Julegavetips til krimelskeren

Klassisk krimKlassisk krimJulegavetips til krimelskeren
Estimert lesetid 5min

Til historieelskeren

1793 av Niklas Natt och Dag
Kritikerrost, skittenrealistisk Stockholm noir fra sengustaviansk tid, som sikret forfatteren Svenska Deckarakademins pris for beste debut da den kom ut i Sverige. Et lik uten lemmer blir funnet i vannet ved Södermalm, og fra fire fortellerperspektiver avkler Niklas Natt och Dag (etterkommer av Sveriges eldste nålevende adelsslekt) den sengustavianske perioden sin staselighet og prakt. Han avdekker en æra av kjøtt og blod, lidelse og fortvilelse, men også håp og vilje til forandring, og det som sådde frøene til vårt eget samfunn.

Kjøp boken her!

Klassisk krim

Isbjørngåten av Hans Olav Lahlum
Nytt klassisk krimdrama fra Norges kanskje mest produktive krimforfatter. Lahlums åttende roman om K2 og Patricia har «driv og spenning fra første til siste side» og er «den beste han har skrevet» ifølge anmelder Sven Gjeruldsen i Tvedestrandsposten. Et 40 år gammelt uløst mysterium dukker opp under etterforskningen av en forsvunnen 16 år gammel gutt. Isbjørngåten er et nervepirrende og storslått krimdrama og en tankevekkende familiehistorie på samme tid.

Kjøp boken her!

Til fintføleren

Fluktruten av Arnaldur Indriðason
Sørgelig og vakker islandsk krim – sommerens beste, ifølge VG. Fluktruten er tredje bok i serien om etterforskerne Flovent og Thorson, og handlingen er satt til midt i andre verdenskrig. Islandske Morgunblaðið kaller Indriðason for «litteraturens Lionel Messi», og Ole Jacob Hoel i Adresseavisa skriver «flere ting (…) hever denne boka over gjengs krimlitteratur».

Kjøp boken her!

Til menneskekjenneren

Formørkelsen av Karin Fossum
Krimdronningen Karin Fossums siste bok om Konrad Sejer fikk terningkast seks i Stavanger Aftenblad, og Turid Larsen i Dagsavisen kaller den en av hennes beste; «I Formørkelsen kommer alle Karin Fossums kvaliteter til syne: Den dybdeborende psykologen, den vitale fortelleren og den finslipte ordkunstneren.» En mesterlig kriminalroman og et farlig ekteskapsdrama, der et barn dør og foreldrenes forklaringer spriker. Hvem har retten til et barn? Hvordan kan et barn dø slik? «Karin Fossum skriver krim som ingen andre. Hun er mer interessert i menneskene enn forbrytelsen. Derfor er hun mer spennende å følge enn noen annen norsk krimforfatter,» skrev Stavanger Aftenblad.

Kjøp boken her!

Den psykologiske thrilleren

Utenom sesongen av Tor Edvin Dahl
Riverton-vinner Tor Edvin Dahl har skrevet nok en gripende, psykologisk krimroman, som fikk Stavanger Aftenblad til å trille terningkast fem. «På stillferdig og språksikkert vis ruller Dahl opp et urovekkende drama som dreier rundt en muligens upålitelig forteller. (…) Slik blir Utenom sesongen en urovekkende roman, en thriller-aktig, men også nesten poetisk, skildring av kjærlighet og ubehag,» skriver anmelder Tarald Aano.

Kjøp boken her!

Til den samfunnsengasjerte

Utover enhver rimelig tvil av Malin Persson Giolito
Til den som ikke kunne legge fra seg Størst av alt er Utover enhver rimelig tvil en perfekt presang. Malin Persson Giolito har skrevet et juridisk drama uten sidestykke, med rettstystemet under lupen og en foruroligende forbrytelse i sentrum. For tretten år siden ble en femtenårig jente myrdet på bestialsk vis. Legen Stig Ahlin, kalt «Doktor Død» av mediene, ble dømt til livsvarig fengsel for mordet. Men advokat Sophia Weber har oppdaget feil i etterforskningen av Ahlin og bestemmer seg for å hjelpe den dømte mannen. Jo mer hun finner ut, jo vanskeligere blir arbeidet hennes.

Kjøp boken her!

Til Kepler-fans

Lazarus av Lars Kepler
For Kepler-fans er denne 500 siders thrilleren en krimfest uten like. «…en roman som er så intens at den kan ta nattesøvnen fra de fleste,» skrev Tvedestrandsposten, som ga den terningkast fem. I sjuende roman om etterforsker Joona Linna blir en død mann funnet i en leilighet i Oslo. I fryseren på kjøkkenet gjør politiet et grusomt funn. Offeret viser seg å være en hittil ukjent gravskjender og trofésamler. Noen dager senere kontakter en tysk politiinspektør Joona Linna og ber om hjelp i forbindelse med en drapssak på en campingplass utenfor Rostock. Joona ser at mønsteret som danner seg er ufattelig skremmende, men umulig å ignorere.

Kjøp boken her!

Til den humørfylte

Den gåtefulle Oberon Qvist av Knut Nærum
Nærums siste krim har alt: Humor, spenning, og vaskeekte klassisk krimdrama. Dagbladet skrev: «Leseren får åtte mysterier til prisen av ett, og ikke nok med det: Disse gåtefulle historiene – som hver for seg er både underholdende og skarpsindig konstruert – danner en slags helhet som føyes sammen helt mot slutten. (…) Nærum makter å skape gjenkjennelse samtidig som han på lekent vis skaper noe nytt, som er bare hans eget. Gamle tricks blir som nye under forfatterens sikre penn. Underholdende, vittig og preget av at forfatteren selv har moret seg mens han skrev. Og det er ofte en fordel.»
Kjøp boken her!

Les også: «Lazarus» til topps