Strikk, sy og hekle: Tre inspirerende nyheter

Hobby, mat og fritidHobbybøkerStrikk, sy og hekle: Tre inspirerende nyheter

Høst betyr håndarbeid! Du har kanskje funnet fram pinnene allerede? Vi har samlet tre inspirerende bøker for deg som er ute etter en flunkende ny strikkebok, heklebok eller sybok.

Estimert lesetid 4min
Foto fra boka "Moderne tradisjonsstrikk" av Birger Berge
Frister det med et par varme Halvstjernevottar til vinteren? Oppskrift til både dame- og herrestørrelse finner du i boka «Moderne tradisjonsstrikk» av Birger Berge. (Foto: Tove Lise Mossestad)

Det kan være mye glede i det å skape sitt eget fremfor å kjøpe ferdig. Og med ord som bærekraftig og kortreist i bakhodet er vi nok mange flere enn tidligere som synes det virker forlokkende å lære seg å sy litt til barna eller strikke noe fint til oss selv.

Her er tre helt nye bøker som på hver sin måte trigger skapergleden. Enten du kan mye fra før, eller har lyst til å prøve deg frem som nybegynner, finner du oppskrifter med nydelige mønstre, fargekombinasjoner og former.

Å sy til barn – enklere enn du tror

Med syboka Heilt spesiell føk forfatter Kristin Thorsnes rett inn på bestselgerlista, og nytt et opplag er allerede ute. Thorsnes vil inspirere andre til å oppleve gleden av å kunne skape egne plagg.

Enten det skal være til små eller store barn, vil du finne noe å prøve deg på her. Du finner også flere flotte oppskrifter til dame. Boka har mer enn 40 oppskrifter med fire tilhørende mønsterark i full størrelse. Lag alt fra bodyer, trøyer og luer til babyer, tøffe shortser og topper til småbarn, kule bukser og hettegensere til skolebarn og skjørt, kjoler, topper og gensere til større barn, tenåringer og voksne. Alle oppskriftene er nøye forklart. Foran i boka er det en detaljert syskole med trinn for trinn-bilder til de ulike teknikkene.

Boka har bilder av alle plaggene i ulike stoffer og kombinasjoner, slik at du får inspirasjon til ulike klær du kan sy selv. Kanskje får du ny inspirasjon til også å skape dine egne plagg?

Strikkebok som forener tradisjon med det moderne

Det er tydelig at forfatter Birger Berge inspirerer med sin interesse for tradisjonelle mønstre, håndverk og bruk av farger i samspill. På Instagram følger nesten 34 000 aktivt med på hva han lager, og entusiasmen brer om seg.

Med sin strikkebok Moderne tradisjonsstrikk vil Birger Berge gi deg mer enn bare lekre og varierte strikkeprosjekter til dame og herre. Vi tas samtidig med på en inspirasjonsreise i det norske tradisjonelle han er så glad i, hvor han også forklarer navnevalg og fargebruk.

Boka gir deg oppskrifter på moteriktige og bruksvennlige plagg som gensere, jakker, halser, luer og votter. I tillegg får du originale oppskrifter på strikk til hjemmet. Her er fine grytekluter til bruk både hjemme og på hytta. Her er trekk til drikkeflasken som alltid er med i tursekken, og strikkede trekk til gamle glassflasker, som får nytt liv og f.eks. kan fylles med blomster. Den nostalgiske og eventyrlystne kan strikke tversoversløyfe og slips, og gjerne også et belte til finkjolen.

Hekling for både nybegynneren og den erfarne

Sett farge på tilværelsen med bestemorsruter!

Teknikken med å hekle bestemorsruter kommer opprinnelig fra Afghanistan, men den har etter hvert blitt allemannseie. I Fargeglade bestemorsruter gir forfatteren Sarah London nytt liv til tradisjonen. Med sine sprelske og uventede fargekombinasjoner komponerer hun heklearbeider som du kan pynte opp hjemmet ditt med. Her er ideer til hvert rom i huset: stue, kjøkken, spisestue, soverom og bad.

Er du nybegynner, start med noe enkelt, som grytekluter til kjøkkenet eller en god pute til sofaen. Har du heklet før og har lyst til å lage noe større? Gi deg i kast med et heklet hodegjerde til sengen eller et herlig stort lureteppe av restegarn.

Boken starter med enkle og greie hekleinstruksjoner. Selv om du aldri har tatt i en heklenål før, vil du raskt lære deg å hekle hvis du følger trinn for trinn-forklaringene. Her er 25 morsomme prosjekter, grundig forklart med tekst og nærmest selvforklarende diagrammer.

Sarah London er en australsk designer som arbeider med tradisjonelle heklemotiv. Følg bloggen hennes på sarahlondon.wordpress.com.