Grytekluter: Stjernenatt på kjøkkenet

Hobby, mat og fritidHobbybøkerGrytekluter: Stjernenatt på kjøkkenet
Estimert lesetid 2min

I januar kommer vi med boka Hønsestrikk til folket. Boka tar opp og fornyer strikketradisjonen fra 70-tallet. Opprør mot normene fikk utløp i kreative plagg med fargerike border. Alle som ville delta i den radikale bevegelsen fikk synlige bevis på hvor de hørte hjemme. I moderne form er opprøret dempet, men leken har fått større plass. Hønsestrikk handler også om å lage fortellinger, selv om den ikke lenger nødvendigvis beskriver politisk ståsted. Men det er opp til den som strikker.

Denne gryteklute-oppskriften er en stille fortelling om julenatten. Om det ikke er Jordmor Matjas hus som er avbildet på gryteklutene, henger i alle fall stjerna over og skinner i gull på den mørkeblå himmelen.

Honsestrikk_forside_430221

Stjernenatt på kjøkkenet

Grytekluter


Størrelser før heklet kant: Bredde cm: 23, lengde cm: 21

Garn og garnforbruk:
Vi har brukt Petunia fra Pt Design og Rauma Concorde farge 20 (gull). Du kan også bruke et annet garn med strikkefasthet 22 masker = 10 cm.Fargeforslag og garnforbruk:
Blå, farge 275, 100 gram
Hvit, farge 296, 50 gram
Rauma Concorde farge 20 (gull), 25 gram

Pinneforslag:
Liten rundpinne nr. 3 1/2
Grytekluter


Strikkefasthet:
Hvis du strikker  22 masker i 27 omganger blir prøvelappen 10 cm x 10 cm

Oppskrift:
Legg opp 100 masker med blått garn. Strikk mønster etter diagrammet, eller så langt det blå garnet rekker. Diagrammet er på 50 masker, og strikkes to ganger etter hverandre.

Den store stjerna over huset kan med fordel broderes på etterpå, så unngår man å måtte trekke tråden helt rundt.

Fell av og fest trådene. Broder eventuelt stjerna og toppen av grantrærene.

Blokking:
Fukt arbeidet i lunkent vann, klem forsiktig ut vannet, legg det på et håndkle på gulvet, rull sammen til en pølse og tråkk ut fuktigheten.  Legg arbeidet flatt på et baderomsgulv eller tørkestativ og form slik at det blir en dobbel gryteklut, mest mulig kvadratisk.  La det tørke.

Montering:
Hekle med fastmasker rundt kanten; først to omganger med hvitt garn og til slutt en omgang med gullfarget garn, begynn øverst i høyre hjørne. Den andre omgangen med hvitt avslutter du med å hekle en løkke av 20 luftmasker. Den siste omgangen med gullfarget garn hekler du fastmasker rundt løkken. Fest godt.