Lag nydelig høstmat: Stilton og karamellisert løkbrød

BakingBakingLag nydelig høstmat: Stilton og karamellisert løkbrød

Kjøkkensjef Jonathan Howell ved Festningen restaurant har alltid forbundet stilton med den kalde årstiden.

Estimert lesetid 2min

Denne sterke, rike og aromatiske osten passer dermed perfekt til innekos nå som senhøsten og vinteren står for døren. Stilton matcher løkens sødme perfekt, og med Howells oppskrift kan du nyte osten sammen med karamellisert løkbrød.

Oppskriften er hentet fra boka Rå vare – Årstidenes beste oppskrifter – kokkenes favoritter. I boka forteller noen av Norges fremste kjøkkensjefer om sine favorittråvarer, og viser hvordan de setter dem sammen til et fantastisk måltid.

– Sesong er viktig, da blir mat spennende! mener Jonathan Howell, opprinnelig fra Chester i England. – Både på jobb og hjemme bruker jeg det beste fra hver sesong. Jeg er en sucker for trøffel og løk. Om vinteren har vi hele ti ulike varianter av løk, forteller han.

STILTON OG KARAMELLISERT LØKBRØD 4 porsjoner

Ingredienser:

4 kepaløk, renset og kuttet
1 ts smør
salt og pepper


250 ml vann
65 g surdeig
2 ½ g gjær
325 g hvetemel
75 g rugmel
15 g mørk sirup
8 g salt


200 g smuldret stilton

Rå vare
Bjørn Tore Furset, kokk og restauranteier av Fursetgruppen, har sammen med markeds- og kommunikasjonssjef Marianne Nygård-Hansen stått for utvalget av kjøkkensjefer til boka RÅ VARE. Foto: Stian Broch.

Karamellisert løk
Smelt smør i en tykkbunnet kjele, tilsett løk og stek på høy varme til løken har fått farge. Skru ned varmen og la det koke til all væsken har fordampet. Løken bør være søt og myk. Smak til med salt og pepper og avkjøl.

Brøddeig
Ha alle ingrediensene i en bakebolle og bland i 10 minutter i en mikser med eltekrok.
Ha i 8 g salt. Bland i 3 minutter til, bland deretter i løk og stilton forsiktig, form deigen etter eget ønske og legg på et melet brett.
La brødet heve i 1 time til dobbel størrelse, skjær et kryss på toppen av brødet, stek ved 230 grader i 13 minutter og skru ned temperaturen til 175 grader i 15–20 minutter til.

Her kan du se Jonathan Howell vise hvordan han tilbereder en annen av sine favoritt-råvarer, fisken skate: