Slik kommer du i gang med hekling

Hobby, mat og fritidHobbybøkerSlik kommer du i gang med hekling

Hekle egne plagg? May Britt Bjella Zamori dekoder heklingens mysterier og deler oppskriften på en hekleveske fra boka «Hekling til hverdag og fest».

Estimert lesetid 10min
foto av person med heklet tøy
Hekling er strikkingens enklere lillebror, og blir mer og mer populært for tiden. Her viser May Britt Bjella Zamori hvordan du kommer i gang. (Foto: Kari Hestenes)

Skal man tro de som har peiling på slikt, er hekling en stadig hottere hobby. Om det er karantene-tilværelsen som får frem bestemor-tendensene i oss alle vites ikke, men stadig oftere dukker heklede plagg opp både på catwalken og i Instagram-feeden.

Også vi har blitt nysgjerrige på hekling som hobby, så vi kontaktet hekledronning May Britt Bjella Zamori, som er aktuell med boka Hekling til hverdag og fest.

Zamori forteller at hekling er både raskere og lettere enn å strikke, og derfor gjør seg godt som en hobby til deg som ønsker å lage dine egne plagg.

– Det går stort sett fortere å hekle enn å strikke, fordi maskene i hekling er høyere enn maskene i strikking. Når du strikker trenger du flere pinner og du har mange masker på pinnen. Når du hekler har du bare én maske å passe på om gangen, sier Zamori.

Dette trenger du for å begynne å hekle

For å begynne med hekling trenger du et garnnøste og en heklenål som passer til tykkelsen på garnet.

– Det er best for nybegynnere å bruke heklenål fra nr. 3,5 til nr. 5. De mest brukte størrelsene er fra 2,5 til nr. 12.

De vanligste maskene heter luftmaske, fastmaske og stav.

– Kan du disse tre maskene, så kan du i utgangspunktet hekle det meste. De andre masketypene springer ut fra disse maskene, sier Zamori.

Som nybegynner er det lurt å starte et prosjekt med rette linjer, uten for mye fellinger og økinger, mener Zamori.

– Det enkleste er å begynne med en liten rute som kan settes sammen til noe større, eller et skjerf eller en pute.

Tingene du bør tenke på når du hekler

Er det noe man skal være obs på som fersk hekler, er det at arbeidet ikke blir bredere og bredere etterhvert som man jobber seg oppover.

– Dette skjer fordi man hekler i den første masken to ganger, og dermed får flere masker å hekle over. 

Zamori forteller også at du bør passe på når du tar pause i heklingen.

– Legger du hekletøyet fra deg, er det lurt å sette denne ene masken på en sikkerhetsnål. Da beholder du prosjektet like helt, selv om andre drar i trådene. 

Slik leser du en hekle-oppskrift

Under deler Zamori en av oppskriftene fra boken. Veksen Anna er en stor veske i en fin fasong, hvor du får plass til det meste.

Men for det utrente øye, kan en hekleoppskrift virke avskrekkende. Mange ukjente forkortelser og uttrykk kan gjøre det vanskelig å vite hvor man skal begynne.

Derfor har Zamori laget en ordforklaring, som hun deler under.

– Hekleoppskrifter er mer detaljerte enn strikkeoppskrifter. Du kan lese oppskriften som en skrevet forklaring eller hekle etter et diagram, eller en kombinasjon, sier Zamori.

Ordforklaring for hekleoppskrifter – forkortelser og fremgangsmåter

omg = omgang(er)

m = maske(r)

Lm (luftmaske): Legg tråden i en løkke, stikk heklenålen inn i løkken og hent tråden. Du har nå en maske på heklenålen. Legg tråden fra nøstet over venstre pekefinger, hold tråden litt stramt mellom de andre fingrene. Stikk heklenålen inn under tråden som ligger over pekefingeren. Bruk heklenålen til å trekke tråden gjennom masken på heklenålen. Fortsett slik til du får det antall luftmasker som er oppgitt i oppskriften. Når du teller maskene skal masken rundt nålen ikke telles med.

Kjm (kjedemaske): Stikk heklenålen inn i masken som er angitt i oppskriften. Ta et kast på heklenålen og dra tråden gjennom begge maskene du har på heklenålen. 

Fm (fastmaske): Stikk heklenålen inn i angitt maske, ta et kast på heklenålen og dra tråden gjennom den første masken på heklenålen. Ta et nytt kast på heklenålen og dra tråden gjennom begge maskene på heklenålen.

