Dette bør du tenke på med høysensitive barn i julen

Familie, helse og livsstilSelvutviklingDette bør du tenke på med høysensitive barn i julen

Ekstra sensitive mennesker lever sterkere – på godt og vondt. Det er lett å bli overveldet og kalt overfølsom i en tid med mye støy, endringer og tidspress.

Estimert lesetid 2min
Høysensitiv
Høysensitivitet er et karaktertrekk som mellom 15 og 30 prosent av alle barn er født med. Boken Sensitive barn følger det høysensitive barnet fra fødselen til tenårene. Kjøp den på cappelendamm.no.Foreldre som selv er høysensitive, vet at den nære og koselige julehøytiden også kan være slitsom og overveldende. Det er mange besøk, mange mennesker, mange inntrykk, og ofte blir legge- og søvnrutinene snudd på hodet. Som forelder må man være bevisst på hvor grensene til det høysensitive barnet går.

Dessuten må man som forelder også forsøke å se seg selv. Stresser jeg? Går jeg kanskje rundt og føler at jeg er den som gjør alt? Stresser man selv, vil det kunne påvirke spesielt det høysensitive barnet negativt.

Se flere filmer med prinsesse Märtha Louise og Elisabeth Nordeng på YouTube:


Film: Hvordan er det å være høysensitiv mamma i julen?
Film: Be om hjelp i julen
Film: Prinsesse Märtha Louise og Elisabeth Nordeng deler barndomsminner fra julen

Høysensitiv i julen


Ofte samles hele storfamilien til jul. Kanskje dette er den eneste gangen i løpet av året man gjør dette. Det kan være utfordrende både for små og store.

Vi har erfart at man ikke nødvendigvis bør tvinge alle disse tradisjonene på de høysensitive barna. Dersom det høysensitive barnet nekter å gå rundt juletreet, for eksempel … La barnet få lov til å sitte og se på. Om barnet uttrykker at det har behov for å krype inn i lekehytta si, så la barnet få sitte der alene den stunden hun eller han trenger – mens dere andre synger og går rundt treet.

[insert-embed]

Følg Født sensitiv på Facebook her.