Trine Sandbergs fastelavnsboller er ekstra gode og saftige

Hobby, mat og fritidBakingTrine Sandbergs fastelavnsboller er ekstra gode og saftige

Trine Sandberg viser deg hvordan du lager skikkelig digge fastelavnsboller til søndag.

Estimert lesetid 2min
Foto av fastelavnsboller fra Trines Mat 2
Trine Sandberg lærer bort hvordan du lager de perfekte fastelavnsbollene i «Trines Mat 2». (Foto: Gry Traaen)

Fastelavnsboller er obligatorisk på fastelavns-søndag. Men vet du hvorfor vi feirer det?

Fastelavn betyr «kvelden før fasten», men innebærer egentlig tre dager – fra søndag til tirsdag. Det markerer overgangen fra karneval til fasteperioden i kristendommen.

Fasten begynner tradisjonelt sett på askeonsdag, 40 dager før påske.

Selv om de færreste gjennomfører den 40 dager lange fasten lengre, har vi beholdt den mer behagelige tradisjonen med å fete oss opp i forkant – derav de overdådige fastelavnsbollene.

Her er Trine Sandbergs oppskrift på fastelavnsboller fra boka Trines mat 2.

Dette trenger du

Bolledeig

  • Ca. 950 g hvetemel
  • 5 dl melk (ca. 25 grader)
  • 25 g gjær (gjerne rød type)
  • 150 g sukker
  • 1 ts malt kardemomme
  • ca. 1/2 ts sal
  • 1 egg
  • 150 g smør, i terninger

Tilbehør

  • kremfløte
  • sukker/melis
  • vaniljestang
  • syltetøy
  • melisdryss

Mengde: 24-32 boller
Total tid: ca. 3 timer
Forheving: ca. 1 1/2 time
Etterheving: ca. 45 minutter
Steketid: 10-12 minutter på 225 grader (over- og undervarme)

Slik lager du fastelavnsboller

  1. Ha alle ingrediensene til deigen, med unntak av smøret, i kjøkkenmaskin med eltekrok og elt i 10 minutter.
  2. Tilsett smøret i terninger og elt i ytterligere 10 minutter. Dette gjør bollene ekstra gode og saftige!
  3. Dekk bakebollen med lokk eller plast og sett til forheving
    i ca. 1 1/2 time.
  4. Ha deigen på melet underlag og del den opp i 24–32 biter, avhengig av hvor store boller du vil lage.
  5. Trill til runde boller og fordel dem på 2–3 bakepapirkledde bakebrett.
  6. La dem heve under klede til omtrent dobbel størrelse. Det tar ca. 45 minutter.
  7. Stekes ved 225 grader (over- og undervarme), på midterste rille, i 10–12 minutter.
  8. Del de ferdigstekte bollene i to og fyll dem med vaniljekrem (stivpisket kremfløte tilsatt litt sukker/melis og frøene fra en vaniljestang) og syltetøy.
  9. Sikt over litt melis og server umiddelbart.