Tre turer i Oslomarka

Hobby, mat og fritidTre turer i Oslomarka

Ingen annen hovedstad kan by på noe liknende. Her er tre turer i Oslomarka for disse påsketider.

Estimert lesetid 3min

Våren er her, snøen trekker seg tilbake og påskeferien nærmer seg med stormskritt. Kanskje du skal til fjells i påska, til Roma, eller kanskje du rett og slett skal være hjemme? I så fall: her er våre beste turtips til Oslomarka.

TUR 1: Nordmarka

Nært Oslo sentrum og køfritt fra Stryken!

Nordmarka er det største og det mest benyttede friluftsområdet i Oslomarka. For å finne snø igjen, ta toget til Stryken, og gå på ski tilbake til Oslo. Da passerer du både Kikutstua, Kobberhaughytta og Ullevålseter. Det er med andre ord muligheter for å kjøpe seg mat og drikke underveis. Men mulighetene er også mange dersom du ønsker å slå deg ned langs løypa for å nyte medbrakt mat og drikke. Fine rasteplasser er det nok av.

På toppen av Skaugumåsen, med utsikt over Asker og Oslo i bakgrunnen. Bilde fra Fotturer i Oslomarka. La våren komme litt til, så er du sikker på at snøen er dratt.

TUR 2: Semsvannet i Vestmarka

Selv har jeg nettopp flyttet fra sentrum i Oslo til Lier kommune. Jeg har fra mitt nye hjem gått turer både i den bitte lille Kjekstadmarka, og tatt bil til Vestmarka med det pittoreske Semsvannet, som er et meget populært turområde i Asker. Vannet er et flott utgangspunkt, enten om du ønsker å spasere langs vannet og ta en stopp på den påståtte vakreste gården i kommunen, Tveiter gård, eller kanskje ta en løpetur vannet rundt.

Du kan også gå videre opp Skaugumsåsen, og derfra skue ned på kongelige og andre dødelige. La våren komme litt til, så er du sikker på at snøen er dratt.

TUR 3: Til seters i Lommedalen

I tidligere tider var det mange setre i drift i Oslomarka, men nå er alle lagt ned. Vensåsseter var tidligere seter for flere gårder i Lommedalen, men rundt 1960 tok setringen slutt. Dette var et av de siste stedene som hadde seterdrift. I dag er Vensåsseter et populært turmål, på ski om vinteren, da er det servering her, og til fots i sommerhalvåret.

Turer til fots eller på ski i Oslomarka

Opplysningene bygger på den informative og flotte boka Fotturer i Oslomarka, som nettopp er kommet ut, og boka Skiturer i Oslomarka som utkom et par år tilbake. Begge bøkene er skrevet av Olav Harlem, Erik Unneberg og Eivind Molde. De presenterer i begge bøkene flotte fotturer og skiturer i den vakre Oslomarka. Oversiktlige kart er med, så også adkomst, lengde og vanskelighetsgrad.

God tur!