Få bedre balanse med disse tre øvelsene

Familie, helse og livsstilTrening og kostholdFå bedre balanse med disse tre øvelsene

Her får du en grunnleggende innføring i yoga, med øvelser for hele kroppen og programmer fra 10 til 90 minutter. I tillegg til de generelle programmene, får du også yogaøvelser som hjelper mot plager med mage og tarm, nakke og rygg, balanse og konsentrasjon. Her får du en smakebit fra boken – tre øvelser for bedre balanse.

Estimert lesetid 5min

Mange mennesker har dårlig balanse og er ukoordinert i sine bevegelser. Dette fører til at de har lett for å falle og er ustø. Hvis du har dårlig balanse, kompenserer du på andre måter. Da bruker du mye unødig energi og anstrengelser på det.

Ved å trene balanseøvelser gjennom yoga stimulerer du lillehjernen. På den måten vil du kunne utvikle både den kognitive funksjonen og den fysiske balansen. I kursene mine ser jeg at mange har stor fremgang på kort tid, og jeg får gode tilbakemeldinger på at dette er verdt innsatsen. Jeg har god erfaring med de tre balanseøvelsene som er beskrevet nedenfor, «Fot på vrist», «Treet» og «Løper». Du finner flere øvelser i boken Yoga helt enkelt.

 

Fot på vrist

balanse
Foto: Nicki Twang

STILLING

Stå på matten eller på gulvet med hele fotsålene og med litt mellomrom mellom bena. Armene henger ned langs siden av kroppen. Ansiktet er rettet framover. Fest blikket på et fast punkt framfor deg og litt under øyenhøyde.

Strekk armene ut til siden slik at det er en vannrett linje fra fingertupp til fingertupp. Løft høyre fot og plasser høyre tåball på venstre vrist. Forsøk å holde balansen mens du står i stillingen. Lukk deretter øynene og se om du kan holde balansen på samme måte med øynene igjen. Når du lukker øynene flytter du oppmerksomheten inn i kroppen, til magen og området rundt navlen. Stå i stillingen i opptil to minutter.

Kom rolig ut av stillingen og gjør det samme med motsatt ben. Dette er én gang.

REPETISJONER

1–3 ganger på hvert ben og stå opptil 2 minutter på hvert ben for hver gang.

PUST

Pust med din naturlige pust.

OPPMERKSOMHET

Oppmerksomheten er på punktet du har festet blikket på med åpne øyne, og deretter mage- og navleområdet når du har lukkede øyne.

PASS PÅ

Om det er vanskelig å holde balansen kan du stå inntil en vegg, en stol eller lignende slik at du har noe å støtte kroppen til om du blir ustø. Er det fare for at du kan falle bør du rydde unna skarpe og harde gjenstander.

VIRKNING

Øker konsentrasjonen, trener opp balansen i kroppen, styrker ben, ankler og fotmuskulatur.

Treet

balanse
Foto: Nicki Twang

STILLING

Stå på matten eller gulvet med hele fotsålene og med samlede ben. Armene henger ned langs siden av kroppen. Ansiktet er rettet framover.

Fest blikket på et fast punkt framfor deg og litt under øyenhøyde. Bøy høyre ben og ta tak i benet, og plasser fotsålen så høyt opp på innsiden av venstre lår som mulig. Tærne peker nedover og kneet peker ut til siden. Er dette vanskelig så start med å plassere fotsålen lengre ned på benet. Hold fast i benet til du holder balansen, deretter strekker du armene ut til siden.
Lukk deretter øynene, plasser oppmerksomheten på magen og navleområdet. Stå litt i stillingen. Kom rolig ut av stillingen og gjør det samme med motsatt ben. Dette er én gang.

REPETISJONER

1–3 ganger på hvert ben. Etter hvert som du trener på stillingen kan du stå opptil 2 minutter på hvert ben.

PUST

Pust med din naturlige pust.

OPPMERKSOMHET

Oppmerksomheten er på punktet du har festet blikket på med åpne øyne og deretter mage- og navleområdet når du har øynene igjen.

PASS PÅ

Vær så rett i kroppen som mulig og jobb med kneet ut til siden. Om det er vanskelig å holde balansen kan du stå inntil en vegg, en stol eller liknende slik at du har noe å støtte kroppen til om du blir ustø.

VIRKNING

Øker konsentrasjonen, trener opp balansen i kroppen, styrker ben, ankler og fotmuskulatur.

Løper

balanse
Foto: Nicki Twang

STILLING

Stå på matten eller på gulvet med hele fotsålen og med litt mellomrom mellom bena. Armene henger ned langs siden av kroppen og ansiktet peker fram. Strekk venstre arm oppover hodet. Bøy deg sakte framover mens du strekker venstre arm foran deg og samtidig løfter høyre ben opp bak deg.

Høyre arm strekkes ned langs høyre ben. Kroppen skal være vannrett. Stå i stillingen en stund. Senk benet rolig ned mens du retter deg opp og du strekker armen loddrett opp mot taket før du senker armen ned langs siden av kroppen.

Gjør det samme med motsatt ben og arm. Dette er én gang.

REPETISJONER

1–3 ganger på hvert ben. Etter hvert som du trener på stillingen kan du stå opptil 2 minutter på hvert ben.

PUST

Pust med din naturlige pust.

OPPMERKSOMHET

Oppmerksomheten er på å holde balansen samt strekket i arm, ben og rygg.

PASS PÅ

Forsøk å få til en vannrett linje med benet og kroppen. Hold hoften stabil slik at den ikke vipper opp til siden.

VIRKNING

Øvelsen styrker musklene i ryggen, hofter og ben, og øker balanse- og koordinasjonsevnen.