Hst (halvstav): Ta et kast på heklenålen og stikk den inn i angitt maske. Ta et nytt kast på heklenålen og dra tråden gjennom den første masken på heklenålen, du har nå 3 masker på heklenålen. Ta et nytt kast på heklenålen og dra tråden gjennom alle 3 maskene.

St (stav): Ta et kast på heklenålen og stikk den inn i angitt maske. Ta et nytt kast på heklenålen og dra tråden gjennom den første masken på heklenålen, du har nå 3 masker på heklenålen. Ta et nytt kast på heklenålen og dra tråden gjennom de 2 første maskene på heklenålen. Ta et nytt kast og dra tråden gjennom de 2 siste maskene på heklenålen. 

Dbst (dobbeltstav): Ta 2 kast på heklenålen og stikk den inn i angitt maske. Ta et nytt kast på heklenålen og dra tråden gjennom den første masken på heklenålen, du har nå 4 masker på heklenålen. Ta et nytt kast på heklenålen og dra tråden gjennom de 2 første maskene på heklenålen. Ta et nytt kast og dra tråden gjennom de 2 neste maskene på heklenålen. Ta et nytt kast og dra tråden gjennom de 2 siste maskene på heklenålen. 

Lmb (luftmaskebue): En luftmaskebue består av en eller flere lm, som du senere skal hekle rundt.

Erstatnings lm: De ulike maskene har forskjellig høyde. På begynnelsen av hver omgang må vi derfor komme opp i samme høyde som den første masken på omgangen. Vi erstatter bestandig den første masken med 2 lm når omgangen begynner med 1 hst, 3 lm for 1 st og 4 lm for 1 dbst. Når du har heklet rundt hele omgangen, lukker du den ved å hekle 1 kjm i den øverste lm på begynnelsen av omgangen. 

Gjenta *-*: Du skal gjenta det som står mellom stjernene, så mange ganger som det er oppgitt.

Oppskrift på Anna-veske

Anna-vesken, fra Hekling til hverdag og fest. (Foto: Kari Hestnes)

Dette er en stor og tøff veske hvor du får plass til det meste. Hekle den i sterke kontrastfarger som her, eller velg deg nyanser i ton-i-ton for et mer dempet uttrykk. 

Stemmer ikke heklefastheten og rutene blir litt større eller mindre enn oppgitt mål, er ikke det så nøye for dette prosjektet. 

Det finnes mange fine veskeremmer å få kjøpt. Kjøp en som passer til fargene du velger, eller bruk en fra en veske du allerede har.

Først hekler du alle de diamantformede rutene hver for seg, deretter hekler eller syr du de sammen. 

FERDIG MÅL: Ca. 48 x 39 cm

GARN: RAUMA GARN, Sumatra (100 % bomull, 50 g/ 80 m)

Sort nr. 3014, 300 g 

Hvit nr. 3003, 100 g 

HEKLENÅL: Nr. 5

HEKLEFASTHET: 1 rute måler ca. 12 x 12 cm

TILBEHØR: Veskehank, og ev. 2 store, sorte trykknapper

RUTE 1 – HEL RUTE

Legg opp 6 lm med sort og sett sammen til en ring med 1 kjm i 1. lm. 

1. omg: Hekle 3 lm (= 1. st), hekle videre rundt om ringen 1 st, *1 lm, 3 st*, gjenta *-* 3 ganger, avslutt med 1 lm, 1 st, 1 kjm i 3. lm på beg av omg. 

2. omg: Hekle 3 lm (= 1. st), 1 st i neste m, *(2 st, 1 lm, 2 st) om lmb, 1 st i de neste 3 m*, gjenta *-* 3 ganger, avslutt med (2 st, 1 lm, 2 st) om lmb, 1 st i neste m, 1 kjm i 3. lm på beg av omg.

3. omg: Hekle 3 lm (= 1. st), 1 st i de neste 3 m, *(2 st, 1 lm, 2 st) om lmb, 1 st i de neste 7 m*, gjenta *-* 3 ganger, avslutt med (2 st, 1 lm, 2 st) om lmb, 1 st i de neste 3 m, 1 kjm i 3. lm på beg av omg.

4. omg: Bytt til hvit. Hekle 1 lm, 1 fm i de første 6 m, *(1 fm, 1 lm, 1 fm) om lmb, 1 fm i de neste 11 m*, gjenta *-* 3 ganger, avslutt med (1 fm, 1 lm, 1 fm) om lmb, 1 fm i de siste 5 m, 1 kjm i 1. fm.

