Sara Lossius’ seks enkle steg til et litt lykkeligere liv

Familie, helse og livsstilHelseSara Lossius’ seks enkle steg til et litt lykkeligere liv

Har du prøvd å stable vaner? Her gir podcast-dronning Sara Lossius deg sine beste tips til et litt lykkeligere liv.

Estimert lesetid 4min
Portrett av Sara Lossius
Sara Lossius, kjent fra helsepodcasten Ingefær, deler tips fra boka «Litt lykkeligere». (Foto: Åsmund Holien Mo)

For fire og et halvt år siden startet jeg helsepodcasten Ingefær. I løpet av disse årene har helse- og livsstilspodcasten blitt ganske så stor. Jeg vært umåtelig heldig og har snakket med kloke og smarte folk innen det store feltet helse og det gode liv.

Nå har jeg samlet det beste av kunnskapen fra gjestene i boka Litt lykkeligere, sammen med aktuell forskning og erfaring fra eget liv.

Tilbakemeldinger fra lesere så langt er at boken lever opp til navnet sitt! Litt lykkeligere inneholder seks kapitler med mange tips i hvert kapittel. Jeg har lyst til å dele et råd fra hvert kapittel slik at du med en gang kan bli litt lykkeligere!

1. Stable til deg gode vaner

Gode vaner legger grunnlaget for et godt liv. Mitt favoritt-triks for å etablere en vane, er å stable. Stabling er å legge en ønsket vane før, under eller etter en allerede etablert handling.

En venn av meg står på hendene hver morgen når han trakter kaffe. Jeg vet, det er ikke for hvermannsen eller hverkvinnsen. Men kanskje du kan ta fem dype pust når du lager kaffe om morgenen? Ta knebøy når du pusser tenner?

Tenk på hva du kan gjøre når du henger opp klær, ser på nyheter, henter kaffe på jobben, eller andre daglige gjøremål og hekt en ønsket handling på.

Nå om dagen trener jeg et ganske rafft treningsprogram med kettlebells, som innebærer pauser. I pausene tøyer jeg. Jeg synes tøying er skikkelig kjedelig, men siden det er lagt til som en del av programmet får jeg gjort det. (Og tro meg, uten stabling, ingen tøying for min del). 

2. Si nei

«Stress, søvn, hvile, meditasjon og effektivitet» er det andre kapittelet og her fremhever jeg å si nei! Er det ikke digg? Jeg mener at det er lurt å si nei før vi sier ooooohm. Hvis du vil ha mer tid til det som gjør deg glad, må noe ut av kalenderen. Så enkelt er det! (Og så vanskelig).

3. Gi

I kapittelet om egenkjærlighet, sex og mobilbruk trekker jeg frem det å gi. Å gi flytter fokus fra oss selv til andre.

På dager hvor vi har det kjipt kan det være godt å glemme egen miseré. Det frigjør et lite dopaminrush, altså lykkehormonet vårt, og det kan gjøre oss mer empatiske.

Å gi dessuten kan være sabla enkelt å gjennomføre. Du kan gi av din tid, din kunnskap, gi en gave, et kompliment, noe du ikke trenger. Mulighetene er mange og gjør deg litt lykkeligere superkjapt. 

4. Ta et kaldt bad

Nå som våren er her, er det lett å bruke naturen som lykkepille. Kanskje du kan ta årets første bad allerede nå? Å bade i kaldt vann har nemlig en rekke helsefordeler. Selv trekker jeg frem gleden etterpå, mens andre fremhever den fullstendige tilstedeværelsen det er å bade i kaldt vann. Prøv selv! 

5. Litt bevegelse er bedre enn ingenting

Vi er skapt for å bevege oss. Derfor skriver jeg også om bevegelse og trening. Heldigvis er litt så inmari mye mer enn ikkeno. Det er faktisk mitt mantra når det gjelder trening og har fått meg i sånn høvelig god form.

Fem knebøy er bedre enn null knebøy, en armheving bedre enn ingen armheving, en kjapp gåtur bedre enn ingen gåtur. Litt blir nemlig mye på sikt og selv fem minutter med bevegelse gir en liten lykkeboost. Kjør på!

6. Nyt maten

Det siste kapittelet handler om mat. Vi spiser tre til fem måltider hver dag, så da er det like greit å nyte maten, er du ikke enig?

Derfor er mitt siste litt lykkeligere-tips å nyte maten. Lag eller kjøp god mat, spis med tilstedeværelse, kos deg. Det er rett og slett mye lykke i god mat. 

Boka Litt lykkeligere er tilgjengelig som e-bok og i fysisk format. Lykke til med å bli litt lykkeligere!