mo.)

Få har like stor formidlingsevne og kapasitet som vår alles Hans Olav Lahlum. Han deler gledelig av sin kunnskap, det være seg om historie, sjakk, politikk eller i litteraturen.

I romanen Oppdraget bruker Lahlum kunnskaper fra flere av sine ekspertområder og leverer en nervepirrende historisk krim fra andre verdenskrig. I romanen blir vi med i et intens handlingsforløp, hvor hovedpersonene stilles ovenfor universelle dilemmaer.

Et livsfarlig oppdrag

Mai 1943: En ung motstandskvinne får et viktig oppdrag: Hun skal kjøre en flyktende motstandsmann til et sted i nærheten av grenser til Sverige, slik at han kan flykte over. Kvinnen påtar seg oppdraget uten å nøle, men på veien oppdager de at de er forfulgt. Nå er det flere liv som står på spill, og ikke minst hennes eget. I denne intense romanen utspiller handlingen seg over kun noen få timer.

Den unge kvinnen er imidlertid beredt på at hun kan miste livet for å hjelpe landet og redde flyktningenes liv. Og hun blir ikke mindre motivert når hun etter hvert forstår at det faktisk er hundrevis av liv som kan stå på spill.

Så melder skepsisen seg – hvorfor er det så viktig at flyktningen og ryggsekkens hans kommer seg til Sverige? Diskusjonen mellom kvinnen og flyktningen avslører at hennes kristne idealisme bryter med passasjerens tidvise kynisme.

Når bilen nærmer seg grensen er forfølgerne rett i hælene, og den unge sjåføren er fanget i et enveiskjørt kappløp hvor mange liv står på spill.

Forfatter og historiker Hans Olav Lahlum er en mann med mange jern i ilden. (Foto: Maja Hattvang?)

En allsidig forfatter

Hans Olav Lahlum har tidligere skrevet serien om etterforskerparet K2 og Patricia. Bøkene hans er solgt til flere land, og han har mange trofaste lesere her hjemme også.

Ved siden av å skrive bøker er Lahlum sjakkspiller og aktiv politisk. Han har for øvrig skrevet flere bøker om politikere og det politiske liv. Lahlum er vokst opp i Jektvik i Nordland, men har bodd på Gjøvik siden 1989.

Her kan du se flere av Hans Olav Lahlums bøker