Senk skuldrene med disse teknikkene!

Familie, helse og livsstilTrening og kostholdSenk skuldrene med disse teknikkene!
Estimert lesetid 3min

I yogaen sier man at avspenning leder til sterk vilje og gjennomføringskraft, mens anspenthet leder til ødsling av energi og at oppmerksomheten går i alle retninger. Når vi tenker etter, er dette opplagt for oss alle, men min erfaring er at mange ikke klarer å gjøre noe med det.

Se også: Tre enkle yogaøvelser alle kan klare!


Anspent
Motsatsen til å være avspent er å være anspent. Du blir anspent i kroppen ved å spenne muskulatur. Kanskje knytter du nevene uten å vite det, biter tennene sammen og blir sliten i kjeven, heiser skuldrene, eller sitter for lenge i en ugunstig stilling. Også sinnstilstanden din kan være anspent. Tankene kan gjenta seg, gå sirkel og ikke ville gi slipp, men kommer tilbake uten stans. Du blir oppslukt av det som skjer i hodet og mister tilstedeværelsen og våkenheten for det som skjer i deg og i omgivelsene rundt. Du mister evnen til å være der du er når du er der. Ofte gir dette også en negativ påvirkning på kroppen i form av fysisk anspenthet, sinne, aggresjon eller en følelse av håpløshet. Det er lett å tro at man automatisk slapper av og får en avspent tilstand i kroppen når man sover eller legger seg ned for å hvile. Mange våkner imidlertid opp like sliten som da de la seg. Grunnen er at du ikke har slappet av.


Avspent
Å være i en avspent tilstand betyr at du gir slipp på spenninger i kroppen og tankeaktivitetene i sinnet, og på den måten få ro i kroppen. Med enkle teknikker kan du lære deg å slappe av og komme inn i en avspent tilstand. Virkningen av å holde oppmerksomheten og konsentrasjonen på denne måten er fred og ro i kroppen og sinnet. For å si det helt enkelt: Du slapper av. Å være avspent, bør være grunntilstanden for oss alle. Stress og mas i hverdagen gjør at vi ender opp med å bli anspent i stedet. Og jo mer anspent du blir, jo mer stress og mas blir det. Slik ender det i en ond sirkel. Heldigvis kan sirkelen brytes, og det ganske så enkelt.

Tre enkle og korte avspenninger
Jeg har laget tre enkle og korte avspenninger. En av de finner du under, de andre kan du lytte til på Soundcloud.com. Du finner dem også forklart i boken Yoga helt enkelt, sammen med andre avspenningsøvelser.

Lykke til!

Bente Helene Schei er aktuell med boken Yoga helt enkelt! Her får du en grunnleggende innføring i yoga, med øvelser for hele kroppen og programmer fra 10 til 90 minutter. I tillegg til de generelle programmene, får du også yogaøvelser som hjelper mot plager med mage og tarm, nakke og rygg, balanse og konsentrasjon.

senk skuldrene
Yoga helt enkelt! av Bente Helene Schei. Les mer og kjøp boken på cappelendamm.no