Slik takler du sommerferien som sensitiv

Familie, helse og livsstilForeldre og barnSlik takler du sommerferien som sensitiv

Prinsesse Märtha Louise og Elisabeth Nordeng forteller for første gang sine personlige historier om livet som høysensitiv, og hvordan det medfødte personlighetstrekket har blitt en styrke.

Estimert lesetid 3min

Sensitiv hele livet

– Jeg trodde alle hadde det sånn, da jeg var liten. Altså at jeg trodde at alle «senser» så mye fra andre. At de også fikk vondt når andre i nærheten hadde vondt et sted, eller kunne kjenne andres følelser av sinne, frustrasjon, glede og sorg. Jeg trodde alle fant det like forvirrende som meg å finne ut hva som var mine og hva som var andres følelser, forteller Prinsesse Märtha Louise.

– Jeg har vært sensitiv hele mitt liv, men da jeg vokste opp hadde hverken jeg eller de rundt meg et språk for det. Det gjorde meg i perioder veldig forvirret. Da jeg begynte med spirituell selvutvikling oppdaget jeg hvor sensitiv jeg var, og jeg fikk et språk for det. Dette har endre mye for meg. Jeg omfavner sensitiviteten min i dag som et av mine viktigste trekk i min personlighet, sier Elisabeth Nordeng.

Født sensitiv
Kjøp den på CappelenDamm.no

Sensitiv om sommeren

Ifølge psykolog Elaine N. Aron er 15 til 20 prosent av oss født sensitive, og går nå inn i sommermånedene med litt andre forventninger enn mange andre. Prinsesse Märtha Louise og Elisabeth Nordeng kjenner godt til utfordringene som kan oppstå når man skal reise på sommerferie.

– Det kan fort bli overstimulering av inntrykk, lyder og lukter når man er på reise. Om man i tillegg skal være sammen med mange mennesker kan det bli en stor utfordring. Det er viktig med alenetid og roe helt ned mellom opplevelsene, forteller Prinsesse Märtha Louise.

Sett grenser

Prinsesse Märtha Louise og Elisabeth Nordeng forteller at det er viktig å sette grenser når man som høysensitiv skal reise på sommerferie sammen med andre.

– Det er lett å bli overstimulert. Så kjenn etter i forkant hva du egentlig har overskudd til og kjenner er riktig for deg. Sett grenser, ikke vær den du tror andre vil at du skal være, sier Elisabeth Nordeng.

– Kanskje det er bedre å dra på tur med noen få enn sammen med mange? Her er det viktig å kjenne etter dine grenser. Ikke bare følge med og tro du klarer like mye som andre. For det gjør du ikke. Du må kjenne etter hva som gir deg energi og hva som tapper deg. Velg, når du kan, det som gir deg energi, fortsetter Prinsesse Märtha Louise.