5. omg: Bytt til sort. Hekle 3 lm (= 1. st), 1 st i de neste 6 m, *1 lm, (1 st, 1 lm, 1 st) om lmb, 1 lm, 1 st i de neste 13 m*, gjenta *-* 3 ganger, avslutt med 1 lm, (1 st, 1 lm, 1 st) om lmb, 1 lm, 1 st i de siste 6 m, 1 kjm i 3. lm på beg av omg.

6. omg: Bytt til hvit. Hekle 1 lm, 1 fm i de første 7 m, *1 st om lmb på 4. omg, hekle rundt lm fra 5. omg og dra litt i tråden så arb ikke bretter seg, 1 fm i neste st, (1 fm, 2 lm, 1 fm) om lmb, 1 fm i st, 1 st om lmb på 4. omg, 1 fm i de neste 13 m*, gjenta *-* 3 ganger, avslutt med 1 st om lmb på 4. omg, 1 fm i neste m, (1 fm, 2 lm, 1 fm) om lmb, 1 fm i neste m, 1 st om lmb på 4. omg, 1 fm i de siste 6 m, 1 kjm i 1. fm. 

RUTE 2 – HALV RUTE 

Legg opp 6 lm med sort og sett sammen til en ring med 1 kjm i 1. lm. Hekle frem og tilbake. 

1. rad (vrangen): Hekle 4 lm (= 1. st og 1 lm), hekle videre rundt om ringen, 3 st, 1 lm, 3 st, 1 lm, 1 st, snu. 

2. rad (retten): Hekle 4 lm (= 1. st og 1 lm), 1 st om lmb, 1 st i de neste 3 m, (2 st, 1 lm, 2 st) om lmb, 1 st i de neste 3 m, 1 st om lmb, 1 lm, 1 st i siste st. 

3. rad (vrangen): Hekle 4 lm (= 1. st og 1 lm), 1 st om lmb, 1 st i de neste 6 m, (2 st, 1 lm, 2 st) om lmb, 1 st i de neste 6 m, 1 st om lmb, 1 lm, 1 st i siste st, ikke klipp av tråden.

4. rad (vrangen): Bytt til hvit. Hekle 1 lm, 1 fm i 1. st, 1 lm, 1 fm om lmb, 1 fm de neste 9 m, (1 fm, 1 lm, 1 fm) om lmb, 1 fm i de neste 9 m, 1 fm om neste lmb, 1 lm, 1 fm i siste st, ikke klipp av tråden.

5. rad (retten): Bytt til sort. Hekle 4 lm (= 1. st og 1 lm), 1 st om lmb, 1 st i de neste 11 m, 1 lm, (1 st, 1 lm, 1 st) om lmb, 1 lm, 1 st i de neste 11 m, 1 st om lmb, 1 lm, 1 st i siste m. 

6. rad (retten): Bytt til hvit. Hekle 1 lm, 1 fm i 1. st, 1 lm, 1 fm om lmb, 1 fm i de neste 12 m, 1 st om lmb på 4. omg, 1 fm i neste m, (1 fm, 2 lm, 1 fm) om lmb, 1 fm i neste m, 1 st om lmb på 4. omg, 1 fm i de neste 12 m, 1 fm om lmb, 1 lm, 1 fm i siste st.

VESKE

Rute 1: Hekle 20 stk.

Rute 2: Hekle 4. stk.

MONTERING

Fest løse tråder. 

Legg rutene rette mot rette og hekle de sammen med kjm etter tegningen med hvitt garn. Start i et hjørne og stikk heklenålen gjennom lmb på begge rutene, ta et kast og hent tråden, stikk heklenålen inn i neste m på begge rutene, ta et kast og dra tråden gjennom alle maskene på heklenålen. Fortsett og hekle kjm til alle hele og halve ruter er heklet sammen. 

Tegningen viser forsiden av vesken. Baksiden er lik og de stiplede linjene viser hvor de hele rutene i sidene og i bunnen er brettet på midten. 

KANT

Start i en side og hekle fm med sort jevnt langs åpningen. Hekle i alt 5 omg med fm. Klipp av tråden og fest. 

Damp arb lett med et fuktig klede over. 

Om du ønsker en lukning, kan du sy fast 1 stor trykknapp litt inn fra hver side. 

Fest en veskehank i hver side av vesken. Jeg har brukt en jeg hadde fra en gammel veske.