Vårens første grønnsaker

Hobby, mat og fritidKokebøkerVårens første grønnsaker
Estimert lesetid 4min

Selv om det fortsatt er godt skiføre og gradestokken holder seg rundt 0 grader, er det straks mars, og om ikke lenge dukker de første vårtegnene opp. Våren er årets store sesongstart! Vi våkner til liv, og det gjør naturen også. Det spirer og gror. Alt får en ny begynnelse. I takt med at temperaturen stiger og dagene blir lengre, skifter vi nordmenn nærmest personlighet. Så snart vi merker de første solstrålene, løper vi til nærmeste uterestaurant for å nyte årets første utepils. Våren gjør oss yre og glade!

I dag kan du få fatt i de meste av grønnsaker året rundt, men det er noe eget å spise disse vårgrønnsakene når de er på sitt aller beste og i sesong. Vårsesongens herligheter på matfronten er uansett på vei, og her får du tips om noen av grønnsakene som nå bare blir bedre og bedre. Tipsene kommer fra kokeboken Rå vare av Bjørn Tore Furset og Marianne Nygård-Hansen, hvor Oslos beste kokker gir deg oppskrifter, tips og alt du trenger å vite om råvarer og valget av dem, sesong for sesong.

Se også: Slik dyrker du spirer

Asparges

Grønn asparges er den første, friske grønnsaken som kommer. De smaker vår! Du kan både koke, grille, dampe eller steke asparges, men pass på tiden ellers mister den lett både smak, farge og konsistens. Et middagstips med asparges, er koke den i lettsaltet vann i 1-2 minutter og servere med hollandaisesaus og Iberico-skinke. Utrolig deilig!  

Nypoteter – og nykål

Et annet sikkert vårtegn er nypoteter, som navnet tilsier, og dessuten nykål! Nykål kan gjerne dampes i smør og serveres med litt sitronsaft.  

Sellerirot

På våren er det tid for å mumse i denne rotgrønnsaken, og du må absolutt ikke undervurdere den lille knudrete knollen. Sellerirot smaker kraftig og litt søtlig, og er mye brukt i husmannskost, i retter som fersk kjøtt og suppe, lapskaus og frikasseer. Den egner seg også godt i pureer, og sammen med andre rotgrønnsaker og mandelpoteter.  

Nesle

Å spise brennesle kan høres skummelt ut for mange, men nestle er faktisk en plante som har blitt brukt som mat i Norden i mange hundre år. Og de brenner ikke når de er kokt. Tar du på deg hansker kan du fritt gå ut å plukke nesler fra tidlig på våren og også utover sommeren. Nesle skylder du godt i kaldt vann etter at den er plukket, før du koker den under lokk i seks til åtte minutter. Rør av og til. Nesle passer godt i både supper og stuinger/gratenger.  

Reddik

Reddik tilhører sennepsfamilien og har en karakteristisk peppersmak, med hvitt, sprøtt og saftig kjøtt. Grønnsaken er kalorifattig, og kan spises som den er, dampes eller stekes i litt olje og salt, og passer godt i salater, til ost, eller som middagstilbehør.  

Vårløk

Som navnet tilsier er toppsesongen for vårløken våren, og også sommeren. Løken kan spises både rå og tilberedt i for eksempel salater, supper, gryteretter eller dressinger. Hele grønnsaken kan brukes.
 

Artisjokk

Er best om våren, men også om høsten. Du kan spise den kokt, dampet, stekt eller grillet til forrett, selvstendig rett eller tilbehør til kjøtt. Artisjokk kan ikke spises rå. Det er den kjøttfulle nederste delen av kronbladene og blomsterbunnen (hjertet) som spises. Hvordan velge en god artisjokk: Bruk «klemmetesten»: Hold den godt i hånden og klem forsiktig. Den skal føles kompakt og være tung i forhold til størrelsen. Når du klemmer bladene mot hverandre, skal de gi fra seg en gnissende lyd.  

Nyt!

 

Les også: Slik blir du en moderne jeger og sanker